Kokoomus tahtoo Antti Rinteeltä selvityksen brexit-irtiotosta – valio­kunta­neuvos: ”Kieltäytyminen olisi ennen­kuulumatonta”

Julkaistu:

Ben Zyskowiczin (kok) mukaan Rinnettä ei pyydettäisi Suureen valiokuntaan ”kuulustelun hengessä”.
Kansanedustaja Ben Zyskowiczin (kok) mukaan Suuren valiokunnan kokoomusedustajien tarkoituksena ei ole vaatia pääministeri Antti Rinnettä (sd) valiokunnan kuulemiseen ”kuulustelun hengessä”.

Kaikkia valiokunnan jäseniä kuitenkin kiinnostaa hänen mukaansa se, minkälaisia keskusteluja pääministeri kävi lähestyvästä Britannian EU-erosta Ranskan presidentti Emmanuel Marcronin kanssa.

Viikonloppuna suuren valiokunnan kokoomusedustajat vaativat Rinnettä selventämään valiokunnalle Pariisissa antamiaan kohulausuntoja brexitin takarajasta sekä sitä, onko hallituksen kanta asiaan muuttunut.

Rinteen mukaan pääministerin selvitykseen ei ole tarvetta, sillä Suomen kanta on ennallaan.

Lue lisää: ”Onko Rinne päättänyt, että hän voi ottaa brexitin omiin käsiinsä?” – pääministerin brexit-puheista vaaditaan selvitystä suuressa valiokunnassa

Zyskowicz ei ota suoraan kantaa Rinteen kommenttiin.

– Se on hänen kantansa asiaan ja valiokunta päättää sitten, mitä mieltä se on asiasta, Zyskowicz sanoo.

Tavanomaisen aikataulun mukaan Rinne on valiokuntaneuvos Anna Sorton mukaan saapumassa Suuren valiokunnan kuultavaksi seuraavan kerran tiistaina 15.10 ennen Brysselissä 17.–18.10 järjestettävää EU-huippukokousta.

Yleensä pääministerin kuulemiset hoidetaan hänen mukaansa samaan aikaan, kun hän on muutenkin perustuslain mukaan velvollinen saapumaan valiokuntaan.

Zyskowiczin mukaan huippukokousta edeltävät päivät ovat kuitenkin melko myöhäinen ajankohta pääministerin kuulemiselle. Kokousta pidetään viimeisenä takarajana estää Britannian sopimukseton ero.

Suuren valiokunnan valiokuntaneuvoksen Peter Saramon mukaan selvitys voidaan toki pyytää myös aiemmin.

– Normaalimenettelyn mukaisesti valiokunnan jäsenet voisivat myös esittää valiokunnassa selvityksen pyytämistä pääministeriltä. Jos enemmistö tätä tukee, niin pyyntö tehdään Valtioneuvoston kansliaan. Mutta tällaista ei ole nyt valiokunnassa esitetty, Saramo sanoo.

Tässä tapauksessa pääministeri olisi enemmän tai vähemmän velvoitettu selvitys myös antamaan.

– Kieltäytyminen olisi melko ennenkuulumatonta, Saramo sanoo.

Zyskowiczin mukaan kokoomusedustajat aikovatkin keskustella asiasta alkavalla viikolla muiden valiokunnan jäsenten kanssa.

Toivottavaa olisi hänen mukaansa kuitenkin saada Rinne kuultavaksi valiokunnan kokoukseen jo ennen lokakuun puoltaväliä.

Viime keskiviikkona Rinne sanoi, että Britannialla on syyskuun loppuun asti aikaa esittää kirjallinen esityksensä hallitsemattoman brexitin välttämisestä. Hän kertoi takarajasta Pariisissa tavattuaan Macronin.

”Uhkavaatimuksista” uutisoivat muun muassa brittilehti The Guardian ja BBC. Myös EU-komissio joutui tarkentamaan, ettei virallista takarajaa ole lyöty lukkoon.

Rinne on jälkikäteen tarkentanut, että aikatauluvaatimuksessa oli kyse hänen ja Ranskan presidentin näkemyksestä, ei EU:n yhteisestä kannanotosta.

Eilen sunnuntaina Rinne totesi STT:n haastattelussa, ettei kyse ollut oikeudellisesti ja sitovasta takarajasta vaan viitteellisestä takarajasta, jonka tarkoituksena oli vain luoda painetta brittihallituksen suuntaan.

Lue lisää: Rinne selittää hämmentävää brexit-lausuntoaan: ”Syyskuun lopun takaraja on vain viitteellinen”

Britannia on jättämässä EU:n lokakuun viimeisenä päivänä. EU:lla ja Britannialla on neuvoteltu erosopimus, joka ei kuitenkaan ole mennyt läpi maan parlamentissa.

EU on kieltäytynyt enää avaamasta sopimusta, mutta on luvannut harkita asiaa, jos Britannia tuo pöytään ehdotuksia.

Britannia esittikin viime torstaina epävirallisia neuvotteluehdotuksia koskien Irlannin rajamuodollisuuksia, mutta asiakirjoja ei ole toistaiseksi luovutettu jäsenmaiden läpikäytäväksi.