Päivi Räsänen toisti eduskunnassa rikostutkintaan johtaneen kannanottonsa ja luki Raamattua: ”Minä en tässä peräänny”

Varapuhemies Juho Eerola nuhteli Päivi Räsästä Raamatun käyttämisestä havaintovälineenä. Räsänen katsoo, että kyse oli hyväksytystä tukiaineistosta.

23.9.2019 13:34

Eduskunnan toinen varapuhemies Juho Eerola (ps) toruu kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Päivi Räsästä Raamatun käyttämisestä havaintovälineenä eduskunnan täysistunnossa.

Räsänen esitteli perjantaina puhujapöntössä Raamattua korostaakseen eduskunnalle näkemystään siitä, että kirkkolaissa linjataan jatkossakin, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko tunnustaa Raamattuun perustuvaa kristillistä uskoa.

– Muistutan edustajia siitä, että havaintovälineet puhujapöntössä ovat kiellettyjä, Eerola ohjeisti Räsäsen puheenvuoron jälkeen.

Eerola tähdentää IS:lle, että havainto- ja tukivälineiden tuominen puhujanpönttöön on yksiselitteisesti kiellettyä.

– Eräällä edustajalla oli aikoinaan sotilaspassi, jota hän siellä heilutti ja Raamattu on ollut ilmeisesti joskus aikaisemminkin, aina siihen on puututtu. Kokeneellekin edustajalle saattaa käydä lipsauksia, uskon, että Räsänen muistaa tämän tästä edespäin.

Räsänen sanoo IS:lle, ettei kyse ollut havaintomateriaalista vaan tukiaineistosta.

– Kyllähän muistiinpanoja on voinut ottaa puhujankorokkeelle mukaan, sinne voi ottaa esimerkiksi iPadin, josta myös löytyy Raamattu. Kyllä sinne voi ottaa kirjankin, josta esimerkiksi lukee jonkin sitaatin. Toki kunnioitan puhemiehen linjausta, pitää puhua tästä Eerolan kanssa.

Eduskunnan toinen varapuhemies Juho Eerola uskoo Päivi Räsäsen korjaavan toimintatapojaan, eikä aio käydä Raamattu-asiasta enää erillistä keskustelua.

Räsänen nosti puheenvuorossaan esiin rikostutkinnan, jonka kohteena hän itse on. Räsästä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Taustalla on Räsäsen tviitti, jossa Räsänen ihmetteli, miten evankelis-luterilainen kirkko voi olla ”Setan Helsinki Pride 2019 -tapahtuman virallinen partneri”.

– Miten kirkon oppiperusta, Raamattu, sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi? Räsänen kysyi tviitissään, johon oli liitetty myös Raamatun kohta, jossa käsitellään homoseksuaalisuutta.

Räsänen kertoi eduskunnassa puuttuneensa asiaan Riihimäen seurakunnan kirkkovaltuutettuna ja lisäsi, että kirkon toiminta oli hänen mielestään ristiriidassa Raamatun opetuksen kanssa. Tämän jälkeen Räsänen luki muille edustajille ääneen Raamattua.

– Sen tähden Jumala on heidät heidän sydämensä himoissa hyljännyt saastaisuuteen, häpäisemään itse omat ruumiinsa, nuo, jotka ovat vaihtaneet Jumalan totuuden valheeseen ja kunnioittaneet ja palvelleet luotua enemmän kuin Luojaa, joka on ylistetty iankaikkisesti, amen. Sen tähden Jumala on hyljännyt heidät häpeällisiin himoihin; sillä heidän naispuolensa ovat vaihtaneet luonnollisen yhteyden luonnonvastaiseen; samoin miespuoletkin, luopuen luonnollisesta yhteydestä naispuolen kanssa ovat kiimoissaan syttyneet toisiinsa ja harjoittaneet, miespuolet miespuolten kanssa, riettautta ja villiintymisestään saaneet itseensä sen palkan, mikä saada piti, Räsänen siteerasi.

Päivi Räsänen, oliko perusteltua toistaa eduskunnassa kannanotto, jonka tiimoilta sinua epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan?

– Halusin osoittaa sen, että minä en tässä peräänny, olivat seuraamukset mitkä tahansa. Raamattu on elämäni ylin auktoriteetti, ajattelen, että se on Jumalan sanaa. Ajattelen, että Jumalaa on toteltava enemmän kuin ihmistä. Raamattu ei ole miltään osin kielletty kirja eivätkä näkemykset, mitä siellä lukee, ole sellaisia, joita pitäisi sensuroida tai kieltää. Olen edelleen sitä mieltä, että en ole tviitissäni syyllistynyt lain rikkomiseen, olen huolestunut siitä, että tutkinta on ylipäänsä käynnistetty. Esimerkiksi aktiivikristittyjen kannalta on tosi tärkeä viesti, että on täysin luvallista siteerata Raamattua. Moni on puhunut, että pitää asettaa sanansa varovasti, ettei käynnisty mitään tutkintaa. Se ei ole uskonnonvapautta, me olemme Kiinassa, jossa uskonnonvapaus on rajattu, jos tähän mennään.

Allekirjoitatko Raamatun viestin homoseksuaalisuudesta kirjaimellisesti? Ymmärrätkö niitä, jotka pitävät kantojasi fundamentalistisina?

– En sano, että homoseksuaalisuus (on häpeä tai synti), vaan homoseksuaalisuuden harjoittaminen eli samaa sukupuolta olevien keskinäinen seksisuhde. Ajattelen, että tämä on Jumalan sanaa ja osa kristillisen uskon näkemystä ja ihmiskuvaa. Kyllä minä tämän allekirjoitan ja uskon näin, ihan kuin tässä sanotaan. Ymmärrän, että tässä on erilaisia näkemyksiä ja on niitä, jotka eivät ajattele, että Raamattu olisi Jumalan sanaa. Nämä ovat tunteita herättäviä kysymyksiä.

Päivi Räsänen kertoi kesällä harkitsevansa kirkosta eroamista, koska kirkko ilmoittautui Pride-tapahtuman viralliseksi kumppaniksi.

Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on epäiltynä tällä hetkellä neljä kansanedustajaa: Räsänen, Hussein al-Taee (sd), Sebastian Tynkkynen (ps) ja Juha Mäenpää (ps).

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) on korostanut, että poliitikkojen ei pitäisi sotkeutua viranomaisten asioihin.

Eerola ei näe ongelmaa siinä, että Räsänen otti eduskunnassa kantaa omaan tutkintaansa.

– Olen yleisesti ottaen hyvin suvaitsevainen ihminen ja annan edustaja Räsäselle mahdollisuuden tuoda omia näkemyksiään esiin. Siinä oli kirkkolaki esityslistan aiheena, ja Räsänen pysyi nippanappa käsiteltävän aiheen sisäpuolella.

Ylen mukaan Räsäsestä on tullut uutisaihe Yhdysvalloissa.

Konservatiivien äänitorvena tunnettu FoxNews on uutisoinut suomalaispoliitikon olevan ”viharikostutkinnan” kohteena. Tapauksesta ovat uutisoineet myös useat kristilliset mediat.

Puhemies Matti Vanhanen on teroittanut, että kansanedustajien ei pitäisi ilmoittaa omia kantojaan edustajien rikostutkintoihin ennen kuin tutkinnat on saatu päätökseen, sillä edustajat voivat joutua tuomarin rooliin, kun kyse on eduskunnassa puhutusta asiasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?