Halla-aho Ylellä: Saatavuus­harkinnan poisto johtaisi halpa­työvoiman käyttöön

Julkaistu:

”Perussuomalaiset ei voi yhtyä välikysymykseen, kokoomuksella niin eri näkemys”.
Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mielestä työvoiman saatavuusharkinnan poisto johtaisi halpatyövoiman käyttöön. Halla-aho oli haastateltavana Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Saatavuusharkinnassa on kyse siitä, että EU:n tai Eta-alueen ulkopuolelta tuleva työntekijä saa työntekijän oleskeluluvan vain, jos maassa ei ole tehtävään sopivaa työvoimaa. Saatavuusharkinta koskee suorittavan työn tekijöitä, kuten siivoojia, kokkeja ja rakennusalan ammattilaisia.

Halla-ahon mukaan Ruotsi on ainoa OECD-maa, joka on luopunut työvoiman saatavuusharkinnasta. Ruotsissa saatavuusharkinnan poistosta ei hänen mukaansa ole ollut vastaavaa hyötyä, vaan se on lähinnä lisännyt osaamattoman työvoiman tarjontaa aloilla, joilla on jo valmiiksi ylitarjontaa.

Oppositiopuheenjohtaja ihmettelee, miksi ulkomaisen työvoiman tarpeesta puhuttaessa työntekijöitä huudetaan EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta.

– EU- ja Eta-alueelta voi kuka tahansa ilman minkäänlaista lupaa ja lupaharkintaa tulla Suomeen.

Halla-ahon mukaan kyse on työnantajien haluttomuudesta maksaa riittävää palkkaa, jos EU- tai Eta-alueelta ei löydy Suomeen tarvittavaa työvoimaa.

Väestörakenneongelma ja väestön ikääntyminen on puheenjohtajan mukaan oikea haaste Suomelle.

– Ratkaisu ei kuitenkaan ole se, että pahennetaan ongelmaa tuomalla maahan lisää ihmisiä, jotka kuormittavat julkista taloutta.

Perussuomalaiset ei voi liittyä kokoomuksen välikysymykseen

Muun muassa Elinkeinoelämän keskusliitto on esittänyt, että saatavuusharkinta poistetaan. Myös kokoomus ja vihreät ovat kannattaneet harkinnasta luopumista. Halla-aho sanookin, että oppositiokumppani kokoomuksella ja perussuomalaisilla on paljon näkemyseroja maahanmuuttoon perustuvasta työvoimasta.

– Kokoomuksella on, jos mahdollista, vielä suurempi kiima lisätä Suomeen halpatyövoiman maahantuontia kuin vasemmistohallituksella, ja tämä on sellainen asia, jota me emme voi allekirjoittaa.
Perussuomalaiset ei siksi voi olla mukana välikysymyksessä, jonka kokoomus jätti hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta perjantaina. Välikysymyksessä otetaan voimakkaasti kantaa työperäisen maahanmuuton lisäämisen puolesta.

Kokoomus on kertonut tehneensä välikysymyksen omista lähtökohdistaan pyytämättä muita oppositiopuolueita mukaan laatimiseen.