Jyrki Katainen joutuu ottamaan palkanalennuksen siirtyessään komissaarin tehtävistä Sitran johtoon – tienaa silti enemmän kuin pääministerivuosinaan

Julkaistu: , Päivitetty:

Sitran yliasiamiehen palkan lisäksi Katainen on oikeutettu kolmen vuoden ajan ruhtinaallisiin ex-komissaarien siirtymäkorvauksiin.
Perjantaina Sitran yliasiamieheksi valittu EU-komissaari Jyrki Katainen joutuu tyytymään tulevaisuudessa selvästi viime vuosia pienempään palkkapussiin.

Vaikka Sitran hallintoneuvosto päätti luopua yliasiamiehen tulospalkkiojärjestelmästä ja lisäeläkejärjestelystä, varsinaisesta palkkakuopasta ei kuitenkaan voi puhua, sillä yliasiamiehen kuukausipalkaksi tulee muhkeat 18 553 euroa. Tuon peruspalkan päälle maksetaan lomarahat ja muut tavanomaiset työsuhteiden edut.

Sitran yliasiamiehen palkka ylittää sen, mitä Katainen sai ollessaan Suomen pääministerinä vuosina 2011–2014. Esimerkiksi vuonna 2013 hän sai pääministerin palkkaa 11 091 euroa kuussa ja päälle puolet kansanedustajan palkastaan eli 3 405 euroa, yhteensä siis noin 14 500 euroa.
Aloittaessaan komissaarina ja komission varapuheenjohtajana vuonna 2014 Katainen nautti 20 667 euron kuukausipalkkaa, jonka päälle EU-kansalaiset maksoivat 15 prosentin eli 3 100 euron kuukausittaista asumislisää. Näistä summista syntyvä palkkapotti ylsi siis 23 800 euroon.

Komissaarina Katainen sai kuitenkin palkankorotuksen vuonna 2016, ja silloin hänen peruspalkkansa pomppasi jopa 28 875 euroon. Sen päälle on maksettu edelleen 15 prosentin eli nyt yli 4 300 euron asumislisää. Näistä kertyy liki 33 200 euroa.

Vaikka Kataisen peruspalkka noista lukemista putoaa huomattavasti, hänellä ei ole hätäpäivää. EU-komissaarin pestin jättäessään Katainen on oikeutettu kolmen vuoden ajan komissaarien siirtymäkorvauksiin, eli kovan luokan palkkaturvaan.

Entisten komissaarien siirtymäkorvaukset ovat 40–65 prosenttia komissaariajan kuukausipalkasta.

Siirtymäkorvaukset voivat kuitenkin olla korkeintaan niin suuria, että yliasiamiehen palkan ja siirtymäkorvauksen yhteissumma ei ylitä komissaariaikaista palkkaa.

Komissaarien ruhtinaalliset edut olivat tiedossa jo ennen kuin Katainen tuli valituksi komissioon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt