Jyrki Kasvin kotona on dialyysi­kone, johon hän joutuu 20 tunniksi joka viikko – ”Uusi tilanne on parempi, mutta vaatii luovuutta”

Virtsarakon syöpä oli iskenyt Jyrki Kasviin 2003, ja siitä kehittynyt munuaisaltaan panuroteelisyöpä oli uusiutunut 2018. Sen jälkeen elimistöstä on poistettu toinenkin eli ainoa jäljellä ollut munuainen. Keväällä hän putosi jo toisen kerran eduskunnasta.

Ex-kansanedustaja Jyrki Kasvilta on poistettu molemmat munuaiset. Hän on kotidialyysissa.

21.9.2019 13:45

Kun vaalitulos selvisi keväällä, vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi ei tuskaillut niinkään omaa kohtaloaan, vaan läheistensä kohtaloa.

– Kun putoaa eduskunnasta, sitä tuntee pettäneensä paitsi äänestäjänsä myös perheensä. Näin tunsin itsekin, koska käytin esimerkiksi perheen yhteisiä varoja vaalikampanjointiin. Tuli paha mieli, Kasvi sanoo.

– Ehkä olisi sittenkin kannattanut säästä rahat saunaremppaan.

Kasvi putosi eduskunnasta ensimmäisen kerran vuonna 2011. Hän kertoo tunteensa ensimmäisen putoamisensa jälkeen voimakkaita fyysisiä kipuja oksennusreflekseistä alkaen.

– Putoamisen hetkellä kansanedustaja kokee epäonnistuneensa. Otin tälläkin kerralla putoamisesta itseeni, mutta nyt selvisin pelkästään henkisillä kivuilla, Kasvi selvittää.

– Politiikassa ei tunneta irtisanomisaikoja, vaan työt saattavat loppua kuin seinään. Sellaisesta kasaa itselleen paineita, ja myös pelkotiloja syntyy herkästi.

Edellisen putoamisensa jälkeen Kasvi putosi hetkeksi tyhjän päälle, mutta tällä kertaa hän oli varmistanut työnantajansa kanssa jo etukäteen, että työt jatkuisivat mahdollisen negatiivisen vaalituloksen jälkeen. Nyt elokuun alussa tekniikan tohtori aloitti työskentelyn tietoyhteiskunta­vaikuttajana Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus TIEKE ry:ssä.

– Työni on mielenkiintoista, ja olen iloinen, että en pudonnut tyhjän päälle. Terveydentilastani johtuen en kuitenkaan pysty tekemään kuin puolipäivähommaa, Kasvi muistuttaa.

Syöpä on piinannut Kasvia pitkään. Kokeneelta poliitikolta oli poistettu toinen munuainen ja virtsarakko jo aiemmin. Kun toinen munuainen vietiin 2018, siitä oli leikkauksen jäljiltä seurauksena erinäisiä komplikaatioita. Ne söivät hänen jaksamistaan.

Tätä nykyä Kasvilla on kotonaan kotidialyysikone, mikä on helpottanut sairauden hoitamista. Nyt Kasvi voi itse aikatauluttaa hoitonsa.

– Aiemmin sairaalasta annettiin tarkat ajat dialyysihoidoille. Uusi tilanne on parempi, mutta kyllä sekin vaatii luovuutta. Minun on kuitenkin löydettävä viitenä päivänä viikossa neljän tunnin aikaikkuna näille hoidoille, Kasvi toteaa.

– Kotidialyysissä hoitotulokset ovat laboratorioarvoilla mitattuina paremmat, ja lisäksi tämä hoitomuoto on yhteiskunnalle puolet halvempaa.

Kasvi on huolissaan kansanedustajien jaksamisesta. Hänen mukaansa monesta kansanedustajasta on vuosien varrella nähnyt jo ulospäin, etteivät he voi terveydellisesti hyvin. Heistä suurin osa on kuitenkin vaiennut tilanteestaan.

– Kansanedustajalla on suuri kynnys myöntää olevansa sairas, koska se tulkitaan herkästi heikkoudeksi. Olen lääkäreiltä kuullut, että stressi korreloi usein syövän puhkeamisen kanssa, ja eduskuntatyö, jos mikä, on stressaavaa, Kasvi painottaa.

– Uupumusta on monella edustajalla esiintynyt. Joku on saattanut kadota joksikin aikaa mitään sanomatta, mutta palannut sitten entistä virkeämpänä töihin. Kansanedustajat ovat epäonnistuneet viestimään, millaista heidän työnsä todellisuudessa on. Edes kesätauoilla ei syljeksitä kattoon.

Uuteen elämäntilanteeseen sopeutuminen on ottanut aikansa. Kasvi esimerkiksi joutuu miettimään harvinaisen tarkkaan, mitä suuhunsa pistää. Hän itse sanoo ruokavaliostaan, että ”oikeastaan kaikki mikä on terveellistä, on kiellettyä”. Koska munuaisia ja virtsarakkoa ei ole, hän ei saa syödä muun muassa perunaa, kokojyväviljaa, kuituja, suolaa eikä maitotuotteita.

– Erityisesti tämä tilanne verottaa juomalistaani, Kasvi alleviivaa.

– Ruoka- ja juomarajoitteiden lisäksi sairaus estää jossain määrin tai ainakin hankaloittaa matkustamista. Kesällä pääsin Kotkassa onneksi sairaalaan dialyysihoitoon, ja näin ollen pystyin käymään mökilläni säännöllisesti. Lentomatkustaminen onnistuu vain niihin maihin, joiden kanssa on yhteistyösopimuksia dialyysihoidoista.

Kasvi sanoo voivansa nykyisiin reunaehtoihinsa nähden hyvin.

– Kaikki pelkotilat ovat karisseet tiehensä, koska minulta on poistettu elimistöstä kaikki ne osat, joissa syöpääni voisi esiintyä, hän ruotii.

– Viimeisimmästä leikkauksesta on kahden vuoden varoaika, ja jos syöpää ei sen jälkeen näy, pääsen munuaissiirtojonoon.

Kasville maksetaan pudonneille kansanedustajille tarkoitettua sopeutumisrahaa. Ensi eduskuntavaalien ehdokkuudestaan hän ei vielä osaa sanoa mitään, mutta tulevaisuudessa mies haluaa joka tapauksessa tehdä töitä jälleen kokopäiväisesti.

– Uuden munuaisen saaminen olisi suuri unelmani, koska se mahdollistaisi jälleen kokopäivätyön. Eikä haittaisi yhtään, vaikka siinä tapauksessa minun pitäisi syödä hylkimisen estolääkkeitä ja painoni nousisi selvästi. Se olisi pikkujuttu kaikkeen muuhun verrattuna, Kasvi summaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?