Setä Arkadia: Valtiovarain­ministeri Mika Lintilä on Antti Rinteen hallituksessa kuin orpo piru vieraassa helvetissä

Julkaistu:

Setä Arkadia
Valtiovarain­ministeri Mika Lintilä (kesk) istuu eduskunnan ministeriaitiossa peruspalvelu­ministeri Krista Kiurun (sd) vieressä, mutta Antti Rinteen hallituksessa hän on kuin orpo piru vieraassa helvetissä, kirjoittaa Setä Arkadia alias Timo Haapala.
Kuten koko Suomen kansa, Setä Arkadiakin on huojentunut, että Antti Rinteen (sd) hallitus selvisi ensimmäisestä budjetti­riihestään hengissä. Kun liki satapäinen hallituksen avustaja­joukko huusi kuin puna-armeijan kuoro, että budjetti on loistava, niin pakkohan sitä on uskoa.

Tietenkin pari pikkujuttua on toki vinksallaan, kuten esimerkiksi 75 prosentin työllisyystavoite, johon nojaa koko hallituksen talouspolitiikka. Vuoden päästä piti olla jo 30 000 uutta työpaikkaa.

Torstai-illan Ylen A-Talk -ohjelmassa Rinne muotoili, että nyt tavoite onkin, että ensi elokuussa on 30 000 ”päätösperäistä” työpaikkaa ”näköpiirissä”. Siitä Rinne panee kuulemma päänsä pantiksi.

Tuosta on jo helppo pannakin. Päätösperäistä? Näköpiirissä? Kas kun ei napapiirissä.

Ei ihme, että hallituksen budjetti-infossa Säätytalossa oli tiistai-iltana kaksi tyyppiä, joiden naamasta paistoi, että mieluisammassakin paikassa on tullut oltua. Toinen oli valtiovarain­ministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki, joka ei aio hakea hommiinsa jatkoa, mitä harva enää ihmettelee.

Toinen oli hänen esimiehensä, Mika ”Jämäkkä” Lintilä (kesk), valtiovarain­ministeri toistaiseksi rouvan armosta.

Kepun puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni nimittäin ottaa Lintilän paikan joskus loppiaisen jälkeen. Joku oli tietävinään, ettei Lintilälle löytyisi jatkossa edes ministeripestiä, mutta mies kuulemma palkitaan muulla tavoin. Miten? Se jää nähtäväksi.

Kulmunin on nyt pakko napata Lintilän salkku. Sen varmisti kepun eduskuntaryhmän puheenjohtaja, ”Pikku-Trumppina” tunnettu Antti Kurvinen, joka opettaa tuoreessa Suomen Kuvalehdessä Kulmunia, ettei tämän kannata ottaa valtiovarainministerin pestiä, koska silloin äänestäjä saattaa vahingossa luulla, että kepulla on valtaa hallituksessa.

Kurvista sapettaa, ettei kukaan edes kysynyt häntä kepun pj-kisaan, joten nyt Pohjanmaan Ben Matlock kampittaa henkinen Jussi-paita päällä puolueensa kaksi viikkoa vanhaa puheenjohtajaa. Eduskuntaryhmä puistelee päätään.

Lintilä on Rinteen hallituksessa kuin orpo piru vieraassa helvetissä, eikä vaikutelmaa muuta, että Toholammin mies kiemurtelee eduskunnan kyselytunnilla ministeriaitiossa peruspalvelu­ministeri Krista Kiurun (sd) vieressä.

Lintilä kuului Juha Sipilän (kesk) ydintiimiin, ja oli ehkä keskeisin vaikuttaja siinä, että Sipilä nousi keskustan johtoon 2012. Hän edustaa kepun liberaalisiipeä, jolle porvari­yhteistyö on maistunut aina paremmalta kuin vasemmiston kanssa toilailu. Jotakin kertoo, että Lintilän hyvä kaveri on EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies (kok).

Kun Lintilä nyt puhuu ähisten 75 prosentin työllisyysasteesta ja siitä, että julkiset menot ovat tasapainossa vuonna 2023, korvat heiluvat. Viikko sitten jopa keskustan kansanedustajat pidättelivät nauruaan, kun Lintilä joutui ensimmäistä kertaan puolustamaan eduskunnan edessä kepun 180 asteen takinkäännöstä.

– Kyllä on nyt mukava ja helppo olla oppositiossa, naureskeli kokoomuksen Petteri Orpo eduskunnan kuppilassa vielä seuraavana päivänäkin.

– Juu niin on, säesti samaan pöytään eksynyt Juha Sipilä, kunnes havahtui.

– Ai niin, eihän me ollakaan oppositiossa.

Lintilä tuli politiikkaan makkarafirma Poutun talouspäällikön paikalta. Osa puhuttelee häntä yhä ”mullinostajana”. Perinteisesti mullin­ostajalla on ollut lihava lompsa, kun hän on ostanut ja hakenut maajussien nautakarjaa ns. korkealaitaisiin. Yleinen arvio on, että Poutun talouspolitiikka oli Lintilän aikana uskottavampaa kuin nykyhallituksen Lintilän valtiovarain­ministeriaikana.

Lintilä on jo toisen poven kansanedustaja. Edustajaisä Aaro Lintilän (eduskunnassa 1962–72) suurin viisaus kuultiin tippumisen jälkeen:

– Kukaan ei ole politiikassa niin epäluotettava kuin äänestäjä.

Ps. 1. Lintiläkin oli lähellä tippua toissa kerralla, mutta nyt elinkeinoministerin status antoi suojaa. Eduskunnasta putosikin Lintilän pahin kilpakumppani, kokkolalainen Tuomo Puumala (kesk). Hänet nostettiin tippumisen kunniaksi tiedeministeri Hanna Kososen (kesk) valtiosihteeriksi ja palkittiin kymppitonnin liksalla ja virka-autolla kuljettajineen. Kannattaa tippua!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt