EU-komissaari Jyrki Katainen valittiin Sitran yliasiamieheksi niukasti äänin 5–4

Julkaistu: , Päivitetty:

Valinnan teki Sitran hallintoneuvosto.
EU-komissaari Jyrki Katainen (kok) on valittu Sitran yliasiamieheksi. Valinnan teki Sitran hallintoneuvosto äänin 5–4.

Tehtävä on määräaikainen ja kestää viisi vuotta.

Paikasta yliasiamiehenä kilpaili loppuvaiheessa Kataisen kanssa Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuksen professori Markku Wilenius.

Hallintoneuvosto päätti kokouksessaan yksimielisesti yliasiamiehen kuukausipalkaksi 18 553 euroa ja sen, että yliasiamiehen tulospalkkiojärjestelmästä ja lisäeläkejärjestelystä luovutaan.

Ilta-Sanomat uutisoi Kataisen valinnasta syyskuussa ja aiemmin elokuussa.
Katainen on toinen pääministeritaustainen poliitikko Sitran johdossa. Ex-pääministeri Esko Aho (kesk) toimi Sitran yliasiamiehenä 2003–2009.

Uudelta Sitran yliasiamieheltä riisutaan syksyllä jonkin verran valtaa Sitraa koskevan lainmuutoksen kautta.

Katainen ei esimerkiksi pääse Sitran hallitukseen, kuten Sitran nykyinen yliasiamies Mikko Kosonen. Hänen kautensa päättyy vuoden 2019 lopussa.

Jatkossa Sitra saa myös oman hallintoneuvoston, nyt Sitran hallintoneuvoston tehtävää hoitavat Suomen Pankin pankkivaltuutetut.

– Kiitän Sitran hallitusta ja hallintoneuvostoa luottamuksesta yliasiamiehen valinnassa. Suomen edelläkävijyyden mahdollistaminen yhteiskunnallisissa muutoksissa ja ratkaisujen löytäminen kestävään hyvinvointiin ovat lähellä sydäntäni. Olen hengeltäni sitralainen, Katainen kertoo Sitran tiedotteessa.

Katainen jatkaa tehtävässään Euroopan komission varapuheenjohtajana nykyisen komission kauden loppuun saakka.

– Teen viipymättä komission jäsenten toimintasääntöjen mukaisen ilmoituksen valinnastani Sitran yliasiamiehen tehtävään, minkä jälkeen komissio tekee päätöksen koskien tehtävän vastaanottamista Sitrassa. Valitettavasti en voi kommentoida asiaa julkisuudessa ennen kuin komission prosessi on valmis, Katainen selventää.

Uuden yliasiamiehen kausi alkaa 1.1.2020.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt