Antti Rinteen brexit-irtiotto Macronin kanssa hämmentää eduskunnassa: ”Olisi tärkeää, että taustat on selvitetty ennen teräviä ulostuloja”

Julkaistu:

Sari Essayah: Pääministerin tapa ylittää ulostulollaan oma mandaattinsa ei ainakaan lisää Suomen luottamusta hoitaa brexitiä EU-puheenjohtajamaana.
Eduskunnan suuren valiokunnan (SuV) puheenjohtaja Satu Hassi (vihr) kommentoi pääministeri Antti Rinteen (sd) EU-tasolla kuohuntaa aiheuttaneita lausuntoja Britannian EU-erosta muistuttamalla, että neuvottelutoimivalta asiassa on EU-komissiolla, ei yksittäisillä jäsenmailla.

Uusi sopimus Britannian kanssa voidaan sekin hyväksyä vain jäsenmaiden hallitusten yksimielisellä päätöksellä. Sama koskee takarajojen siirtämistä.

– En ota kantaa siihen, oliko Rinteen lausunto diplomaattisesti taitava vai ei. Mutta on tietysti selvää, että brittien pitää vähitellen alkaa kertomaan, mikä heille käy. Tähän asti on kerrottu vain, mikä ei käy, Hassi sanoo.

Pääministeri Antti Rinne (sd) totesi keskiviikkona Pariisissa Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa pitämänsä tiedotustilaisuuden jälkeen, että Britannian on annettava kirjalliset ehdotuksensa sopimuksettoman brexitin välttämisestä syyskuun loppuun mennessä.

– Jos ei silloin, sitten asia on ohi, Rinne sanoi Helsingin Sanomien mukaan tilaisuuden jälkeen toimittajille.

Suuren valiokunnan ex-puheenjohtajan ja nykyisen jäsenen Arto Satosen (kok) mukaan ei saisi kuitenkaan päästä syntymään vaikutelmaa, että EU ei puhu yhtenäisellä äänellä brexitistä.

Pääministerin antama takaraja ei ollut EU-maiden yhteisesti sopima, vaan Macronin ja Rinteen Pariisissa pitämän kokouksen hedelmiä.

Satonen ei halua suoraan ottaa kantaa siihen, pääsikö tällainen vaikutelma nyt syntymään vai ei.

– Sanotaanko näin, että on tärkeää, että taustat on selvitetty, ennen kuin näin teräviä ulostuloja tehdään.

– Keskustelussa hämää se, että tähän asti EU on ollut hyvin yhtenäinen. Se vähän yllätti, että oliko tämä kuinka koordinoitua.Kristillisten puheenjohtaja, SuV:n jäsen Sari Essayah pitää Rinteen aiheuttamaa kuohuntaa EU-tasolla vakavana.

Hänen mukaan Rinteen tapa ylittää ulostulonsa kanssa oma mandaattinsa ei lisää Suomen luottamusta hoitaa asiaa eteenpäin EU-puheenjohtajana.

Rinteen esittämät kommentit aiheuttivatkin EU:n tasolla pienimuotoisen kohun. ”Uhkavaatimuksista” ja 12 päivän takarajasta uutisoivat muun muassa brittilehti The Guardian ja BBC. Myös EU-komissio joutui tarkentamaan, ettei virallista takarajaa ole lyöty lukkoon.
Essayah ei usko, että pääministerin lausunto myöskään edistää sopimuksen löytymistä brexitiin millään tavalla, sillä tilanne on Britannian itsensäkin kannalta tällä hetkellä melko sekava ja paineistettu.

– Tässä ei nyt kannattaisi ilmapiiriä enää hirveästi enempää kiristää.

– Ehdottomuuksien kanssa tulisi olla aika maltillinen. Tahtotila molemmilla puolilla kuitenkin varmasti on, että päästäisiin jonkinlaiseen hallittuun sopimukseen.Sitä, miksi Rinteen lausuntoihin reagoitiin Britanniassa niin vahvasti, ja miksi EU-komissio näki koki tarpeelliseksi lähteä korjailemaan tämän sanomisia, Satu Hassi selittää tilanteen tulenarkuudella.

– Britanniassahan on jo pitkään ollut sellainen tilanne, että politiikkaan ei mahdu muuta kuin brexit. Kaikki mikä liittyy brexitiin, vaikuttaa pääsevän pääuutiseksi.


Suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Jani Mäkelä (ps) pitää kuitenkin Rinteen lausuntoa harvinaisen hämmentävänä.

Mäkelä myös pohtii, oliko lausunto Rinteeltä todellisuudessa harkittu vai harkitsematon.

– Jos se on harkitsematon, niin se osoittaa suurta arvaamattomuutta ja on kyseenalaista Suomen pääministeriltä. Jos siinä taas on lähdetty toimimaan Macronin sätkynukkena ranskalaisten liekanuorassa, niin sitä linjaa ei pitäisi missään nimessä ottaa.


Rinnettä itseään puheet ”uhkavaatimuksen” esittämisestä naurattivat, kun Iltasanomat eilen torstaina kysyi häneltä asiasta.

– Emme asettaneet mitään takarajaa vaan halusimme sanoa selvästi, että tässä on pirun kiire.
Juttua tarkennettu klo 14:40: Rinne ei antanut lausuntoaan Britannian takarajasta Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa, kuten jutussa aiemmin kerrottiin. Hän kommentoi asiaa toimittajille vasta tilaisuuden jälkeen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt