Pääministeri Rinne vaatimuksestaan Britannialle: ”Halusimme sanoa selvästi, että tässä on pirun kiire”

Julkaistu:

Politiikka
Pääministeri Antti Rinnettä naurattavat puheet ”uhkavaatimuksen” esittämisestä.
Suomen pääministeri Antti Rinne (sd) ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoivat keskiviikkona yhteisessä tiedotustilaisuudessa, että Britannian on annettava ehdotuksensa sopimuksettoman brexitin välttämisestä syyskuun loppuun mennessä.

– Jos ehdotuksia ei tule, uskon, että aika moni eurooppalainen päämies yhtyy siihen kantaan, joka tänään todettiin Macronin kanssa. Sitten asia on ohi. Nyt on aika tulla selkeitä esityksiä ja siten, että ne ovat todennettavissa, Rinne sanoi.

Muun muassa brittilehti The Guardian ja BBC uutisoivat, kuinka Rinne ja Macron asettivat briteille uhkavaatimuksessaan 12 päivän takarajan.

EU-komission tiedottaja kiiruhti pian kertomaan, ettei virallista takarajaa ole vaan kyse on Ranskan ja Suomen näkemyksestä.
Rinnettä naurattaa uutisointi ”uhkavaatimuksesta”.

Pääministeri kommentoi IS:lle, että puhuttaessa syyskuun lopun takarajasta kysymys oli yksinkertaisesti siitä, kuinka nopeasti esityksen pitäisi tulla, että se ehditään käsitellä EU:ssa riittävän hyvin.

– Totesimme siis Macronin kanssa, että olisi tärkeää saada Britannialta kirjallinen esitys syyskuun loppuun mennessä, jotta juridiselle arvioinnille on riittävästi aikaa ennen kuin brexit tulee voimaan 31. lokakuuta. Emme asettaneet mitään takarajaa vaan halusimme sanoa selvästi, että tässä on pirun kiire.

Pääministeri Rinne sanoo avustajiensa vastikään käyneen Lontoossa tapaamassa työväenpuolue Labourin ja hallituspuolueiden edustajia.

Avustajien kuvausten perusteella politiikan jakolinjat kulkevat nyt syvinä paitsi puolueiden välillä, myös niiden sisällä, ja päätöksenteko on liki halvaantunut.

– Poliittinen tilanne on siellä epäselvä ja sekava. Kuulemma osa parlamentaarikoista odotteli käytävillä, että pääsisi tekemään päätöksiä. Tästä lähtökohdasta ei tietysti hyvältä näytä, mutta tämähän saattaa olla nopeiden käänteiden tilanne.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt