KU: Merja Kyllönen kummastelee Antti Rinteen sammakoita: ”Itse tässä ajetaan päin seinää”

Julkaistu:

Merja Kyllösen mukaan hallituksessa kannattaisi keskustella vielä kerran viestintäkuvioista. Hän katsoo Antti Rinteen ulostulojen olevan miinojen heittelyä omalle tielle.
Vasemmistoliiton kansanedustaja Merja Kyllönen (vas) on Kansan Uutisten haastattelussa hämillään pääministeri Antti Rinteen (sd) ja hallituksen toiminnasta. Kyllösen mukaan hallituksen alku on vaikuttanut sekavalta, mutta hän pitää sitä osittain normaalina minkä tahansa hallituksen alkutaipaleelle.

Rinteen ulostulot ovat olleet Kyllöselle hallituksen toiminnassa ensisijainen hämmästyksen aihe. Kyllönen katsoo, että Rinne on sekaantunut esimerkiksi Postin työehtosopimussotkussa asioihin, joihin hänellä ei ole suoranaisesti syytä puuttua. Myös Rinteen lausunnot hoitajamitoituksesta ovat olleet Kyllösestä ristiriitaisia.

– En tiedä mitä ajattelisin, jos haluaa antaa oppositiolle lapaan aika helppoja syöttöjä. Itse tässä ajetaan päin seinää, Kyllönen sanoo ja jatkaa:

– Ehkä pääministerillä on sama ongelma kuin minulla. Liika rehellisyys tuo sammakot suusta ennen kuin on miettinyt, mitä sanoo. Kaikkea, mitä ajattelee, ei kannata sanoa ääneen ainakaan, jos on pääministeri.

Kyllönen painottaa haastattelussa, ettei hänellä ole mitään Rinnettä vastaan.

– Mutta tarvitseeko itse heittää miinoja omalle tielle? Hallituksen sisällä voisi vielä kerran keskustella viestintäkuvioista, ex-liikenneministeri ohjeistaa Kansan Uutisissa.

Kyllönen toteaa haastattelussa viiden puolueen yhteistyössä johtajan roolin korostuvan entisestään. Samalla hän arvioi hallituksen työn selkeytyvän keskustan saatua uuden puheenjohtajan. Käsittämättömänä hän pitää sitä, että hallitus­ohjelmaan kirjatuista asioista vaikuttaa olevan epäselvyyttä.

– Asioista puhutaan ikään kuin mitään ei olisi sovittu. Se on käsittämätöntä.

Rinne herätti keskustelun hoitajamitoituksesta uuteen liekkiin sanomalla Kuntaliiton puheenjohtajatentissä, ettei hallituksella ole rahaa 4 000 uuteen hoitajaan. Mitoituksen vaatimaa hoitajamäärää näyttää tällä hetkellä olevan mahdotonta saada töihin tällä hallituskaudella.

Postia koskevat kysymykset kuuluvat hallituksessa omistajaohjauksesta vastaavalle ministeri Sirpa Paaterolle (sd). Rinne kuitenkin paalutti, ettei Postin työntekijöiden palkka-ale käy hallitukselle missään tapauksessa.

Viime viikkoina Rinne on herättänyt huomiota myös visioimalla posteljooneille uusia sote-työtehtäviä. Rinne sanoi pohtineensa, että posteljoonit voisivat kurkkia ihmisten ikkunoista ja kysellä, onko kaikki hyvin.

Postin lisäksi Rinne on ottanut kantaa myös hoiva-alojen palkkoihin. Rinne sanoi kuun alussa ymmärtävänsä naisvaltaisten alojen palkkavaatimuksia. Hän kiisti IS:lle ottaneensa kantaa sen paremmin Postin kuin hoiva-alojen palkkakysymyksiin.

– Olen todennut, että ymmärrän naisvaltaisten alojen tilanteen, jossa on pieniä palkkoja ja joissa on ollut epäoikeuden­mukaiset lomarahaleikkaukset. Ne asiat pitää hoitaa kuntoon, Rinne sanoi.

Kun häneltä kysyttiin, eikö hänen pääministerinä antamansa lausunnot voida tulkita puuttumiseksi tai suunnan näyttämiseksi, Rinne vastasi:

– Jos pääministeri ei voi sanoa – että on epäoikeudenmukaista, että naisten palkat ovat pieniä ja ne ovat kehittyneet väärin – on kummallista puhetta. Pääministeri voi sanoa, että naisten palkat on pienet ja niitä pitää korjata.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt