Iiris Suomela kutsui eduskunnan puhemiestä taas puheenjohtajaksi ja sai pyynnön muuttaa tapansa – ”Saa nähdä” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Iiris Suomela kutsui eduskunnan puhemiestä taas puheen­johtajaksi ja sai pyynnön muuttaa tapansa – ”Saa nähdä”

Kansanedustaja Iiris Suomela aiheutti toisen kerran polemiikkia kannanotollaan eduskunnan puhemiehen tittelistä.

19.9.2019 14:51

Kansanedustaja Iiris Suomela (vihr) sai eilen eduskunnan puhemieheltä välihuomautuksen puhuttelu­etiketistä eduskunnassa.

– Arvoisa puheenjohtaja! Hyvät kanssaedustajat, Suomela aloitti puheenvuoronsa.

  • Voit kuunnella puheenvuoron yllä olevalta videolta.

Kansanedustaja Iiris Suomela käytti eduskunnassa toista kertaa tarkoituksella sanaa puheenjohtaja, kun hän puhutteli eduskunnan puhemiestä puheensa aluksi.

Eduskunnassa on ikiaikainen perinne aloittaa puhevuorot puhuttelemalla puhemiestä.

Paikoin kiihkeäksi äitynyttä keskustelua kuunnellut, ja kotvan kuluttua puhemiehen korokkeelle puhetta johtamaan ryhtynyt varapuhemies Juho Eerola (ps) joutui muistuttamaan kansanedustajia hyvistä keskustelutavoista ja Suomelaa puhemiehen puhuttelusta.

– Olen suostuvainen tähän debattiin, mutta se edellyttää sen, että edustajakollegaa puhutellaan asiallisesti ja puhemiestä puhemieheksi. Muussa tapauksessa debatti saattaa loppua lyhyemmin kuin ehkä toivottekaan, Eerola totesi puhemieskorokkeelta.

Varapuhemies Juho Eerola joutui huomauttamaan kansanedustaja Iiris Suomelaa siitä, että eduskunnassa puhemiestä ei puhutella puheenjohtajaksi.

Eduskunnassa on puhemies, ja Suomela on omana kannanottonaan halunnut puhutella puhemiestä puheenjohtajaksi.

Suomela käytti puheenjohtaja-sanaa jo kesällä ensimmäisessä eduskuntapuheessaan. Silloin asia meni ensin olankohautuksella, kun Suomelan ajateltiin tehneen lapsuksen.

Suomela kuitenkin sanoi kesällä IS:lle, että hän käytti puheenjohtaja-sanaa kannanottona, ja tästä nousi kohu.

– Termi on sukupuolittunut – onhan sen päätteenä -mies. Eduskunnan puheenjohtaminen ei ole sukupuolesta kiinni, ja siksi kutsun eduskunnan puheenjohtajistoa puheenjohtajiksi, Suomela totesi kesällä.

Varapuhemies Eerola oli silloinkin puhetta johtamassa, ja kuvitteli muiden tapaan Suomelan puheenjohtaja-sanan käytön olleen vahinko ja lipsahdus.

Eilen Eerola siis Suomelan kannanottoon puuttui salikeskustelussa.

Eerolan välihuomautuksella oli vaikutusta, ainakin hetkellisesti, sillä myöhemmin keskustelussa Suomela käytti perinteistä tapaa aloittaa oma puheenvuoronsa.

– Arvoisa puhemies, Suomela aloitti puheenvuoronsa Eerolan huomauttelun jälkeen.

Suomela sanoo IS:lle, että hän puhui eilen taas tarkoituksella puheenjohtajasta.

Suomela ei ottanut kantaa, aikooko hän nyt lopettaa puheenjohtaja-sanan käytön eduskunnan suuressa salissa.

Oliko eilinen myös kannanotto?

– Jos sanotaan, että keskustelu lakkaa siihen, että joku sanoo puheenjohtaja, totta kai siinä paine on, mitä sanoo ja mitä ei sano. Toisaalta monelta perussuomalaiselta lipsahti puheenjohtaja, mitään ei tapahtunut. Auki jäi, mikä siinä oli Eerolan linja, Suomela vastasi.

Käytittekö puheenjohtaja-titteliä kannanottona?

– Puhemies viittaa sanana mieheen. Se päättyy sanaan mies. Se on niin sukupuolittunut termi kuin voi olla. Minusta se on selvää. Ja selvää on, että sitä pestiä on pitänyt hallussa muutkin kuin miehet, ja sitä termiä on paikallaan päivittää.

Kumpaa termiä aiotte itse käyttää?

– Saa nähdä, Suomela vastasi.

Perustuslain mukaan ”kansanedustajan tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä. Jos kansanedustaja rikkoo tätä vastaan, puhemies voi huomauttaa asiasta tai kieltää edustajaa jatkamasta puhetta.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?