Niinistön kanssa maailman johtajat uskaltavat ehkä puhua vapaammin, tutkija arvioi

Julkaistu:

Niinistön seurassa maailman johtajat uskaltavat ehkä puhua vähän vapaammin, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak arvioi.
Kutsu Valkoiseen taloon on toisaalta symbolinen, mutta silti tärkeä, arvioi vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista.

Tasavallan presidentin kanslia tiedotti tänään, että Niinistö matkustaa Yhdysvaltoihin työvierailulle ja tapaa presidentti Donald Trumpin Valkoisessa talossa keskiviikkona 2. lokakuuta.

Kutsu Valkoiseen taloon on Niinistölle jo toinen. Hänen edeltäjänsä Tarja Halosen kaudella kutsua ei tullut, minkä jotkut tulkitsivat osoitukseksi maiden suhteiden huonosta tolasta.

Suhteita hoidetaan pääosin matalammalla tasolla, Salonius-Pasternakin toppuuttelee. Lisäksi Suomi on muun muassa Ukrainan sodan vuoksi Yhdysvaltain silmissä kiinnostavampi kuin kymmenisen vuotta sitten.

Tapaamisen merkitystä on vaikea arvioida tietämättä, koska se on sovittu. Jostain se silti kertoo, että Niinistöllä on ollut mahdollisuuksia tavata Trumpia Valkoisessa talossa, Salonius-Pasternak uskoo.

Niinistö on ottanut tavakseen tavata maailman johtajia ja pitää keskustelujen sisällöt omana tietonaan, tutkija muistuttaa. Tämän tietäen johtajat voivat ehkä puhua hieman avoimemmin.

Niinistö on viime viikkojen aikana tavannut sekä Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin.


Seuraavan kerran presidentit kohtaavat jo ensi tiistaina, kun Niinistö pitää puheen YK:n yleiskokouksessa. Puheen jälkeen hän osallistuu Trumpin isännöimälle vastaanotolle.

Valkoisen talon tapaamisessa presidentit syövät työlounaan ja pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden.

Presidentin kanslian mukaan tapaamisen asialistalla on yhteistyö Suomen ja Yhdysvaltojen välillä Euroopan ja arktisen alueen turvallisuudessa. Lisäksi presidentit keskustelevat kaupallisesta ja teknologisesta yhteistyöstä.

– Tuon lavean agendan alla he voivat keskustella aivan mistä tahansa, Salonius-Pasternak toteaa.

– Mutta olisihan se yllättävää, jos he eivät keskustelisi näistä ilmeisistä asioita, jotka liittyvät Ukrainaan ja muuhun.

Tutkija ei odota, että lehdistötilaisuudessa pudotettaisiin mitään todella suurta uutista. Jonkinlainen ilmoitus voi silti tulla, koska sellainen kuuluu Trumpin tyyliin.

Esimerkiksi presidenttien tavattua Valkoisessa talossa elokuussa 2017 Trump ilmoitti Yhdysvaltojen lahjoittavan puoli miljoonaa dollaria Suomen ja Yhdysvaltain väliseen Fulbright-stipendiohjelmaan.


Tapaamisen varsinainen anti lienee se, että on taas kerran tavattu ja puhuttu. Jossain vaiheessa se voi tuottaa konkreettisen lopputuloksen.

Niinistön edellinen vierailu Valkoiseen taloon muistetaan ehkä parhaiten lehdistötilaisuudesta, jossa Trump sekoitti toisiinsa kaksi suomalaistoimittajaa. Trump ihmetteli lehdistötilaisuudessa, miksi Niinistö antaa samalle toimittajalle uuden puheenvuoron.

– Ei hän ole sama nainen, Niinistö korjasi Trumpia.

Niinistö oli antanut aiemmin kysymyksen Yleisradion kirjeenvaihtajalle Paula Vilénille. Nyt vuoro oli annettu Vilénin vieressä istuvalle, STT:lle ja Lännen Mediaan kirjoittavalle Maria Annalalle.

– Suomessa on paljon vaaleita naisia, Annala kuittasi ja jatkoi tilaisuutta kysymyksellään Suomen tarjoamasta avusta Yhdysvalloille Venäjä-suhteiden parantamiseksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt