Ympäristöministeri Mikkonen vastaa ilmastomoitteisiin: Turve tikunnokkaan ensi vuonna

Julkaistu:

Ympäristöministeri Krista Mikkosen mukaan turpeen verotuen poistoon kohdistuu paljon painetta: ”Asia, joka nostetaan tikunnokkaan”.
Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr) myöntää, että hallituksen vuoden 2035 hiilineutraaliustavoitteen saavuttaminen vaatii nykyistä merkittävämpiä ja nopeampia toimia.

– On ihan selvää, että nämä toimet eivät vielä riitä ja täytyy tehdä paljon enemmän ja isompia uudistuksia.

– Kyllä hyvin ymmärrän sen toiveen, että pitäisi nopeammin päästä eteenpäin. Ne ovat ihan perusteltuja toiveita. Lainsäädännön valmistelu ottaa silti aina oman aikansa, Mikkonen sanoo.

Asiantuntijat arvioivat IS:n haastattelussa, että eilen tiistaina julkaistun hallituksen talousarvioesityksen panostukset ovat vielä varsin pieniä hallituksen kunnianhimoiseen tavoitteeseen verrattuna.

Kaasua ja vähän nopeasti, kuului asiantuntijoiden viesti hallitukselle.

– Se on ihan totta kyllä. On hyvä, että he hoputtavat ja meitä kiritetään. Mutta tässä nyt vasta aloitellaan, Mikkonen puolustautuu.
Eniten päästövähennyspotentiaalia on asiantuntijoiden mukaansa isoissa energiaratkaisuissa, joihin hallitus ei nyt heidän mukaansa kohdistanut riittävästi varoja.

He pettyivät etenkin siihen, ettei energiaverouudistuksen kanssa edetty nopeammin.

– Nyt on tarkoitus aloittaa sen valmistelu, jotta vuoden 2020 budjettiriiheen saataisiin niitä ratkaisuja. Se tietysti vaatii jonkin verran taustaselvittelyä, eikä sitä tähän pakettiin sen vuoksi vielä saatu.

– On tärkeää, että teemme selvityksiä ja arvioita, koska täytyy myös varmistaa, että tehdyt toimet vievät oikeaan suuntaan ja ovat myös kustannustehokkaita, koska rahaakaan ei määrättömästi ole, Mikkonen sanoo.

Hallitus on lupaillut myös ympäristö- ja ilmastovaikutukseltaan haitallisten yritystukien leikkausta, mutta toistaiseksi tuet jätettiin suurilta osin rauhaan.

– Yritystukien leikkauksesta on aina vaikea sopia, Mikkonen perustelee.

Hallitus toteuttaa vain asteittaisen parafiinisen dieselöljyn veronalennuksen, 120 miljoonaa euroa.

– Totesimme kuitenkin, että jatkamme yritystukien leikkaamista. Alun perin puhuttiin yleisemmin yritystuista, mutta nyt jatkotyö on linkitetty nimenomaan ympäristölle haitallisiin tukiin.

Suuri kysymys tulee energiaverotuksen yhteydessä koskemaan etenkin turpeen verotukea. Turve aiheuttaa kymmenesosan Suomen päästöistä ja sitä verotetaan muihin energiamuotoihin verrattuna hyvin helläkätisesti.

IS:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan päätös tuesta luopumisesta olisi ollut tarpeen tehdä saman tien.

Mikkosen mukaan kysymykseen tulee varmasti kohdistumaan ensi vuonna paljon painetta.

– Me tiedämme, että turpeen ilmastovaikutukset ovat suuret ja sillä on vesistövaikutuksensa ja muut. Luulen, että turpeen verotus on asia, johon tulee kyllä paljon painetta.

Eli tullaanko se poistamaan?

– En voi sitä vielä sanoa, mutta kyllä se on asia, joka nostetaan tikunnokkaan.

Hallitusohjelman mukaan tavoitteena on, että turpeen energiakäyttö vähintään puolitetaan vuoteen 2030 mennessä.

Liikenteen osalta hallitus korottaa liikennepolttoaineiden verotusta 250 miljoonalla eurolla.

Sähköautojen latausinfran rakentamistukea korotetaan ja rahaa suunnataan myös kävelyn ja pyöräilyn sekä joukkoliikenteen edistämiseen.

– Latausinfraan liittyen on lainsäädäntö nyt lähdössä lausunnolle syyskuun lopussa, eli se saadaan heti liikkeelle.

Myös uudisrakentamisessa asunto-osakeyhtiöitä tullaan piakkoin velvoittamaan sähköautojen latausinfran rakentamiseen ja tuetaan infran rakentamista jo olemassa olevien rakennusten osalta.

Tämän lisäksi tuet autojen muuttamiseksi biokaasu- ja kaasukäyttöisiksi jatkuvat.

Sähköautojen saaminen myös käytettyjen autojen markkinoille vaatisi hankintatuen ulottamista koskemaan myös yrityksiä, jolloin työsuhdeautot tulisivat muutaman vuoden kuluttua myös käytettyjen autojen markkinoille.

Mikkosen mukaan tähän liittyviä päätöksiä ei olla hallituksessa ainakaan vielä tekemässä.

– Kysymys nousee kuitenkin esille liikenteen ja autoilun kokonaisverouudistuksessa. On esimerkiksi mietitty, voisiko työsuhdeautoiluun tulla joitain kannusteita sähköautoilla ajaville.

Kaikesta huolimatta ympäristöministeri uskoo, että hallituksen hiilineutraaliustavoite on edelleen toteutettavissa.

– Mutta se vaatii nyt vielä enemmän konkretiaa ja muita päätöksiä. Ja niitä on tulossa, todellakin. Mutta ensimmäisenä vuonna emme pysty tätä ratkaisemaan.

Suomen lisäksi muutoksen tulisi kuitenkin tapahtua ympäri maailman.

Mikkonen on lähdössä perjantaina New Yorkiin ensi maanantaina alkavaan YK:n ilmastokokoukseen.

– Toivon, että myös kansainvälisen yhteisön viesti olisi yhtenäinen, että meidän täytyy etsiä myös niitä globaaleja ratkaisuja. Jos meillä on samat säännöt kaikkialla, niin sen paremmin pääsemme näihin tavoitteisiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt