Rinteen hallitus hioi budjetin valmiiksi pikavauhtia – budjettipalaveri kesti vain 40 minuuttia - Politiikka - Ilta-Sanomat

Rinteen hallitus hioi budjetin valmiiksi pikavauhtia – budjettipalaveri kesti vain 40 minuuttia

Budjettiriihi oli helpoin miesmuistiin, liki kaikki oli jo sovittu etukäteen.

18.9.2019 6:02

Draama jäi vähiin tämän vuoden budjettiriihessä. Budjettiriihi oli taputeltu liki valmiiksi, ja kiistakysymykset saatiin sovittua ennätysajassa.

Säätytalon käytävillä liikkuneiden tietojen mukaan varsinaisten asioiden sopimiseen eilen iltapäivällä kesti alle tunnin. IS:n tietojen mukaan hallitukselta kului eilen Säätytalolla vain 40 minuuttia aikaa päättää budjetista.

– Enemmän meni aikaa kopioiden ottamiseen kuin päätösten tekemiseen, pääministeri Antti Rinne (sd) todisti tiedotustilaisuudessa budjettiriihen vaikeusasteesta.

– On budjetista väännetty monta viikkoa, käyty erilaisia keskusteluja. Toisaalta hallitusneuvottelut oli jo yksi iso budjettiriihi, kun mietittiin millaisiin teemoihin rahaa jatkossa laitetaan, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kuvaili IS:lle.

Hallitusohjelmassa oli sovittu valtaosa ensi vuoden budjetin sisällöstä.

Budjetin kiistakysymyksiä oli pohjustettu elokuusta lähtien, puoluejohtajat sopivat liki kaiken jo maanantai-iltana Kesärannassa ja Säätytalolle tiistaille jäi vain muutamia kysymyksiä auki.

Budjettiriihen aamupäivä kului talouskatsauksia kuunnellessa, ja auki olleet asiat saatiin sovittua siis pikavauhdilla kello 15 alkaneissa neuvotteluissa.

Kaksipäiväinen budjettiriihi kutistui yksipäiväiseksi, ja pääministeri Rinne voi tänään aamupäivällä lähteä Ranskan-vierailulleen.

Säätytalolla tiedotustilaisuudessa oli viisi maireaa puoluejohtajaa – Rinne, Katri Kulmuni (kesk), Ohisalo, Li Andersson (vas) ja Anna-Maja Henriksson (r) – jotka kaikki kehuivat käytännössä liki samoja asioita.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat Antti Rinne, Karti Kulmuni, Maria Ohisalo, Li Andersson ja Anna-Maja Henriksson olivat joukkoineen pohjustaneet hallitusneuvottelut niin hyvin, että koko hallitukselta kului eilen vain 40 minuuttia päättää avoinna olevat kysymykset.

Puoluekantaan katsomatta kaikki ottivat kunniaa koulutusrahojen lisäämisestä noin 350 miljoonalla eurolla ja perusturvan parantamisesta.

Puolueista vihreät otti kunnian hallitusohjelman 100 miljoonan euron lisäyksestä luonnonsuojelurahoihin, muilla neljällä puolueella ei ollut selkeää omaa lempilastaan.

Valtion pysyvät menot lisääntyvät ensi vuonna noin miljardin.

Puoluejohtajat olivat enemmän kuin tyytyväisiä aikaansaannokseensa.

– On ollut ilo tehdä tätä budjettia yhdessä. Hyvä, että luodaan tulevaisuususkoa, Henriksson sanoi.

Mitään uusia, hallitusohjelmasta poikkeavia päätöksiä hallitus ei tehnyt.

Kolme isompaa uutta asia olivat alkoholiveron kiristyksen siirtäminen tulevaisuuteen, yritystukien 120 miljoonan euron leikkaus löytyi parafiinisesta dieselöljystä ja yritysten TKI-investoinneista saa nyt vähentää verotuksessa neljänneksen sijasta puolet.

Budjetissa päätettiin myös pienemmistä uusista asioista, muun muassa Savonlinnan seudun tilanteen parantamisesta. Savonlinna saa 150 uutta opiskelupaikkaa ammattikorkeakouluun, Parikkalan kansainvälinen rajanylityspaikka avataan vuonna 2024 ja hallitus edistää Saimaan norppa-alueen pääsyä Unescon maailman luonnonperintökohteeksi.

Pitkin syksyä suurinta kiistaa puolueiden kesken kertaluonteisten menojen jaksottamisesta. Kolmen miljardin potista päätettiin nyt 1,4 miljardia euron kohtalo, joista 750 miljoonaa euroa menee jakoon ensi vuonna..

Hallitus ei kertonut, mitä hallitusohjelmassa sovittuja kertaluonteisia menoja nyt ensi alkuun toteutetaan.

Rinteen mukaan lista selviää lokakuussa, kun budjetti tulee eduskunnan käsittelyyn. Opetusministeri Andersson nosti esiin, että ensi vuodeksi tulee 80 miljoonaa euroa ammatillisen koulutuksen opettajien palkkaamiseen.

Hallitus siirsi kaikki hankalammat päätökset ensi huhtikuun kehysriiheen ja syksyn budjettiriihen. Jos ensi elokuuhun mennessä Suomeen ei ole tullut 30 000 uutta työllistä, hallitus on kertonut olevansa valmis perumaan menolisäyksiään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?