Jäikö epäselväksi, mitä hallitus päätti budjetti­riihessä? Lue 9 kohdan lista keskeisistä ratkaisuista

Julkaistu:

Hallitus painaa investointien ”turbonappia”. Luonnonsuojeluun se laittaa 100 miljoonaa ja hoitotakuuseen 60 miljoonaa.
Antti Rinteen hallitus esitteli ensimmäisen budjettinsa. Alla budjetin keskeisiä kysymyksiä.

1. Osaaminen ja koulutus

Hallitus esittää, että yliopistot ja ammattikorkeakoulut saavat hallitusohjelman mukaiset korotukset täysimääräisinä heti vuonna 2020. Korkeakoulujen rahoitusta kasvatetaan ensi vuodeksi yhteensä 60 miljoonalla eurolla, kun valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa lisärahaa luvattiin vain 15 miljoonaa euroa.

Yliopistojen perusrahoitusta korotetaan 40 miljoonalla eurolla ja ammattikorkeakoulujen perusrahoitusta 20 miljoonalla eurolla. Lisäksi indeksikorotukset toteutetaan täysimääräisinä.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksesta ehti jo nousta jonkinlainen kohu, sillä hallitus oli moneen kertaan sanonut tekevänsä koulutuksen kunnianpalautuksen.

Kaikkiaan hallitus investoi vuonna 2020 osaamiseen ja koulutukseen kaikille koulutusasteille ulottuvalla 256 miljoonan euron kokonaisuudella.

2. Kunnille 237 miljoonaa

Pääministeri Antti Rinne (sd) sanoi kuntatalouden olevan vaikeassa tilanteessa, sillä muun muassa tulorekisteri on saanut aikaan sen, että kuntien verokertymissä on epävarmuutta, joka vaikuttaa kuntien taloudelliseen arviointiin. Rinne kertoi, että kunnille maksettava kertaluonteinen 237 miljoonan euron valtionosuuksien lisäys aikaistetaan tälle vuodelle. Tällä helpotetaan kuntien vaikeaa taloustilannetta.

3. Investointien ”turbonappi”

Rinne sanoi budjetti-infon aluksi, että globaalissa taloudessa on synkkiä pilviä muun muassa kauppasodan, Lähi-idän lennokki-iskujen ja sen vaikutusten takia. Rinne totesi, että ne vaikuttavat pieneen vientivetoiseen kansakuntaan aivan varmasti. Siksi hänen mukaansa on erityisen tärkeää, että hallitus panostaa investointeihin, jotka vahvistavat kasvun edellytyksiä ja luovat konkreettisia työpaikkoja. Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) totesi, että hallitus painaa "turbonappia" nyt uudella tavalla.

Hallitus kertoo muun muassa selvittävänsä nopealla aikataululla mahdollisuutta antaa esitys määräaikaisesta tutkimusyhteistyökannustimesta, jonka tavoitteena on kannustaa aineettomiin investointeihin.

– Yrityksille voitaisiin myöntää esimerkiksi 50 prosentin ylimääräinen verovähennys yritysten sekä korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten tutkimus- ja innovaatiohankkeiden rahoitusmenoista neljän vuoden ajan, hallituksen tiedotteessa sanotaan.

Tavoitteena on, että uudistus tulee voimaan ensi vuonna.

4. Työllisyyteen 300 miljoonaa

Hallitukselta on odotettu etenkin linjauksia uusista työllisyystoimista, joilla hallituksen 75 prosentin työllisyysasteeseen päästään. Työministeri Timo Harakka (sd) sanoi, että hallituskauden aikana työllisyyden parantamiseen laitetaan yhteensä 300 miljoonaa euroa.

Hallituksen ensi vuoden budjettiehdotuksessa on yhteensä 25 työllisyystoimenpidettä. Harakka painotti, että niiden yhteisvaikutus ratkaisee, joten ne on saatava voimaan yhtä aikaa.

Hallitus kertoo muun muassa, että osana työllisyystoimia palkkatuen käyttöä yksinkertaistetaan nopeuttamalla palkkatukiprosessia ja vähentämällä työnantajien byrokratiaa. Hallitus ehdottaa myös osana työllisyystoimiaan, että osatyökykyisten työkykyohjelmaan laitetaan 10 miljoonaa euroa vuodelle 2020, 12 miljoonaa euroa vuodelle 2021 ja 11,2 miljoonaa euroa vuodelle 2022.

Aktiivimallin leikkuri poistetaan ensi vuoden alussa.

5. Hoitotakuuseen 60 miljoonaa euroa

Hallituksen lupaus lakiin kirjattavasta hoitajamitoituksesta ja hoitotakuusta on puhuttanut viime viikkoina runsaasti. Budjettiehdotuksessaan hallitus kertoo varaavansa hoitotakuun toteuttamiseen ensi vuodelle 60 miljoonaa euroa. Hoitotakuun parantamiseen on varattu 160 miljoonaa euroa vuosille 2020–2022 ja 50 miljoonaa euroa vuodesta 2023 lukien pysyvästi peruspalveluiden valtionosuuksiin.

Kansalliseen mielenterveysstrategian tekemiseen ja mielenterveyspalveluiden saatavuuden parantamiseen on luvassa 60 miljoonaa euroa vuosille 2020–2022 ja 18 miljoonaa euroa vuodesta 2023 lukien pysyvästi peruspalveluiden valtionosuuksiin.

6. Yritystukien leikkaaminen

Hallitukselta odotettiin myös linjauksia yritystukien leikkaamisesta, jota jo aiemmat hallitukset ovat yrittäneet. Hallitus kertoi, että yritystuista poistetaan asteittain parafiinisen dieselöljyn veronalennus eli 120 miljoonaa euroa. Tavoitteena on leikata ympäristölle ja ilmastolle haitallisia tukia merkittävästi.

7. Luonnonsuojeluun 100 miljoonaa

Hallitus ilmoitti lisäävänsä luonnonsuojelun määrärahoja ensi vuonna 100 miljoonalla eurolla. Määrärahoista osa on pysyviä ja osa kertaluonteisia menoja. Etenkin vihreille myös luonnonsuojeluun laitettavat rahat ovat tärkeitä.

8. Tulevaisuusinvestoinnit

Hallitusneuvotteluissa sovittiin, että hallitus laittaa tulevaisuusinvestointeihin kolme miljardia euroa. Hallitus kertoi tässä vaiheessa tulevaisuusinvestointeihin tulevasta yhteensä noin 1,37 miljardin euron rahoituksesta. Nyt päätetyistä tulevaisuusinvestoinneista noin 750 miljoonaa euroa ajoittuu vuodelle 2020.

9. Kaksi miljardia alijäämäinen

Hallituksen budjettiesitys kaksi miljardia euroa alijäämäinen. Alijäämän arvioidaan kasvavan noin 0,3 miljardilla eurolla ensi vuonna kuluvan vuoden varsinaiseen talousarvioon verrattuna. Valtionvelka on vuonna 2020 arviolta noin 109 miljardia euroa.

Valtionvelka kasvaa 109 miljardiin

  • Ensi vuoden budjetin loppusumma on 57,6 miljardia euroa, mikä on noin 2,1 miljardia euroa enemmän kuin tämän vuoden varsinaisessa talousarviossa.
  • Budjetti on kaksi miljardia euroa alijäämäinen eli valtion menot ovat tuloja suuremmat.
  • Alijäämän arvioidaan kasvavan noin 0,3 miljardilla eurolla ensi vuonna kuluvan vuoden varsinaiseen talousarvioon verrattuna.
  • Valtionvelka on ensi vuonna arviolta noin 109 miljardia euroa.
  • Valtiontalouden tuloiksi ensi vuonna arvioidaan 55,6 miljardia euroa, josta 47,1 miljardia euroa on verotuloja.
  • Valtion verotulojen arvioidaan kasvavan noin 2,4 prosenttia eli noin miljardi euroa tälle vuodelle budjetoituun verrattuna.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt