Budjettiesitys: Yliopistot ja ammatti­korkeakoulut saavat lisä­rahoituksen täysi­määräisesti

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Hallitus investoi osaamiseen ja koulutukseen 256 miljoonaa euroa.
Hallitus esittää, että yliopistot ja ammattikorkeakoulut saavat perusrahoituksen hallitusohjelman mukaiset korotukset toteutetaan täysimääräisinä heti vuonna 2020. Korkeakoulujen rahoitusta kasvatetaan ensi vuodeksi yhteensä 60 miljoonalla eurolla, kun valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa lisärahaa luvattiin vain 15 miljoonaa euroa.

Yliopistojen perusrahoitusta korotetaan 40 miljoonalla eurolla ja ammattikorkeakoulujen perusrahoitusta 20 miljoonalla eurolla. Lisäksi indeksikorotukset toteutetaan täysimääräisinä

Kaikkiaan hallitus investoi vuonna 2020 osaamiseen ja koulutukseen kaikille koulutusasteille ulottuvalla 256 miljoonan euron kokonaisuudella. Hallitus kohdentaa tässä vaiheessa tulevaisuusinvestointeihin yhteensä noin 1,37 miljardin euron rahoituksen. Nyt päätetyistä tulevaisuusinvestoinneista noin 750 miljoonaa euroa ajoittuu vuodelle 2020.

Budjettiesitys kaksi miljardia euroa alijäämäinen

Vuoden 2020 budjettiesityksen loppusumma on 57,6 miljardia euroa. Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoo, että hallituksen budjettiesitys on kaksi miljardia alijäämäinen.

Hallitus haluaa lisätä luonnonsuojelun määrärahoja ensi vuonna 100 miljoonalla eurolla, josta osa on pysyviä ja osa kertaluonteisia menoja.

Palkkatuen käyttöä yksinkertaistetaan nopeuttamalla palkkatukiprosessia ja vähentämällä työnantajien byrokratiaa. Hallitus ehdottaa myös osana työllisyystoimiaan, että osatyökykyisten työkykyohjelmaan laitetaan 10 miljoonaa euroa vuodelle 2020, 12 miljoonaa euroa vuodelle 2021 ja 11,2 miljoonaa euroa vuodelle 2022.

Hallitusohjelman mukaiset pysyvät toimet lisäävät valtion menoja noin 1,1 miljardilla eurolla vuonna 2020, josta määrärahalisäys nousee noin 1,4 miljardiin euroon vuoden 2023 tasolla. Kertaluonteiset investointimenot rahoitetaan pääosin valtion omaisuustuloilla, joista päätetään myöhemmin.