Antti Rinne ehdottaa: Kiky-tunnit koulutukseen – valtio ja työnantajat mukaan maksajiksi

Julkaistu:

Kiky
Pääministeri Antti Rinteen mielestä nykyiset kiky-tunnit voisi käyttää jatkokoulutukseen. Työntekijöille maksettaisiin korvausta opiskeluajasta erityiseltä koulutustililtä.
Pääministeri Antti Rinne ehdottaa kiky-tuntien käyttämistä koulutukseen. Toisin kuin nykyiset kiky-päivät, koulutukseen osallistuminen ei olisi työntekijälle palkatonta, vaan koulutukseen käytetty aika maksettaisiin erilliseltä koulutustililtä.

– Olen puhunut jo pitkän aikaa, että jokaiselle suomalaiselle voisi perustaa koulutustilin, joka mahdollistaa sen, että voisi työuran aikana hankkia täydennyskoulutusta, Rinne sanoo.

– Valtio maksaisi tietyn osan sinne tilille, ja työnantajat ja palkansaajat myös itse jonkun osan. Niitä rahoja käytettäisiin sitten koulutukseen työntekijän omalla päätöksellä. Se tavallaan korvaisi työntekijälle palkan koulutusajalta.

Rinne kertoo puhuneensa ajatuksesta eri osapuolten kanssa taustakeskusteluissa, vaikka kiky-tuntien käyttäminen koulutukseen ei olekaan varsinainen virallinen hallituksen aloite.

– En ole esittänyt mitään, vaan esittänyt vain pohdittavaksi, että voisiko tämä koulutuskiky olla tapa, millä kikyn voisi sopia keskitetysti jollakin tavalla työmarkkinajärjestöjen osalta, Rinne sanoo.

Hänen mukaansa päätösvalta asiassa on työmarkkinajärjestöillä.

– Minulla ei ole mandaattia puhua työmarkkinoiden puolesta, eikä ole tarkoitus millään tavalla sotkeutua. Olen vain huolissani, että 24 tunnista muodostuu lukko neuvotteluille, jotka ovat alkaneet nyt Teollisuusliiton toimesta.

Rinteen mukaan voi olla edessä vuoden epävarma jakso, jos kiky-tunneista ei päästä sopuun. Kiky-päivät eivät hänen mukaansa vielä riittäisi täysin vastaamaan ihmisten jatkuvaan täydennyskoulutuksen tarpeeseen, mutta voisivat olla ainakin osa ratkaisua.

– Kiky-tunnit voisi olla yksi osa ainakin yksi osa sitä rahoitusta, jolla sitä koulutustiliä rakennettaisiin, Rinne toteaa.

Hänen mukaansa jatko- ja täydennyskoulutus on tärkeää työllisyyden pitämiseksi korkeana, sillä tilastojenkin perusteella korkeammin kouluttautuneet yleensä työllistyvät paremmin.

– Tästä näkökulmasta valtiokin voisi oman osansa laittaa siihen koulutustiliin.

Rinteen ajatuksesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt