Katri Kulmunilta tentattiin Ylen Ykkös­aamussa alue­politiikasta – pyrkiikö keskusta ”palauttamaan menneisyyden”?

Julkaistu:

Keskustan uusi puheenjohtaja pitää kovan aluepoliitikon titteliä kunnia-asiana.
Torniolaissyntyinen poliitikko Katri Kulmuni (kesk) on noussut nopeasti Suomen vaikutusvaltaisimpien ihmisten joukkoon.

Vuonna 2015 eduskuntaan noussut Kulmuni valittiin viikko sitten keskustan uudeksi puheenjohtajaksi, ja hän on myös elinkeinoministeri ja pääministerin sijainen.

Linjapuheessaan Kulmuni kertoi itseään kutsuttavan kovaksi aluepoliitikoksi.

– Otan nimityksen kunnia-asiana, Kulmuni sanoi.

Lauantaiaamuna Kulmunia pyydettiin Ylen Ykkösaamussa tarkentamaan aluepoliittisia linjauksiaan.

Kulmunia tenttasi muun muassa puhelimitse lähetyksessä haastateltu kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara.

Professori huomautti, että Suomi on kaupungistunut ainakin viisi vuosikymmentä. Kulmuni ei häiriintynyt, vaikka professori kutsui uutta puheenjohtajaa pari kertaa epähuomiossa ”Kulumniksi”.

– Onnittelut tärkeästä nimityksestä Kulumnille, professori toivotti.

Kulmuni: Teknologia tulee auttamaan

Professori Vaattovaara halusi tietää, mitä keskustan aluepoliittiset toimet ovat konkreettisesti: pyritäänkö nyt palauttamaan menneisyys siirtämällä esimerkiksi esimerkiksi ihmisiä tai valtion yrityksiä paikasta toiseen?

Kulmuni kiisti haikailun menneisyyteen ja sanoi keskustan olevan ”eteenpäin menevä, edistysmielinen tulevaisuuspuolue”, joka etsii ratkaisuja tästä ajasta.

– Ajattelen, että teknologia tulee auttamaan meitä valtavasti. Jos seuraa kansainvälisiä yrityksiä, niin ei siellä joka viikko lennetä neuvotteluihin maailman toiselle puolen vaan hyödynnetään hyviä sähköisiä yhteyksiä.

Kulmunin mukaan alueiden pitää löytää omat voimavaransa, jotta ne pysyvät elinvoimaisina, ja keskusta auttaa alueita tässä tehtävässä parhaansa mukaan.

Kulmunin mukaan aluepolitiikassa on kysymys ihmisten välisestä tasa-arvosta. Kaupunginosat tai alueet eivät saa eriytyä. Lasten pitää päästä kouluun ja vanhusten saada hoivaa niin Helsingin Vuosaaressa kuin Inarin Nellimissä.

– Ajattelen, että joka ikisen alueen, missä ihminen päättää asua, täytyy olla tasa-arvoinen. Eriarvoisuutta keskusta ei kuuna päivänä hyväksy.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt