Yritystukityöryhmän työ yskii – leikkauskohteita pitäisi löytää muutamassa päivässä 100 miljoonan edestä

Julkaistu:

Matkailuautojen verotukea ja työnantajan koulutusvähennystä on väläytetty karsittaviksi.
Viidestä valtiosihteeristä koostuva työryhmä ei kyennyt tekemään esitystä karsittavista yritystuista tiistaina päättyneeseen määräaikaan mennessä.

Antti Rinteen (sd) hallitus on linjannut, että yritystukia leikataan 100 miljoonalla eurolla.

Leikkauksen on määrä toteutua vuoden 2023 tasolla, siis hallituskauden alkupuolella yritystukien leikkaus ei vielä näkyisi.

– Tässä on tehty todella tiukassa aikaikkunassa työtä. Lähden siitä, että tiistain budjettiriiheen mennessä meillä on ratkaisu, koska vaihtoehtona on kaavamainen juustohöylä, työryhmää johtava valtiosihteeri Jari Partanen sanoo IS:lle.

Juustohöylääminen tarkoittaisi, että kaikista yritystuista napsaistaisiin siivu pois, jotta 100 miljoonan leikkaus toteutuisi.

Helsingin Sanomien mukaan valtiosihteerien työryhmässä on ollut esillä matkailuautojen verotuen karsiminen, samoin työnantajan koulutusvähennys.

HS:n mukaan valtio säästäisi noin kahdeksan miljoonaa euroa, jos matkailuautojen vero korotettaisiin henkilöautojen tasolle.

Työnantajien koulutusvähennyksestä luopuminen toisi valtion kassaan noin 12 miljoonaa vuodessa.

Partanen vahvistaa, että molemmat kohteet ovat olleet esillä, mutta ei ota kantaa siihen, mitä yritys- tai verotukia ryhmä mahdollisesti esittää leikattaviksi.

– Jos löydämme kohteita, meidän pitää pystyä kertomaan toimialalle, että tässä on tällainen näkymä, että jokainen pystyy sopeuttamaan toimintansa siihen maaliin, johon ajetaan, Partanen lisää.

Yritystukien leikkaaminen osoittautui vaikeaksi myös edellisellä hallituskaudella. Mauri Pekkarisen (kesk) johtama parlamentaarinen työryhmä ei löytänyt ainuttakaan karsintakohdetta.

Erityisesti vihreät ovat olleet halukkaita saksimaan yritystukia: puolueen tavoitteena on ollut karsia yritystukia miljardilla eurolla hallituskauden aikana.

100 miljoonan leikkauslistan lisäksi raportissa etsitään Partasen mukaan vaihtoehtoja päästökauppakompensaatiotuen jatkolle.

Kyse on raskaan teollisuuden tuesta, jolla kompensoidaan päästöoikeuden hinnasta johtuvan korkeamman sähkön hintaa.

Laskentatavasta riippuen yritystukien määräksi voidaan arvioida noin 4–8 miljardia euroa. Suoria yritystukia maksetaan noin 1,1 miljardia.

Yritystukityöryhmän tökkimisestä kertoi ensimmäisenä Yle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt