Ruotsin puolustusministeri Gripen-hävittäjien valmistumisesta Suomen koelentoihin mennessä: ”Saab aikoo tehdä kaiken voitavansa” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Ruotsin puolustusministeri Gripen-hävittäjien valmistumisesta Suomen koelentoihin mennessä: ”Saab aikoo tehdä kaiken voitavansa”

Peter Hultqvist uskoo, että Saab saa hävittäjänsä valmiiksi ajoissa.

Peter Hultqvist uskoo, että Saab saa hävittäjänsä valmiiksi ajoissa.

Julkaistu: 13.9.2019 11:53

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin mukaan Gripen-hävittäjän valinta auttaisi kehittämään Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist vakuuttaa, että Saab pyrkii tekemään kaikkensa, jotta se saisi Suomen hävittäjähankintoja varten alkuvuodesta järjestettävään koelentoon mahdollisimman valmiin Gripen-koneen.

– Uskon, että Saab aikoo tehdä kaiken voitavansa.

– Me yritämme tietenkin vastata hankintaprosessissa kaikkiin mahdollisten ostajamaiden vaatimuksiin, Hultqvist kommentoi.

Ruotsalainen Saab Gripen E-hävittäjä putosi kesäkuussa pois Sveitsin ilmavoimien tulevien hävittäjähankintojen kilpailusta koneen keskeneräisyyden vuoksi. Koneen uusin versio ei ehtinyt valmistua Sveitsin koelentoihin mennessä.

Sveitsin vaatimuksesta sen koelentoihin voi osallistua vain valmiita koneita, mutta Saab Gripen oli vielä prototyyppivaiheessa.

Hultqvist ei tahtonut kommentoida IS:lle Gripenin putoamista kisasta.

Sama Saabin Gripen E on mukana myös kilpailussa, jossa Suomi päättää näillä näkymin 64:n hävittäjän hankinnasta vuonna 2021.

Muut kisassa mukana olevat koneet ovat amerikkalaiset Boeing F/A-18 Super Hornet ja Lockheed Martin F-35, ranskalainen Dassault Rafale ja eurooppalainen Eurofighter Typhoon.

Hultqvistin mukaan kilpailun tulos ei kuitenkaan vaikuta Suomen ja Ruotsin väliseen puolustusyhteistyöhön.

– Meidän puolustusyhteistyömme on vakaalla pohjalla puolustusyhteistyön osalta. Olemme tehneet paljon yhdessä ja jatkamme samaa rataa hankinnan tuloksesta huolimatta.

Gripenin valinta kuitenkin auttaisi hänen mukaansa kehittämään yhteistyötä entisestään.

– Uskomme, että jos Suomella ja Ruotsilla olisi sama hävittäjä, niin meillä olisi myös parempi alusta toimia yhdessä.

– Toivon, että Suomi lopulta valitsee Ruotsin. Päätös on kuitenkin Suomen ja kunnioitan sitä.

Hultqvist ja Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) osallistuvat tänään perjantaina Turvallisuuskonferenssiin Kouvolassa. Konferenssin teemana on tulevaisuuden sodankäynti ja puolustuskyky. Konferenssissa keskustellaan myös kriisivalmiuden ylläpitoon liittyvistä aiheista, kuten uhkakuvista ja hybridisodasta.

Kaikkonen odottaa ruotsalaisten hävittäjien valmistumista luottavaisin mielin.

– Palataan näihin yksityiskohtiin ensi vuoden puolella. Uskon kyllä, että kaikki toimittavat meille vertailukelpoiset koneet.

– Kyllä me oletamme, että kaikki viisi vaihtoehtoa ovat tulossa meille testeihin. Ne ovat kaikki samalla viivalla tässä vaiheessa. Ei meillä mitään järjestystä näille ole. Katsotaan, testataan rauhassa.

Suomessa hävittäjäehdokkaiden testaus- ja todennustapahtuma järjestetään tammi-helmikuussa.

Kaikkonen ei halunnut suoraan ottaa kantaa siihen, kuinka valmiita koneiden tulee koelentoja järjestettäessä olla.

Suomella ei kuitenkaan ole Sveitsin kanssa vastaavaa vaatimusta valmiista koneesta koelentoihin mennessä.

– No, katsotaan nyt, mitä muut toimittajat saavat tänne paikan päälle. Mutta uskon, että heillä on kehitys sen verran pitkällä, että evidenssiä saadaan.

– Suorituskyky on tärkeä kriteeri, kun konetta varataan. Mutta muihinkin kriteereihin, kuten teolliseen yhteistyöhön on syytä kiinnittää huomiota, Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen mukaan puolustusministerit eivät käyneet varsinaisia keskusteluja hävittäjistä, vaan puolustusyhteistyöstä laajemmin.

– Hävittäjähankinta menee sitten omaa latuaan. Hyvä tietysti on, että jokainen maa mielellään sen oman tuotteensa meille möisi.

Tällä hetkellä Suomen tulevien hävittäjien tarjouskilpailun neuvotteluvaihe on edelleen käynnissä ja neuvottelut saadaan päätöksen syyskuun aikana. Tarkentava tarjouspyyntö lähtee loppuvuoden aikana.

Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjät poistuvat käytöstä vuoteen 2030 mennessä.

Hävittäjähankinnan kustannusarvio on 7–10 miljardia euroa.

Tuoreimmat osastosta