Antti Rinne johtaa Suomea kulisseissa karskeilla otteilla: ”myllysoittoja” ministereille, omatkin puhuvat ”kohtuullisesta temperamentista”

IS selvitti, minkälainen mies sata päivää vallassa ollut päämonisteri on. Kriitikoiden mukaan Rinteen johtamistapa on sekava ja kaoottinen – nopealiikkeisen pääministerin lausunnot voivat tulla hallituskumppanillekin täytenä yllätyksenä.

Pääministeri Antti Rinteen rujo tyyli on puhuttanut hallituksen sisällä. Omat kiittelevät, että Rinteen yhteistyökyky on parantunut viime kaudesta.

– Kyllähän se niitä proppujaan polttelee. Jos Kekkonen kirjoitti myllykirjeitä, niin Rinne soittelee myllysoittoja ja pitää kovaa jöötä omilleenkin. Kyllä se sanoo, että jos joku ei hoida hommiaan niin kuin sovittu, hän vaihtaa ministerin, hallituspuolueen taustavaikuttaja kuvailee Ilta-Sanomille pääministeri Antti Rinteen (sd) tapaa toimia kulisseissa.

Jätkämäinen. Tämä on sana, mikä tulee usein vastaan, kun kysyy arviota Rinteen persoonasta. IS perehtyi Rinteen toimintatapoihin, kun Rinteen hallituksella tuli tällä viikolla mittariin sata päivää.

Tätä artikkelia varten tehtiin 13 haastattelua, osa antoi kommenttinsa nimellä, osa nimettömästi.

– Hän ei ole kusipää tai arrogantti, mitä joistakin muista pääministereistä voidaan sanoa, vaan hän on jätkämäinen, mikä on positiivinen ilmaisu, oppositiopuolueen taustavaikuttaja tarkentaa.

– Tavallinen jätkä, toinen oppositiopuolueen taustavaikuttaja sanoo.

Puhelin on tärkeä työväline pääministerille, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen vahvistaa ja kuvailee Rinnettä ”soittelijaksi”.

Kurvinen sai Rinteeltä puhelun esimerkiksi silloin, kun ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hannu Hoskonen (kesk) oli haukkunut Ilta-Sanomissa hallituskumppaneiden ilmastopolitiikan. Rinne teki Kurviselle selväksi, ettei hän siedä keskustan taholta tällaista toimintaa.

– Puhumme hyvin suoraan ja koruttomasti kuin miehet miehille, sellaisella pukukoppityylillä vähän ronskeilla ilmauksilla, samanlaista juttua voisi kuulla Kauhavan Gulf-huoltoasemalla, Kurvinen naurahtaa.

Kurvinen kertoo tykkäävänsä Rinteen välittömästä tyylistä, mutta myöntää kaipaavansa Rinteeltä ”vähän strategisuutta”.

– Juha (Sipilä) halusi pitää suuret linjat ja avustajat sopivat yksityiskohtia, hän tiesi, että kun johdetaan isoa firmaa, toimitusjohtaja ei voi ottaa kantaa kaikkiin asioihin, Rinteen johtamistyyli on operatiivisempi, hän on pienempien asioiden päällä. Toivottavasti pääministerillä ei mene aika soitteluun, kun tulee oikeasti kierroksia koneeseen, Kurvinen sanoo.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kehuu, että Rinteellä on ilmiömäinen kapasiteetti asioiden omaksumisessa.

Tukijat antavat Rinteestä erilaisen kuvan. Rinnettä kuvaillaan nopealiikkeiseksi mieheksi, joka nimenomaan ei takerru lillukanvarsiin, ajattelee isoa kuvaa ja pystyy pitämään monta palloa ilmassa yhtä aikaa.

– Hän on kehittynyt hirveästi. Poliitikoilla ei ole kuin kaksi isoa ominaisuutta: pitäisi nähdä, mihin ollaan menossa ja pystyä tekemään päätöksiä. Hänellä voi olla muita heikkouksia, mutta näissä Antti on valtavan hyvä. Hän on myös ihminen, joka vastaa aina puhelimeen, vaikutusvaltainen demari kehuu.

Pitkäaikainen tukija kertoo, että Rinne saa pikaisesti kierroksia, mutta myös leppyy nopeasti.

– En ole nähnyt häntä koskaan vihaisena. Lipponen saattoi heittää valtioneuvostossa virkamiesesittelijät ulos huoneesta, tukija vertaa.

Pitkäaikainen Sdp:n taustavaikuttaja vastaava Tage Lindberg sanoo, että Rinteellä on ”kohtuullinen temperamentti”.

– Jos hänen kanssaan on enemmän istunut, havaitsee näköhavainnoin, kun asiat eivät etene ihan niin kuin Rinne toivoo.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) pitää Rinteen kapasiteettia asioiden omaksumisessa ilmiömäisenä.

Sdp:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma sanoo, että Rinne tarttuu nopeasti asioihin ja tekee päätöksiä viivyttelemättä.

– Hän on ottanut vastuun kaikilla alueilla. Ehkä ainut alue, jossa hän ei ole kovin paljon tehnyt, on ulkopolitiikka, mutta se on ymmärrettävää, koska ulkopolitiikka on ensi sijassa presidentin roolia. Lisäksi se on hyvin hoidettu eli siellä ei ole tarvetta suurille sankariteoille.

Rinteen johtama viiden puolueen hallitus asettui Säätytalolla ryhmäkuvaan.

Kriitikkojen mukaan Rinne mikromanageeraa ja sinkoilee, mikä tekee johtamistavasta sekavan ja jopa kaoottisen – on Rinteen aamupäivän idea ja Rinteen iltapäivän idea.

– En tiedä, onko hän vähän kuin Trump, että parempi sotkea, jotta kaikkien fokus on yksittäisissä asioissa eikä kokonaisuudessa, hallituspuolueen taustavaikuttaja puuskahtaa.

Tällä viikolla ihmetystä on herättänyt Rinteen reagoiminen valtionyhtiö Postin vaikeuksiin: Rinne esitti Helsingin Sanomissa tuntuvaa erilliskorvausta heikomman työsopimuksen piiriin siirtyville Postin työntekijöille ja pohdiskeli, että valtio voisi luopua Postilta vaatimistaan tuottotavoitteista, jotta Postin pienipalkkaisten työntekijöiden elinolosuhteet saataisiin turvattua.

– Postin pitäisi olla kilpailukykyinen, muuten valtio joutuu antamaan sille tukea. Rinne toimii kaikkien periaatteiden vastaisesti, hallituspuolueen taustavaikuttaja kritisoi.

– Hän on aloittanut pääministerinä odotuksia paremmin, mutta omistajaohjauksessa Rinteeltä petti hermo, toinen hallituspuoluetta edustava taustavaikuttaja katsoo.

Timo Harakan lausunnot yrittäjävähennyksestä saivat keskustalaiset takajaloilleen hallitusneuvotteluissa. Harakka kävi pyytämässä episodia keskustalaisilta anteeksi.

Rinteen ”etelämaalaiseksi” kuvailtu temperamentti kuohahti jo Säätytalon hallitusneuvotteluiden alkuvaiheessa toukokuussa.

IS:lle kerrotaan, että Rinne suuttui neuvotteluissa verotyöryhmää vetäneelle Timo Harakalle (sd) tämän annettua ymmärtää, että keskusta on ottanut takapakkia yrittäjävähennyksessä.

Keskustalaiset olivatkin valmiita viilaamaan yrittäjävähennystä, mutta Harakan ulostulon jälkeen keskustalaiset eivät suostuneet liikahtamaan senttiäkään.

Harakka vetäytyi hetkellisesti pois neuvotteluista ja tuli pyytämään myöhemmin episodia keskustalaisilta anteeksi. Medialle Harakka ei pihahtanut hallitusneuvotteluissa enää sanaakaan.

Itse asiaa koskevan väännön keskustalaiset voittivat, sillä yrittäjävähennystä ei poistettu.

Hallitusneuvotteluissa huomiota herätti myös Rinteen tapa lupailla eri puolueille asioita. Rinteen kerrotaan esimerkiksi luvanneen yllättäen vihreiden pääneuvottelijalle Pekka Haavistolle 100 miljoonaa euroa pysyviin koulutusmenoihin – myöhemmin tästä summasta jouduttiin perääntymään. Koulutukseen tehtävät panostukset ovat yksi ensi viikolla pidettävän budjettiriihen kipupisteistä.

– Rinne lupailee sinne tänne, nyt Postin työntekijöille lupaillaan erilliskorvausta, hänellä on eri lompsa kuin muilla. Ei kai Suomea voida johtaa ad hoc -periaatteella – tai nähtävästi voidaan, hallituspuolueen taustavaikuttaja puuskahtaa.

Hallitus ensimmäisessä istunnossaan 6. kesäkuuta.

Rinteeseen kriittisesti suhtautuva taustavaikuttaja sanoo, että Rinne on parhaimmillaan ”tosi kiva tyyppi, josta tulee mieleen leppoisa ukki”.

Rinnettä kehutaan vanhan kansan mieheksi, joka pitää huolta läheisistään ja välittää yksittäisten ihmisten vaikeuksista.

– Sosiaalisesti varsin lahjakas suorassa kanssakäymisessä, nauraa paljon ja on hyväntuulisen oloinen. Ehdottomasti kaveri, jonka kanssa menee mielellään oluelle, Lindberg sanoo.

Pitkään Rinteen tuntenut demari luonnehtii Rinnettä rehdiksi ja vaativaksi.

– Hän haluaa, että asiat menevät eteenpäin sen mukaan, mitä on poliittisesti päätetty. Löperöillä argumenteilla tai sinne päin valmisteluilla asioilla ei kannata mennä hänen luokseen, silloin palaute on usein suoraa.

Juristitaustaisella Rinteellä on pitkä tausta ammattiyhdistysliikkeessä. Vuosina 2010–2014 ennen Sdp:n puheenjohtajaksi ja valtiovarainministeriksi nousemista Rinne toimi ammattiliitto Pron puheenjohtajana.

– Ay-miehen profiili leimaa Rinnettä, diilin vääntäminen on koko ajan menossa, Rinnettä kuvaillaan.

Hallitustunnusteluja demareiden kanssa käynyt Elina Lepomäki (kok) kuvailee Rinnettä tyypilliseksi ay-lakkokenraaliksi.

– Sanon tämän jopa pienellä kunnioituksella. Hän pystyy olemaan kahden kesken hirveän mukava, mutta kun tulee kamerat esiin, hän saattaa ottaa 180 astetta eri suunnan. Kun hän jätti meidät hallitusneuvotteluista pois, hän kiersi kertomassa ympäri kaupunkia, kuinka se johtui Lepomäestä tai kokoomuksen oikeistolaisuudesta. Rinteen ajatus oli ottaa heti poliittiset irtopisteet tai lähteä suoraan riita-asentoon.

Jo Liberassa ollessaan Antti Rinteen kanssa tekemisissä ollut Elina Lepomäki kuvailee Rinnettä tyypilliseksi lakkokenraaliksi.

Rinne on saanut vuosien varrella paljon kritiikkiä esiintymistaidoistaan. Oppositiopuolueen taustavaikuttaja puhuu ”sammakko-Antista”. Pitkäaikainen tukija sanoo, että Rinteellä on taipumuksena puhua liian nopeasti.

Lihavero, metsähakkuut, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden oikeus työntekoon, aktiivimallin rakenne, puolustusvoimien komentajan asema, Postin työntekijöiden rooli osana sote-uudistusta – Rinne on monesti sanonut ensin ja joutunut sen jälkeen selittelemään sanomisiaan.

Lindbergin mukaan Rinne oli kevään eduskuntavaaleissa aiempaa vakuuttavampi, mutta ei ole edelleenkään ”tähtiesiintyjä”.

– Selkeydessä on parannettavaa, jotta asiat tulevat ulos niin kuin hän tarkoittaa.

Hallituskumppaneille Rinteen kannat saattavat tulla yllätyksenä.

– Valitettavasti uutisistahan ne kuullaan, hallituspuolueen taustavaikuttaja sanoo.

Rinteen tukijan mukaan esimerkiksi Postin tapauksessa näkyy, että Rinne hahmottaa päätöksentekoa sitä kautta, miten asiat vaikuttavat tavallisiin ihmisiin. Oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo ovat Rinteelle olennaisia arvoja.

– Tämän kun ymmärtää, niin hänen sanomisensa ovat aika johdonmukaisia.

Oppositiopuolueen taustavaikuttajan mukaan Rinne on lähihistorian ”punaisin” pääministeri; ay-demari, joka ei ole päässyt eroon karvoistaan.

Lähipiirin mukaan jotakin on myös muuttunut. Kun Rinne toipui alkuvuodesta vakavasta sairastumisestaan, hän lopetti tupakoinnin.

– Se Rinne, joka oli ennen röökimies, tulee sanomaan tupakoivalle avustajalleen, että heittäkää nuo pois, ne ovat pahaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?