Antti Rinne lupasi suuria – seitsemän asiaa, joissa todellisuus on toista - Politiikka - Ilta-Sanomat

Antti Rinne lupasi suuria – seitsemän asiaa, joissa todellisuus on toista

IS listasi seitsemän hallituksen tavoitetta ja lupausta, joiden toteutuminen on vielä kysymysmerkki tai joista se on jo joutunut perääntymään.

13.9.2019 7:01

Pääministeri Antti Rinteen (sd) vaalikevät oli täynnä suuria lupauksia, joista se on jo hallituksen sadan ensimmäisen päivän aikana joutunut syömään osan.

Viimeistään nyt talouden realiteetit ovat tulleet hallitusta vastaan, sillä valtion miljardit eivät yksinkertaisesti riitä kaikkiin kunnianhimoisiin hankkeisiin.

Ensi viikolla alkavan budjettiriihen tulisi jo tarjota jotain täytettä lupauksille.

IS listasi seitsemän hallituksen tavoitetta ja lupausta, joiden toteutuminen on vielä kysymysmerkki tai joista se on jo joutunut perääntymään.

1. Koulutusrahat

Hallitus on luvannut kasvattaa yliopistojen perusrahoitusta 40 ja ammattikorkeakoulujen 20 miljoonalla eurolla.

Monen mielestä 60 miljoonaa sovittiin Säätytalolla annettavaksi korkeakouluille heti ja täysimääräisinä.

Kun valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa korkeakouluille oli ensi vuoden kohdalla vain 15 miljoonaa, nostatti tämä raivon.

Seurauksena lähes koko potti pyritään Helsingin Sanomien mukaan antamaan koulutukseen jo ensi vuonna.

Tämä on kuitenkin väistämättä pois jostain muusta.

2. Hoitajamitoitus

Viime kaudella oppositiopuolueet saivat nostetta vaaleihin luvatessaan toteuttaa vanhustenhoivan 0,7:n sitovan hoitajamitoituksen.

Keskiviikkona Rinne joutui kuitenkin myöntämään, etteivät rahat riitä.

– 0,7 hoitajamitoitus, seitsemän päivän hoitotakuu ja tuhat uutta lääkäriä tulee. Ihan loppuun ei saada, 4 000 hoitajaa ja lääkäriä tarvitaan, ei ole rahaa, Rinne totesi.

Sen sijaan lakiin kirjataan sitova 0,7 hoitajamitoitus, mutta sen toteuttaminen siirtynee ensi vaalikauteen.

3. Vappusatanen

Rinne lupasi toissa vappuna sata euroa nettona lisää kaikkiin alle 1 400 euron eläkkeisiin.

Viimeistään hallituksen heinäkuinen esitysluonnos todistaa Rinteen lupauksen kuihtuneen: täysi takuueläke nousee 50 euroa, ja täysi kansaneläke 31 euroa kuukaudessa.

Hallitusohjelmassa sen sijaan luvattiin selvitys siitä, miten nostaa alle 1 400 euron työeläkkeitä nettomääräisesti 100 eurolla työeläkemaksuja nostamatta.

4. 75 prosentin työllisyys

Hallitus tavoittelee työllisyysasteen nostamista 75 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä.

Hallitus on kyllä puhunut työllisyyspalvelujen vahvistamisesta, osatyökykyisten auttamisesta, palkkatuen lisäämisestä ja kansainvälisien osaajien houkuttelemisesta. Myös VM esitti budjettiehdotuksessaan 10 miljoonaa euroa palkkatukeen ja 15 miljoonaa TE-palveluihin.

Toistaiseksi suurempaa konkretiaa on kuitenkin saatu vielä odottaa.

Sen sijaan hallitus aikoo romuttaa viime hallituksen aktiivimallin leikkurin, joka vie työttömyysturvasta 4,65 prosenttia, jos ei osallistu työllisyyttä edistäviin palveluihin.

5. Junaväylät

Keväällä Rinne uskoi hallituksen pistävän liikkeelle useita junaratahankkeita ja julkisuudessa puhuttiin jopa ”jättipanostuksista” junaliikenteeseen.

Hallitusohjelmassa mainitaankin kolme nopeaa junarataa Helsingistä Turkuun, Tampereelle ja itään.

Pelkkä väylien suunnittelu vie kuitenkin 6–8 vuotta, jolloin itse rakentamispäätökset, hankkeiden toteuttaminen ja miljardien löytäminen siirtyvät ensi hallitukselle.

6. Ilmastotavoitteet

Hallitus tavoittelee Suomesta hiilineutraalia vuoteen 2035 mennessä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kysellyt, koska varsinaisia konkreettisia toimia olisi tavoitteen suhteen odotettavissa ja muistuttanut, että ”tavoite on vasta tavoite”.

Rinne on todennut IS:lle presidentin saavan odottaa niitä vuoden verran.

Lue lisää: Niinistö IS:n erikoishaastattelussa hallituksen ilmasto-ohjelmasta: ”Voidaan sanoa, että se on vasta tavoite”

Lue lisää: Niinistö kyseli hallituksen konkreettisten ilmastotoimien perään – Rinne: ”Uskon, että presidentti voi odottaa vuoden”

Ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr) mukaan pieniä yksittäisiä toimia laitetaan liikkeelle heti, ja mainitsee muun muassa taloyhtiöille suunnattujen energia-avustusten ja sähköautojen latausinfraan liittyvän lainsäädännön.

Isojen kokonaisuudistusten valmistelussa, kuten energiapolitiikan verotuksen kokonaisuudistuksessa, menee hänen mukaansa kuitenkin pidempään.

7. Sote-uudistus

Keskiviikkona Rinne myönsi, että sote-uudistuksen hallinto saadaan valmiiksi tällä vaalikaudella, mutta kaikkia palveluja ei.

Tähän mennessä hallitus on viestinyt uudistuksesta ulos vain ympäripyöreitä, kun vaikeat kysymykset on siirretty myöhemmäksi. Edessä onkin odotettavissa vielä riitoja ja perustuslaillisia ongelmia.

Suurinta vääntöä odotetaan pääkaupunkiseudun erillisratkaisusta, jonka perustuslaillisuutta ei ole vielä testattu. Pisintä selvitystä ja valmistelua taas maakuntien verotusoikeudesta.

Keskustan monialaisia maakuntia aiotaan valmistella parlamentaarisesti, mikä sekin tietänee uudistukselle riitaisia aikoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?