Petteri Orpo kuumotti Rinnettä ja Kiurua hoitajien määrästä kiihkeässä keskustelussa: ”Eikö teitä hävetä?”

Petteri Orpo veti suullisella kyselytunnilla esiin kokoomuksen hallitukselle tekemän kirjallisen kysymyksen muiden muassa siitä, mistä hoitajamitoituksen vaatimat lisähoitajat saadaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok) lähti eduskunnan kyselytunnilla kiivaaseen hyökkäykseen hallituksen hoitajamitoituksen säätämisen seuraavista askelista.

– Ministeri Kiuru, ministeri Andersson, pääministeri Rinne, eikö teitä hävetä? Te lupasitte, että hoitajamitoitus saadaan aikaan. Muutaman tunnin työ. Keskeinen lupaus. Ja tämäkin lupaus on petetty samalla tavalla kuin eläkelupaus. Voiko teidän ohjelmaanne ja lupauksiinne luottaa? Orpo kyseli.

Hän listasi ministeririmpsussaan myös Sdp:n varapuheenjohtajan Sanna Marinin, joka oli matkoilla. Kokoomuskuoro vastasi Orpon kyselyyn välittömästi penkeiltään huutamalla, ettei hallitukseen voi luottaa.

Orpo kertoi puolueensa saaneen lukuisia suuttuneita yhteydenottoja ikäihmisiltä, omaisilta ja hoitajilta siitä, että he ovat uskoneet hallituksen ”hoitavan asian muutamassa tunnissa”. Puheenvuoronsa lopuksi Orpo veti pöydältään esiin hallitukselle tehtävän kirjallisen kysymyksen, jonka koko kokoomuksen eduskuntaryhmä oli allekirjoittanut.

– Toivomme teiltä selkeän suunnitelman, miten vanhusten palvelut laitetaan kuntoon. Selkeä suunnitelma siitä, mistä saadaan hoitajia, miten tämä rahoitetaan. Edellytämme, että vastaatte rehellisesti. Ei tyhjää puhetta, vaan miten asia hoidetaan.

Orpon puheenvuoroon vastasi pääministeri Antti Rinne (sd), joka korotti ääntään sanoessaan, että hallitus aikoo tuoda saliin tämän syksyn aikana lainsäädäntöesityksen 0,7 hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin.

Rinne myös muisteli, ettei kokoomus keväällä kertonut, miten hoitajamitoitusta nostetaan. Kokoomus ei tukenut sitovan 0,7 hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin vaalien alla. Sen näkemys oli, ettei yksi tietty luku ratkaise vanhustenhoivan ongelmia. Asiaa pitäisi kokoomuksen mielestä katsoa yksilöllisen hoidontarpeen näkökulmasta, koska toiset hoidettavat tarvitsevat enemmän hoivaa kuin toiset.

– Lainsäädäntöön tulee myös määritelmä hoitoisuudesta, joka johtaa siihen, että silloin kun tarvitaan hoitajia enemmän kuin 0,7, se tulee toteutumaan. Edustaja Orpo olkaa nyt tyytyväinen, Rinne jatkoi vastaustaan ja sai vastaansa opposition huutokuoron.

Hoitajakysymys nousi kuumaksi puheenaiheeksi, kun Rinne sanoi eilen Kuntaliiton puheenjohtajatentissä, etteivät hallituksen rahat riitä hoitajamitoituksen vaatimaan 4 000 uuteen hoitajaan. Tämä herätti välittömästi kysymykset siitä, kuinka pitkän siirtymäajan kirjaus tarvitsee, jotta sitä voidaan noudattaa koko Suomessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Satu Karppanen sanoi eilen STT:lle, ettei 0,7 hoitajamitoituksen edellyttämiä hoitajia ole saatavilla hallituskauden loppuun mennessä. Hänen mukaansa tiedossa on myös ollut, ettei uudistusta voida toteuttaa kokonaisuudessaan tällä hallituskaudella.

Hallituksen ja opposition riitely aiheesta jatkui Orpon ja Rinteen sananvaihdon jälkeen kiivaana ja sitä säestivät lukuisat välihuudot.

Lisää aiheesta hetken kuluttua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?