Kommentti: Virossa hermostuttiin Haaviston Venäjä-puheista – naapurilla peiliin katsomisen paikka

Julkaistu:

Virolaispoliitikot tuomitsivat ulkoministeri Haaviston Venäjä-kommentin, mutta maan nykyhallituksen tapa auttaa Ukrainaa on kummallinen, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Suomen ulkoministeri Pekka Haaviston Financial Timesille antaman haastattelun kohta on herättänyt kritiikkiä. Haavisto sanoi, että Euroopan unionin pitäisi parantaa Venäjä-suhteitaan.

Ylen haastattelemat virolaispoliitikot, ulkoministeri Urmas Reinsalu ja entinen ulkoministeri Urmas Paet ovat eri mieltä Haaviston kanssa. Niin myös entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves.

Reinsalun mukaan EU:n ja Venäjän suhteet paranevat vasta, kun Venäjä lopettaa kansainväliset ihmisoikeusrikkomukset Itä-Ukrainassa. Ilveksen twiitin mukaan ”transatlanttisten jännitteiden” helpottamiseen ei tarvita Venäjän apua, koska se on itse aiheuttanut ne. Haaviston mielestä Venäjä olisi avuksi kansainvälisten kriisien ratkaisussa, Ilveksen mielestä se on itse syyllinen moniin niistä. Hän syyttää Venäjää myös osallisuudesta Britannian lähestyvään brexitiin.
Virolaisten mielipiteet ovat ymmärrettäviä. Heidän maallaan on karmeat kokemukset neuvostovallan ajoilta ja uudestaan itsenäistynyt Viro on hakenut turvaa lännestä, EU:sta ja Natosta. Ukrainan tapahtumat ovat osoitus siitä kuinka vaarallinen Venäjä on edelleen entisille neuvostotasavalloille.

Suomessa EU nähdään usein enemmän talousliittona ja hyvien itäsuhteiden vaaliminen on monella poliitikkosukupolvilla veressä. Tämä aiheuttaa epäluuloa Suomen ja Viron välille.

Ukrainalaiset ulos

Mutta ajat muuttuvat. Ulkoministeri Reinsalun puolue Isänmaa on Viron hallituksessa yhdessä EKRE:n kanssa, jota usein verrataan Suomen perussuomalaisiin. Viron sisäministeri, EKRE:n puheenjohtaja, sisäministeri Mart Helme ilmoittaa tutkituttavansa voisiko Viro yksipuolisesti poistaa ukrainalaisilta viisumivapauden. Hän on huolissaan siitä, että Viroa uhkaa ”yhä suurempi siirtolaispaine idästä”.

Ukrainalaisten viisumien saantia EU-alueelle helpotettiin pari vuotta sitten kädenojennuksensa Venäjän vihamielisyydestä kärsivälle maalle. Virolaiset yrittäjät ovat alkaneet tuoda maasta halpaa vuokratyövoimaa keikkailemaan rakennusalalle. Siis hiukan samalla tavalla kuin Suomeen on tullut virolaisia, mikä pahentaa Viron työvoimapulaa.

Helme pelkää Viroon tulevan venäläistaustaisia ukrainalaisia, mikä voisi muuttaa väestösuhteita. Historian valossa tämä varmasti vetoaa moneen vironvirolaiseen.

Mutta. Ukrainan vallankumous vuonna 2014 käynnistyi siitä, ukrainalaiset halusivat parempia suhteita EU:n kanssa ja helpompaa matkustamista ja työhön pääsyä sen alueelle. Venäläismielisenä pidetty presidentti Viktor Janukovytsh syrjäytettiin, mitä seurasi Krimin miehitys ja Itä-Ukrainan sota.

Jos EU-maat nyt alkavat virolaisen esimerkin mukaan pohtimaan, kuinka ukrainalaisten pääsy unionin alueelle estetään, ne pettävät Ukrainan kumouksen ihanteet, joita ovat vakuuttaneet kannattavansa. Parempaa ei voitaisi Kremlissä toivoa.

Viron ulkoministerillä on täysi oikeus ja ehkä velvollisuuskin sanoa, mitä hän ajattelee Suomen ulkoministeri Venäjä-kommentista. Mutta ehkä kannattaisi seurata myös sitä, mitä omassa kabinetissa tapahtuu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt