Kommentti: Rinne tekee nyt itse sutta ja sekundaa Postissa – rikkoi oman vanhan viisautensa

Julkaistu:

Pääministeri sotkeutuu entistä syvemmälle palkkaneuvotteluihin ja siinä on omat vaaransa, kirjoittaa pääkirjoitustoimittaja Timo Paunonen.
Pääministeri Antti Rinne (sd) iski kätensä kainaloitaan myöten Postin palkkajupakkaan.

Posti aikoo Helsingin Sanomien tietojen mukaan ulottaa palkanalennukset jopa 8 000 työntekijään. Viime viikolla puhuttiin 700 työntekijän työehtosopimuksista. He työskentelevät lähinnä lajittelussa.

Sinänsä uutinen ei yllätä. Postin johto on puhunut kilpailukykyisistä palkoista kiristyvillä jakelumarkkinoilla, joilla valtionyhtiö joutuu kilpailemaan yksityisten kanssa ja Postilla on toistakymmentä työehtosopimusta, joista ottaa. Ja näin aiotaan siis tehdä.
Se ei sovi työntekijöille eikä myöskään hallituksen pääministerille Antti Rinteelle. Rinne kommentoi HS:lle, että Postissa pitää tähdätä oikeudenmukaisiin palkkoihin. Rinne kyllä korosti, että ratkaisu palkkariitaan pitää löytyä osapuolten neuvotteluissa, mutta samalla hän latasi aloitteita liukuhihnalta: heikompaan työehtosopimukseen siirtymisestä työntekijälle maksettaisiin kertakorvaus tai valtio-omistaja voisi luopua Postin tuottotavoitteistaan työntekijöiden hyväksi. Nämä kaikki kuitenkin maksavat. Kun Postilta valtion kassaan tulevat miljoonien osingot jäävät pois, sama raha pitää hommata jostain muualta tai leikata.

Rinne on vanha ammattiliitto Pron työmarkkinajermu, joka osaa palkkaneuvottelut vaikka unissaan. Häneltä tuppaa vain unohtumaan, että hallituksen pääministeri ei istu työehtosopimuspöydissä. Rinne menee nyt aivan liian syvälle palkkaneuvotteluihin, ja sillä voi olla tuhoisat seuraukset. Isot väännöt esimerkiksi julkisella puolella ovat vasta edessä. Nythän ei todellakaan olla tekemässä mitään keskitettyä tupo-ratkaisua, jossa hallituksella on veropäätösten kautta oma roolinsa.

Rinne on myös linjaton. Viime viikolla melskattiin Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen huikeasta palkasta. Silloin Rinne sanoi IS:lle tomerasti, että tuhansien ihmisten palkanalennus yli 30 prosentilla on asia, mitä emme tule hyväksymään. Nyt hän on kuitenkin hyväksymässä palkanalennukset, mutta niitä liudennettaisiin kertakorvauksella. Olisi tietysti hyvä, että pääministeri sotkeutuessaan asioihin puhuisi linjakkaasti. Tämäkin on omiaan sekoittamaan neuvottelutilannetta.
Rinne jyrää myös oman ministerinsä. Postin asiat kuuluvat omistajaohjauksesta vastaavalle ministerille eli Sirpa Paaterolle (sd). Kun pääministeri ei malta pysyä karsinassaan, puoluetoveri on tässä melskaamisessa kevyttä tavaraa. Se, mitä Rinteen ja muiden poliitikkojen pitäisi omistajaohjauksessa tehdä on miettiä Postin tulevaisuutta ja määritellä toiminnan rajat ja puitteet. Pilkotaanko Posti, viedäänkö se pörssiin vai jatketaanko yleispalveluyhtiönä veronmaksajien rahoilla? Näistäkin olisi kiva kuulla linjauksia.

Rinteen soisi myös noudattavan omaa, vanhaa linjaustaan vuodelta 2016. Kauppalehdessä (18.2.2016) Rinne sanoi, että poliitikkojen sotkeutumisesta työmarkkina-asioihin ei tule kuin sutta ja sekundaa.

Niinpä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt