Kataisen ex-kabinettipäällikkö Romakkaniemi: ”Urpilaisen salkku on pettymys”

Julkaistu: , Päivitetty:

Jutta Urpilaisen (sd) saama kansainvälisestä kumppaanuudesta vastaavan komissaarin salkku on Suomelle pettymys, arvioi Keskuskauppamarin toimitusjohtaja Juho Romakkanniemi.
Komission salkkujako selvisi iltapäivällä: Jutta Urpilaisesta tulee uuden komission ”kansainvälisestä kumppanuudesta vastaava komissaari”.

Salkkujaon kertoi EU-komission tuleva puheenjohtaja Ursula von der Leyen Brysselissä.
Käytännöllisesti kyseessä on Afrikka-komissaarin salkku, mutta von der Leyenin mukaan hän luopui ajatuksesta (komissaarin tittelistä) keskusteltuaan Afrikan unionin edustajien kanssa. Afrikka-komissaari olisi hänen mukaansa koettu syrjivänä.

– Pettymys Suomelle, tiivistää Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi IS:lle Urpilaisen saaman salkun.

Romakkaniemi toimi ennen Keskuskauppakamaria nykyisen komissaarin Jyrki Kataisen (kok) kabinettipäällikkönä.

– Varsinkin Urpilaisen kokemukseen ja osaamiseen nähden salkku on pettymys.

Suomessa odoteltiin, että Urpilainen olisi jopa perinyt ranskalaisen Pierre Moscovicin talouskomissaarisalkun, johon olisivat kuuluneet myös tulliasiat. Näin ei käynyt.

Romakkaniemi muistuttaa kuitenkin, että komissio toimii kollegiona, joten yksittäinen komissaari käyttää kykyjään komissiossa salkun merkitystä laajemmin. Tältä osin Romakkaniemi luottaa Urpilaisen kykyihin.

Romakkaniemen mukaan Antti Rinteen (sd) hallitus on pitänyt esillä Afrikka-agendaa, joten hallitus saattoi ajautua lopulta ”omaan ansaansa”.

– Kaikkein tärkeintä on nyt luoda raudanluja, osaava kabinetti. Se on äärimmäisen tärkeää, entinen kabinettipäällikkö opastaa.

Romakkaniemen mukaan nyt meni joka tapauksessa kerralla rikki kaksi lasikattoa:

Suomi saa ensimmäinen naiskomissaarin – ja ensimmäisen komissaarin, joka ei tule Savosta. Aikaisemmat komissaarit Erkki Liikanen (sd) ja Olli Rehn (kesk) ovat Mikkelistä, Urpilainen tulee Kokkolasta.
Artikkelia muokattu 10.9. kello 17.53. Kirjoituksessa väitettiin aiemmin, ettei Urpilaisella olisi omaa pääosastoa. Urpilaisella on käytössä komission suurin pääosasto ja EU-budjetin kolmanneksi suurin sektori.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt