Presidentti Niinistö: ”En ehkä olisi tässä nyt, ellen olisi nuorena kohdannut ymmärtäviä aikuisia”

rac

Julkaistu:

Presidentti puhui eduskunnassa Suomen hallitusmuodon 100-vuotisjuhlissa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiitteli aikuisten roolia nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Niinistö arveli, ettei itse olisi elämässään päässyt niin pitkälle, jos aikuiset eivät olisi häntä nuoruudessaan tukeneet.

– Omalta kohdaltani luulisin, etten ehkä olisi tässä nyt, ellen olisi nuorena kohdannut ymmärtäviä aikuisia. Ja heitä oli monia. Otaksun, että moni teistä voi tämän tuntemuksen jakaa, Niinistö sanoi puheessa eduskunnassa Suomen hallitusmuodon 100-vuotisjuhlissa.

Nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen on ollut yksi Niinistön lempiaiheista.


IS kysyi Niinistöltä puheen jälkeen, ketkä aikuiset ovat häntä aikoinaan auttaneet ja miten. Niinistö ei tätä enempää halunnut avata.

– Joskus puolituntematon aikuinen saattaa vaikuttaa hyvin määräävällä tavalla, miten nuoren polku juuri sillä hetkellä lähtee kulkemaan. Se on kannustamista, se on ohjaamista.

– Se näkyi monella tavalla, joihin palaan sitten joskus, Niinistö sanoi.

Puheessaan presidentti pohti myös kansalaisten oikeuksia ja velvollisuuksia.

Niinistöltä penättiin lisäselvyyttä kohtaan, jossa hän puhui perustuslain takaamasta sosiaaliturvasta, ja riittävistä sosiaali- ja terveyspalveluista kaikille.

– Mutta myös kansalaisilla on velvollisuus toisiaan kohtaan, toisen yksilön perusoikeuden kunnioittamiseen. Ei jää jäljelle omaakaan oikeutta, jos ei muiden oikeutta pidetä arvossa.


– Mutta luen niin, että odotusarvona on, että omaa kykyä käytetään. Kukin mittansa ja mahdollisuuksiensa mukaan, Niinistö totesi puheessaan.

Niinistö ei halunnut sanoa, pitäisikö ihmisten alkaa kantaa enemmän vastuuta itsestään.

– Monet kantavat kovin paljon vastuuta itsestään. En ota kantaa tuohon. Kukin kykynsä ja mahdollisuuksiensa mukaan. On tilanteita, jolloin on kykyä mutta ei ole mahdollisuuksia, Niinistö vastasi puheen jälkeen IS:lle.

– Nopea ajattelu helposti kulkeutuu niin, että julkisella vallalla on velvollisuuksia ja yksilöllä on oikeuksia. Yhdenkään yksilön oikeudet eivät säily, elleivät muut yksilöt kunnioita sitä, Niinistö sanoi.


Presidentin puheen perusuutinen oli eduskunnan perustuslakivaliokunnan asema.

Viime vaalikaudella käytiin monta vääntöä siitä, mikä on perustuslain mukaista ja mikä ei.

Sisäpoliittisista valtaoikeuksista riisuttu presidentti varoi ottamasta kantaa perustuslakivaliokunnan asemaan.

Niinistö heitti ilmaan ajatuksen, että korkeimmat oikeudet voisivat tulla perustuslakivaliokunnan avuksi tulkitsemaan visaisempia kysymyksiä.

– Esimerkiksi niin, että perustuslakivaliokunta voisi hankalissa tilanteissa pyytää lausunnon korkeimpien oikeuksien muodostamalta jaostolta, Niinistö lausui puheessaan.

Omaan tapaansa Niinistö kiisti, että hän olisi ehdottanut mitään.

– En tee esityksiä tässä suhteessa. Totean vain, että se keskustelu oli hyvin kiivasta viime vaalikaudella. Ja sellainen teoreettinen tapaus, että (perustuslain) tulkinta kääntyisi ilman näkyvää syytä, voimasuhteiden vaihtumisen vuoksi, se ei ole kovin mairittelevaa perustuslaille, Niinistö sanoi.

Niinistö ei kannata erillistä perustuslakituomioistuinta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt