Kolaa naamalle, laukauksia ikkunaan, tappouhkaus vaimolle... Näin poliitikkoja on häiriköity

Julkaistu:

Sanna Marinin saama uhkaus kirvoitti huolestuneita reaktioita poliitikoissa.
Liikenneministeri Sanna Marin (sd) kertoi sunnuntaina saaneensa tappouhkauksen kevytautolainsäädännön lykkääntymisen takia.

– Olen saanut eilen illalla tekstiviestin, jonka lähettäjä on uhannut ajaa autolla päältäni. Tulen ilmoittamaan asiasta turvallisuusviranomaisille, Marin viestitti IS:lle.

Lue lisää: Sanna Marin kertoo saaneensa tappouhkauksen kevytautolain takia – ”En olisi uskonut”

Marinin saama uhkaus kirvoitti huolestuneita reaktioita poliitikoissa.

– Mikään ei oikeuta uhkauksia tai väkivallalla ihannointia, mitä valitettavan moni meistä saa osaksemme. Henkilöön mentäessä taitavat asia-argumentit olla loppu, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) twiittasi.

– Uhkauksien lähettäjät haluavat nitistää henkisesti kohteensa. Joskus mietin, pitäisikö somesta luopua, eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Tuula Haatainen (sd) kirjoitti Twitterissä.

– Nollasta sataan helppo kiihtyä. Ilman tappouhkauksia en minäkään selvinnyt tuosta ministeripestistä. Mikään ei oikeuta uhkailemaan ja pelottelemaan, ex-liikenneministeri Susanna Huovinen (sd) kommentoi.

Lähiaikoina on uutisoitu useista poliitikkojen saamista uhkauksista – tapauksia yhdistää se, että poliitikot ovat tuoneet ne itse julkisuuteen tai kommentoineet tapauksia julkisuudessa.

Helsingin kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein (sd) kertoi toissa viikolla saaneensa postissa hirttoköyden sanallisella uhkauksella höystettynä.


Keskustan puheenjohtajaksi lauantaina valittua elinkeinoministeri Katri Kulmunia (kesk) uhattiin väkivallalla Twitterissä kesäkuussa. Uhkaus liittyi keskusteluun uutisesta, jossa Kulmuni kertoi pitävänsä turpeen polttamista perusteltuna.

– Pidämme Kulmunin polttamista perusteltuna, viestissä sanottiin.

Kulmunin erityisavustajan mukaan viestistä ilmoitettiin valtioneuvoston henkilösuojausyksikölle, josta välitetään ilmoitukset Helsingin poliisilaitoksen tutkittaviksi.

Risto Uimosen Tulos tai ulos -kirjassa kerrotaan ex-pääministeri Juha Sipilän (kesk) vaimon Minna-Maaria Sipilän saamasta puhelusta, jossa mies ilmoitti, että Sipilä pitäisi tappaa tämän maahanmuuttopolitiikan takia. Minna-Maaria Sipilää ja perheen lapsia mies uhkasi tappamisella ja raiskaamisella.

Europarlamentaarikko Laura Huhtasaari (ps) kertoi eduskuntavaalien alla, että häntä ja hänen perhettään oli uhattu. Kokoomuksen entinen Porin varavaltuutettu Tero Niskanen oli soittanut aamuyöstä hätäkeskukseen ja kertonut, että hän kävelee viiden minuutin päästä Huhtasaaren talon eteen ja polttaa sen. Niskanen ei saanut syytettä laittomasta uhkauksesta, vaan perättömästä vaarailmoituksesta. Niskanen erosi kokoomuksesta tapauksen jälkeen.


Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) puolestaan kertoi elokuussa Facebook-sivuillaan, että hänen Riihimäen-kotitalonsa postilaatikkoonsa oli oksennettu.

– Totta kai se tuntuu hirveältä. Yrjö aamulehtien päällä postilaatikossa. Voin sanoa, että hermo meni, Pekonen kommentoi IS:lle.

Ex-sisäministeri Päivi Räsänen (kd) on kertonut saaneensa kymmenkunta sähköpostia tai tekstiviestiä, joissa hänen henkeään on uhattu.

Alexander Stubbin (kok) kotitalon ikkunoihin ammuttiin tämän valtiovarainministeriaikana ilmakiväärillä. Tapaukseen liittyen tuomittiin yksi henkilö törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja vahingonteosta.


Tutkinta lievästä vahingonteosta ja kunnianloukkauksesta taas käynnistyi, kun Stubbin naamalle heitettiin kolajuomaa Tampereen Koskikeskuksessa.

Ex-ulkoministeri Timo Soini (sin) on kertonut saaneensa puolentusinaa tappouhkausta. Eduskuntavaalien alla uutisoitiin tapauksesta, jossa Soldiers of Odin -tunnuksiin pukeutunut mies yritti lyödä Soinia Korson maalaismarkkinoilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt