Katri Kulmunin voiton takana massiivinen operaatio kulisseissa – WhatsApp-ketjuun lähetettiin viime hetkellä avunpyyntö

rac

Julkaistu:

keskusta
Katri Kulmunin taustatiimi koostuu lappilaisesta politiikan ammattilaisten ydintiimistä, jotka ovat seuranneet Kulmunia jo yli 10 vuotta. Kulmuni jyrättiin Keskustan johtoon pikkutarkalla ja järjestelmällisellä työskentelyllä.
32-vuotias lappilainen Katri Kulmuni valittiin lauantaina Kouvolan ylimääräisessä puoluekokouksessa järjestetyssä puheenjohtajavaalissa keskustan uudeksi puheenjohtajaksi. Kulmuni päihitti vaalissa Antti Kaikkosen äänin 1092–829.

Voitto on näyttävä siihen nähden, että elinkeinoministeriksi tänä vuonna noussut Kulmuni on viime vuosilta kohtuullisen tuntematon ja nuori poliitikko, kun taas puolustusministeri Kaikkonen on viisi kertaa eduskuntavaaleissa läpi mennyt pitkän linjan kansanedustaja.
IS:n politiikan toimittaja Olli Waris nosti lauantaina esiin kommentissaan, että Kulmunin vaalikampanja oli pikkutarkka ja määrätietoinen projekti.

– Kulmunin kampanjan järjestelmällisyydestä kertoo jotakin se, että kun aikataulut alkoivat paukkua lauantain puheenvuoro­ilotulituksessa, tukiryhmän kyytejä järjesteltiin 300 ihmisen viestiringissä pikaisesti uudelleen. Puolihumoristisesti IS:lle kerrottiin, että tarvittaessa Kulmunin tukijat olisi ajatettu Kouvolasta pohjoiseen vaikka takseilla – pääasia, että jokainen tukija ehtii kirjoittamaan nimensä äänestyslippuun, Waris kirjoitti.
IS:n selvityksen mukaan Kulmunin voiton taustalla pyöri tosiaankin massiivinen koneisto, joka polkaistiin liikkeelle välittömästi sen jälkeen, kun Kulmuni asettui kesäkuun lopussa ehdolle keskustan puheenjohtajavaaliin.

Kulmunin voittoa olivat varmistamassa pitkän linjan poliittiset asiantuntijat ja merkittävät keskustavaikuttajat. Avainhenkilöt Kulmunin voiton taustalla olivat torniolainen kampanjapäällikkö Tuija Palosaari, kemijärveläinen lakimies ja keskusta-aktiivi Janne Kaisanlahti sekä tiede- ja kulttuuriministerin erityisavustaja Markus Ylimaa. Lisäksi häntä tuki joukko keskustan kansanedustajia.

IS:n tietojen mukaan lappilainen ”ydinporukka” on tukenut ja auttanut Kulmunia tämän uralla jo yli 10 vuoden ajan, eli siitä asti, kun Kulmuni oli vasta parikymppinen poliitikonraakile.

Erityisesti Palosaarella ja Kulmunilla on yhdessä pitkä historia.

– Voisi sanoa, että Palosaari on Katrille ikään kuin äitihahmo. Heidän välinsä ovat todella läheiset, nimettömänä pysyttelevä keskustan sisäpiiriläinen kuvailee.


Janne Kaisanlahti kertoo IS:lle sunnuntaina vaalipäivän jälkeen, että Kulmunin puheenjohtajuutta on toivottu ja tavoiteltu aina siitä lähtien, kun hän asettui ensimmäisen kerran ehdolle eduskuntavaaleissa vuonna 2011.

– Voin sanoa, että minä ja Tuija (Palosaari) olemme antaneet kymmenen vuoden aikana ison panoksen tälle. Katrin ympärille muodostui jo silloin 2011 tällainen ydinporukka. Moni ammattipoliitikko voisi olla kateellinen näin vahvasta taustatuesta, Kaisanlahti sanoo.

Kaisanlahti kertoo, että Kulmunin lähipiiriin kuuluu noin 5–10 poliitikkoa, vaalikampanjassa töitä teki päivittäin viitisenkymmentä henkilöä ja lopulta eri viestiryhmissä oli mukana useita satoja keskustalaisia.

Vaaliorganisaation jäsenet tekivät kesäkuun lopusta lähtien 12–15-tuntisia työpäiviä. Kaikkonen oli ennakkosuosikki, mutta tilanne alkoi kääntyä Kulmunin eduksi määrätietoisen kampanjan edetessä kohti maaliaan.

Tässä jutussa nimettömänä pysyttelevän keskustavaikuttajan mukaan jo kampanjan varhaisessa vaiheessa perustettiin yli 300 keskustalaista käsittänyt WhatsApp-viestiketju, jossa tietoa jaettiin ajantasaisesti.

Kampanjassa työskennelleet tekivät lähes päivittäin ”käännytystyötä” eli muiden keskustalaisten kontaktointia ympäri Suomea. Taustatiimi panosti erityisesti keskustan sisäisten mielipidevaikuttajien ylipuhumiseen. Se taktiikka kantoi hedelmää.

– Voin kertoa, että seuraava puhelinlaskuni tulee olemaan aika kova, Kaisanlahti sanoo.


Vasta tarkkaan suunnitellun vaalikampanjan loppumetreillä maantiede aiheutti yllättäen harmaita hiuksia Kulmunin tiimille.

Se on hieman ironista, sillä Kulmunin kampanja rullasi alusta asti eteenpäin luotetun lappilaisen porukan avulla. Kulmuni itse on kertonut muun muassa Suomen Kuvalehden haastattelussa, että ei aio koskaan muuttaa pysyvästi pois kotikaupungistaan Torniosta.

Puoluekokous järjestettiin kuitenkin kaukana Lapista. Junamatka esimerkiksi Rovaniemeltä Kouvolaan kestää 9–11 tuntia. Osalla illan kulun kannalta tärkeistä henkilöistä oli vaikeuksia löytää omiin aikatauluihinsa sopivia junayhteyksiä etelään ja takaisin.

Taustatiimi ratkaisi ongelman lähettämällä WhatsApp-viestirinkiin pikapikaa avunpyynnön.

– WhatsAppissa sitten sovittiin, että kerätään vaikka tarpeen vaatiessa kolehtia ja järjestetään yhteiskyytejä, että kaikki saadaan paikalle, Kaisanlahti myöntää.

Kaisanlahti kertoo viettäneensä itse viimeiset päivät ennen puoluekokousta Helsingissä. Hän tapasi omien sanojensa mukaan ”merkittävän keskustalaisen” ravintolapäivällisen merkeissä vain päivää ennen äänten kirjoittamista lappuun.

– Hän sanoi sen tapaamisen jälkeen omille ystävilleen, että äänestetään Katria.


Vaikka nuori ja vielä verrattain kokematon Kulmuni saattoi tavoittaa voittonsa taustatiiminsä järjestelmällisen kampanjoinnin ansiosta, molemmat tässä artikkelissa haastatellut keskustalaiset nostavat esiin hänen luonteensa erityislaatuisuuden.

– Katri on kylmähermoinen ihminen. Hän ei menetä malttiaan sellaisissa tilanteissa, missä moni kokeneempi voisi hermostua, sanoo nimetön keskustalainen.

Kaisanlahden mukaan Kulmuni on niin omistautunut työlleen, että vapaa-ajalle ei jää juuri lainkaan aikaa.

– Jos Katri kokee, että hän ei osaa jotain asiaa tarpeeksi hyvin, niin hän voi valvoa koko yön ja lukea papereita läpi. Minä en ikinä pystyisi sellaiseen työtahtiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt