Osmo Soininvaara: Kulmunin asenne perussuomalaisiin lisää keskustan valtaa – ”Pitää pistoolia hallituksen ohimolla”

Julkaistu:

Vastavalittu Katri Kulmuni on kertonut, ettei pidä järkevänä minkään puolueen eristämistä.
Vihreiden entinen puheenjohtaja Osmo Soininvaara väittää Twitterissä, että vastavalittu keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni suhtautuisi myönteisesti hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa. Soininvaaran mukaan ”tämä pitää mukavasti pistoolia Antti Rinteen hallituksen ohimolla ja lisää Keskustan valtaa hallituksessa”.Kuukausi sitten Kulmuni totesi, että perussuomalaisten ”taustalla voi olla myös pimeitä voimia, mutta eduskunnassa ja kunnanvaltuustoissa perussuomalaiset ovat kunnioittaneet yhteisiä pelisääntöjä”. Hän lisäsi, ettei hän eikä keskusta pidä järkevänä minkään puolueen eristämistä.

– He ovat pystyneet tuomaan esille joitakin kipukohtia, mutta se kärjekkyys, jolla he esiintyvät, ei ole se, jota ajattelen yhteiskunnan eheyden ja luomisen vahvuudeksi. Siellä on ehkä pelotteluakin aika paljon, mie haluaisin tarjota mieluummin ratkaisuja sen sijaan, että pelotellaan maahanmuutolla tai siirtolaisuudella, Kulmuni kierteli kysymystä tiedotustilaisuudessa elokuun alussa.

Rinteen hallituksen elinkeinoministerinä toimiva Kulmuni valittiin keskustan eilisessä ylimääräisessä puoluekokouksessa uudeksi puheenjohtajaksi. Kulmuni päihitti kilpakumppaninsa puolustusministeri Antti Kaikkosen äänin 1092 - 892.

Soininvaara esitti toisessa tviitissään toiveen uudelle puheenjohtajalle. Hän toivoi, että puolueiden vastakkaisuudet eivät kärjistyisi entisestään Kulmunin kaudella.

– Toivottavasti Katri Kulmuni ei vie puoluettaan äärikeskustaan.Kulmunin edeltäjä ja entinen pääministeri Juha Sipilä arvioi perussuomalaisten hajoamisen jälkeen vuonna 2017, että Jussi Halla-ahon johtama puolue ei mahdu samaan hallitukseen keskustan ja kokoomuksen kanssa. Sipilä kertoi syyksi erot arvopohjassa.

– Puolueella (perussuomalaisilla) on mielestäni uusi linja ja sen edustamat arvot poikkeavat liikaa oman puolueeni arvoista, Sipilä totesi tuolloin.


Sipilä painotti, ettei hallitusohjelmaan voi kirjata ennakkoon kaikkea eteen tulevaa ja siksi samalle arvopohjalle rakentuva luottamus olisi hyvin tärkeää hallituksen toimintakyvyn kannalta. Eroja olisi Sipilän mukaan näkynyt ainakin maahanmuutto- ja pakolaispolitiikassa, sekä joissain EU-politiikkaan liittyvissä asioissa.

Perussuomalaiset hajosi vuoden 2017 puoluekokouksensa jälkeen, kun Jussi Halla-aho valittiin puolueen uudeksi puheenjohtajaksi. Puolueesta erosi ensin 20 kansanedustajaa, jotka perustivat uuden Uusi vaihtoehto -ryhmän eduskuntaan.

Nykyisin irrottautunut ryhmä tunnetaan nimellä Sininen tulevaisuus. Puolueella ei ole tällä hetkellä yhtään kansanedustajaa eduskunnassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt