Kommentti: Antti Kaikkosen huima puhe ei riittänyt – Kulmunin voiton taustalla ammattimainen koneisto

Julkaistu:

Kommentti
Kaikkonen voi poistua Kouvolan Sumulaaksosta hyväryhtisenä, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Olli Waris.
Katri Kulmuni valittiin lauantaina Kouvolassa keskustan uudeksi puheenjohtajaksi 1 092 äänellä. Antti Kaikkonen sai 829 ääntä.
Tulos oli odotettu. Kulmuni oli niskan päällä ennen puheenjohtajavaalia järjestetyissä kyselyissä, ja Kulmuni keräsi selvästi Kaikkosta enemmän kannatusta myös IS:n ovensuukyselyssä, joka tehtiin lauantaina puoluekokouspaikalla.

Lue myös: Katri Kulmunin ura on edennyt raketin lailla – muutamassa vuodessa opiskelijapoliitikosta valtakunnan kärkipaikoille

Kaikkonen voi kuitenkin poistua Kouvolan Sumulaaksosta hyväryhtisenä, sillä viimeistään puoluekokouspuhe todisti, että Kaikkonen antoi kisassa kaikkensa.


Kulmuni tyytyi lähinnä toistelemaan puheessaan, että keskusta on kansanliike, joka on osannut katsoa aina tulevaisuuteen. Siis: tiedän, että olen nuori, mutta koska keskusta on valinnut ennenkin nuoria johtajia, niin minutkin uskaltaa valita. Se ei ole vahva viesti. Hiukan epävarmaa ja ujoa vaikutelmaa korosti vielä Kyösti Kallion nimeen nojautuminen.

Kaikkonen taas otti ison riskin perustaessaan puheensa draaman kaaren vaalirahatuomion ympärille.

– Äiti soittaa, äidille kelpaan, se helpottaa, Kaikkonen sanoi.

Lue myös: Antti Kaikkonen lavalla ilmiliekeissä: ”Keskusta on valmis nousemaan kuin Lasse Viren”

Suomalainen voi kaatua, mutta hän voi nousta, Kaikkonen päästeli. Lasse Virénin mainitseminen ei kielinyt sekään suuresta omaperäisyydestä, mutta Kaikkonen sai viritettyä tunnetasot kaakkoon.

Kaikkonen peräänkuulutti lauantaina muutenkin tunnetta puhumalla jatkuvasti rosoisuudesta ja rososta. Keskusta on rosoinen puolue ja keskustelussa saa olla rosoa, Kaikkonen paalutti.

Kulmunin ammattitaitoinen kampanja kesti kuitenkin Kaikkosen hyvän puheen antaman iskun.


Kulmunin kampanjan järjestelmällisyydestä kertoo jotakin se, että kun aikataulut alkoivat paukkua lauantain puheenvuoro­ilotulituksessa, tukiryhmän kyytejä järjesteltiin 300 ihmisen viestiringissä pikaisesti uudelleen. Puolihumoristisesti IS:lle kerrottiin, että tarvittaessa Kulmunin tukijat olisi ajatettu Kouvolasta pohjoiseen vaikka takseilla – pääasia, että jokainen tukija ehtii kirjoittamaan nimensä äänestyslippuun.

Kulmunin arki alkaa välittömästi: keskustan kannatus oli Ylen gallupissa torstaina 11,6 prosenttia.

– Nyt meillä alkaa työt. Keskusta ei voi olla kymmenen prosentin puolue, vaan keskustan täytyy olla 20 prosentin puolue, Kulmuni sanoi heti valintansa jälkeen.

Erityinen kiinnostus kohdistuu siihen, milloin Kulmuni nappaa Mika Lintilältä valtiovarainministerin salkun. Kirstunvartijan salkulla saa valtaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt