Keskustan uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Katri Kulmuni - Politiikka - Ilta-Sanomat

Keskustan uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Katri Kulmuni

Kulmuni sai vaalissa 1092 ääntä.

7.9.2019 18:25 | Päivitetty 7.9.2019 18:37

Keskustan uudeksi puheenjohtajaksi on valittu elinkeinoministeri Katri Kulmuni. Hän sai Kouvolan ylimääräisessä puoluekokouksessa järjestetyssä puheenjohtajavaalissa 1 092 ääntä.

Yllä olevalla videolla Katri Kulmunin kiitospuhe.

Toiselle sijalle jäi puolustusministeri Antti Kaikkonen 829 äänellä.

32-vuotias Kulmuni on luvannut paneutua puheenjohtajana puoluetyöhön ja tuoda kentän äänen paremmin kuuluviin. Kulmuni on kaavaillut varaavansa joka viikosta kaksi päivää puolueen asioille.

Keskusta valitsi uuden puheenjohtajan, koska Juha Sipilä päätti luopua tehtävästä keväisen eduskuntavaalitappion jälkeen.

Kouvolassa oli paikalla 1 951 äänioikeutettua edustajaa. Ääniä annettiin yhteensä 1 922 kappaletta, joista yksi hylättiin.

Puheenjohtajakisasta oli kiinnostunut myös hartolalainen Jari Tasanen, mutta kukaan ei tehnyt hänestä virallista esitystä.

Uuden puheenjohtajan odotetaan puhaltavan uutta henkeä keskustan kenttään ja kääntävän puolueen kannatuksen nousuun. Viime viikolla julkaistussa HS-gallupissa keskusta oli viidenneksi suosituin puolue 12,1 prosentin kannatuksella.

Perunamaalta tulevaisuuteen

Äänestystä edeltäneen puheen aikana kokousväki esitti Kulmunille tasaisesti ja raikuvasti suosiota. Puhe oli rakennettu sadonkorjuuvertausten varaan ja hän muisteli, kuinka oli pienenä kitkenyt perunamaata.

– Kun juurista pitää huolta, ne tuottavat satoa syksystä toiseen.

Kulmuni korosti sitä, että keskusta ja sivistys kuuluvat Suomeen. Hän otti esiin muun muassa läpi maan ulottuvan korkeakouluverkoston.

Lisäksi Kulmuni mainitsi puheessaan, että keskusta ja sitä edeltänyt maalaisliitto on ennenkin valinnut nuoria puheenjohtajia vaikeina aikoina, kuten Kyösti Kallion ja Esko Ahon.

– Riittävästi kokemusta, riittävästi ymmärrystä, katse tulevaisuuteen, Kulmuni summasi.

Kulmuni kertoi olevansa seuraavan sukupolven johtaja. Kaikkosen tapaan hän nostatti taistelumielialaa.

– Lupaan vain yhden asian: kaikkeni keskustan eteen, Kulmuni sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?