Kommentti: Kulmuni jyrää kovaa ja korkealta – Kaikkonen vaarassa jäädä Ajankohtaiseksi Kakkoseksi

Julkaistu:

Katri Kulmunin puheenpalo jätti taitavana sanankäyttäjänä tunnetun Antti Kaikkosen seinäruusuksi. Kokouspaikalla jaettavan Ajankohtainen Kaikkonen -lehtisen viesti voi olla ilman yllätyskäännettä muuttumassa Ajankohtaiseksi Kakkoseksi, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimituksen uutistuottaja Hanna Vesala.
Keskustan puheenjohtajaehdokkaat elinkeinoministeri Katri Kulmuni ja puolustusministeri Antti Kaikkonen ottivat aamupäivällä viimeisessä tentissä mittaa toisistaan Kouvolan jäähallissa puolueen ylimääräisessä puoluekokouksessa. Tentti oli monin paikoin tasainen, mutta vahvisti ennakkoasetelmaa, jossa Kulmuni näyttää olevan matkalla keskustan tulevaksi puheenjohtajaksi.

Kulmuni oli tentissä vireessä. Hän puhui kovaa ja korkealta. Sanoista kuulsi suuri palo ja kenties hullunrohkeuskin suhteessa edessä häämöttävään karmaisevan vaikeaan tehtävään. Kulmuni painoi eteenpäin kuin höyryjuna ja sai puoluekokousyleisöltä selvästi kuuluvimmat aplodit.

Antti Kaikkonen ratsasti eduskuntavaaleissa sloganilla Ei huono. Ei Kaikkonenkaan huono ollut. Mutta juuri eduskuntavaalien näppärä slogan tuntuu samalla kiteyttävän sen, mikä Kaikkosen kampanjassa on pielessä. Keskusta ei nyt hae itseään sarkastisesti ei huonoksi mainostavaa ehdokasta, vaan henkilöä, joka on valmis raatamaan kuin hullu nostaakseen puolueen sen historian suurimmasta kannatusalhosta ylös.

Ja tässä Kulmuni oli tentissäkin Kaikkosta vakuuttavampi.

Hän sanoi tekevänsä vimmatusti puolueen eteen töitä. Hän kuvasi olevansa vaatelias ja työteliäs johtaja, eikä jättänyt epäselväksi, että hän odottaa työteliäisyyttä myös muilta.

Viestiä alleviivatakseen Kulmuni lainasi Saksan liittokansleri Angela Merkeliä, joka on sanonut, ettei pystyisi johtamaan Saksaa ilman, että omistaa puolueelleen kaksi päivää viikosta.

 

Erityisesti Kaikkosta liputtavien naisten peliliike on kulisseissa aiheuttanut pahaa verta. Siskojen katsotaan hylänneen puheenjohtajaksi mielivän siskon.

Viestin alleviivaaminen oli vastaus siihen, että tulos tai ulos -mies Juha Sipilä ei juuri keskustan kenttää kuunnellut Suomea kuntoon laittaessaan.

Kulmunin lupaus on, että toisena viikonlopun päivistä hän kiertää kenttää ja torstaisin hän on puoluetoimistolla. Kun Kulmunilta tiukattiin, miten tämä onnistuu, kun viime hallituskaudella puoluetoimistolla ei ministereitä torstaisin näkynyt ministeriryhmän kokouksien vuoksi, kuului Kulmunin vastaus:

– Ilman keskustaa ei ole ministereitä. Pystyyhän Merkelkin siihen, vaikka Saksa on aika iso maa. Ministeriryhmä voi kokoontua muulloinkin.

Kaikkonen ei puhunut edessä olevasta työstä ja puolueen puolesta uhrautumisesta yhtä palavasti. Hän halusi palauttaa kansanliikkeen itsetunnon ja sytyttää hengen ja höngän roihuun. Näin keskusta pääsee hänen mukaansa takaisin tielle isoksi puolueeksi. Puolueen johtamisessa hänen viestinsä kiteytyi siihen, että ihmisellä on kaksi korvaa ja yksi suu. Lopputulemana puolueen puheenjohtajan tehtävä on hänestä kuunnella kenttää enemmän kuin puhua. Kaikkosen mukaan keskusta ei kuole keskusteluun, rosoisuuteen, vaan keskustelun puutteeseen.

 

Kaikkosen puheessa huomio kiinnittyi seppokääriäismäiseen avainsanojen toisteluun.

Kulmunin konkreettisiin lupauksiin puolueen eteen tehtävästä työstä Kaikkonen vastasi sanomalla, että hänestä puoluetta pitää johtaa joka päivä.

Kaikkosen puheessa huomio kiinnittyi seppokääriäismäiseen avainsanojen toisteluun. Se oli sikäli huvittavaa, että Kääriäinen ilmoitti aivan viime metreillä tukevansa puheenjohtajakisassa Kulmunia. Lyhyesti sanottuna Kulmunin takana on iso tukku Kääriäisen tapaisia keskustalaisia miesveteraaneja muiden muassa Mauri Pekkarinen, Tapani Tölli ja Timo Kalli.

Kaikkosen taakse on ryhmittynyt joukko keskustalaisia voimanaisia etunenässä Annika Saarikko, Anu Vehviläinen ja Anneli Jäätteenmäki. Erityisesti Kaikkosta liputtavien naisten peliliike on kulisseissa aiheuttanut pahaa verta. Siskojen katsotaan hylänneen puheenjohtajaksi mielivän siskon.

Juha Sipilän aika keskustan puheenjohtajan tiimalasissa on aivan lopussa. Hän laittoi Suomea kuntoon, mutta samalla oma puolue meni epäkuntoon. Juuri nyt keskustan puheenjohtajakisa näyttää siltä, että ilman yllätyskäännettä keskustan puheenjohtajaksi valitaan Katri Kulmuni – toki Kaikkosella on vielä muutama tunti aikaa kääntää tilanne edukseen.

Tällä viikolla 32 vuotta täyttävä Kulmuni vaikuttaa yksinkertaisesti raikkaammalta vaihtoehdolta ja seuraaviin eduskuntavaaleihin on vielä aikaa. Jos tilanne pysyy samana ääntenlaskennan päätyttyä, Kaikosen tukijoukkojen Kouvolassa jakaman lehden pääotsikko Ajankohtainen Kaikkonen kuivuu Ajankohtaiseksi Kakkoseksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt