Keskustan puheenjohtaja valitaan tänään – IS seurasi Kulmunin ja Kaikkosen viimeistä iltaa Kouvolassa

Julkaistu: , Päivitetty:

Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan Annika Saarikon ilmoitus jättäytyä pois keskustan vuoden 2020 puheenjohtajakisasta selkiyttää tilannetta.
Sodankyläläinen Eini Kivilompolo saa Kouvolan Sokos Hotel Vaakunan hotelliaulaan astuessa heti elinkeinoministeri Katri Kulmunin puisen apilapinssin kouraansa.

Kivilompolo ei ole vielä päättänyt, kumpaa aikoo äänestää, kun keskusta valitsee Juha Sipilän seuraajan Kouvolan ylimääräisessä puoluekokouksessa. Kisa käydään Kulmunin ja puolustusministeri Antti Kaikkosen välillä.

Sama päättämättömyys on hänen mukaansa vaivannut keskustalaisia läpi Suomen, sillä ehdokkaiden välillä on Kivilompolon mukaan ollut vaikea löytää eroja.

Virallisia puoluekokousedustajia on lauantaina odotettu saapuvaksi Kouvolan jäähalliin noin 1900.

Viimeisen illan ja yön sekä lauantaiaamun puheiden ja keskustelujen vaikutus kisan lopputulokseen onkin tällä kertaa suuri, koska valtaosa äänivaltaisista ei tunnu vielä lyöneen omaa kantaansa lukkoon.

Saman on huomannut myös Kaikkonen, joka näyttää päivä ennen äänestystä saaneen täysin uuden vaihteen silmään.


Pahvista tehty puolustusministeri on toivottanut aulaan saapuvat tervetulleiksi jo hyvän aikaa ennen kuin ministeri itse astelee paikalle. Kaikkonen kättelee, jutustelee ja kyselee keskustalaisten kuulumisia.

Niitä seuraava puhe on lyhyt ja ytimekäs.

– Nyt on iso vaihde päällä tässä kampanjassa, Kaikkonen myöntää.

– Olen muuten varma, että tämä homma ratkaistaan huomenna iltapäivällä. Moni haluaa kuulla vielä ehdokkaiden puheet ja perustelut.

– Ja rohkenen sanoa, että aika vaikuttava puhe tulossa, hän vihjaa.

Kaikkonen lupaa, että aikoo saada ”höngän päälle” puolueeseen, mikäli tulee valituksi.

– Lähtekää mukaan tähän hommaan, miettikää yön yli vielä, Kaikkonen vetoaa kuulijoihin.

Parinkymmenen minuutin kuluttua väki alkaa valua viereiseen huoneeseen, jonne jo odotetaan Kulmunia.

Paikalle on saapunut satapäinen yleisö, ja yksi paikalla olijoista kysyy, alkaisiko keskusta uuden puheenjohtajan myötä jälleen kuuntelemaan kansaa ja kenttää.

– Sitä ei ole tehty, joku yleisöstä mutisee.

Ja Kulmuni lupaa. Sen lisäksi, että Kumluni lupaa pistää Kittilän Tepaston tien kuntoon, lupaa hän antaa joka ikinen viikko kaksi päivää puolueelleen.

– Keskustan puheenjohtajan pitää joka viikko antaa toinen päivä viikonlopusta, kiertää kenttää ja kysyä kuppiloissa ja huoltoasemilla, että mistä ihmiset puhuvat.

Elokuusta lähtien käytyä keskustan puheenjohtajakisaa on kuvailtu tasaväkiseksi, jopa värittömäksi.

Tuoreen Helsingin Sanomien mielipidemittauksen mukaan Kulmuni olisi kansan parissa hieman suositumpi vaihtoehto tehtävään. Ero oli kuitenkin pieni, vain neljä prosenttiyksikköä.

Varsinaiset uutiset mittelössä eivät ole myöskään koskeneet ehdokkaiden varsinaisia linjaeroja vaan sitä, kuka keskustan konkareista ja vaikuttajista on päätynyt tukemaan kumpaankin.

Kulmuni on saanut taakseen keskustan ukkiskerhon, etunenässä muun muassa Seppo Kääriäinen ja Tapani Tölli. Tämän lisäksi Kulmunia tukee Sirkka-Liisa Anttila.

– Onhan minullakin 500 naiskannattajaa, Kulmuni muistuttaa.

Kaikkosen puolelle kisassa taas on asettunut liuta keskustan naisvaikuttajia ex-pääministeri Anneli Jäätteenmäestä ex-ministeri Liisa Hyssälään ja Eeva Kuuskoskeen.

– Kyllä mieskannatustakin löytyy, Kaikkonen vakuuttaa.

Eniten kipinää löi kuitenkin kansanedustaja Annika Saarikon tukikirjoitus Kaikkoselle.

Saarikkoa itseään pidettiin alusta lähtien ennakkosuosikkina keskustan uudeksi puheenjohtajaksi, kunnes hän kertoi keväällä jättäytyvänsä kisasta ja perhevapaalle.

Tänään perjantaina hän kertoi Ylellä, ettei ei aio tavoitella puolueen puheenjohtajuutta myöskään vuoden 2020 sääntömääräisessä puoluekokouksessa Vantaalla, jolloin keskustalla on jälleen mahdollisuus pistää puheenjohtaja vaihtoon. Saarikko perusteli päätöstään sillä, ettei halua jäädä "lymyileväksi varjoksi uudelle puheenjohtajalle".
Kaikkosen mukaan Saarikon päätös ja ilmoitus helpottavat myös tulevan puheenjohtajan työtä.

– Se selkeyttää asemia. Siitä alkoi syntyä erikoista keskustelua ja on hyvä, että Saarikko selvensi tätä kantaansa.

Kulmuni kertoo olleensa joka tapauksessa sitä mieltä, että nyt valittavan puheenjohtajan tulisi jatkaa myös vuonna 2020.


Keskustan uusi puheenjohtaja saa joka tapauksessa raskaan reen vetääkseen.

Ylen eilen torstaina julkaistussa kannatusmittauksessa keskustan kannatus on edelleen vajonnut eduskuntavaalien murskaluvuista peräti 11,6 prosenttiin.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä ei pyrkinyt välttämään pirujen maalaamista seinälle keskustan puoluekokouksen alla lähettämässään tiedotteessa, jossa hän manasi keskustan puoluekokouksessa olevan kyse elämästä ja kuolemasta.

Kulmuni myöntää, että puheenjohtajan saappaisiin astuminen samaan aikaan hirvittää.

– Totta kai, tämä on varmaan keskustan vaikein tilanne historiassa. Se vaatii älyttömästi työtä.

Kaikkosen mukaan kannatuksen nostaminen kuitenkin vie aikaa.

– Olen täysin tyytymätön tähän kannatukseen, mutta olen kyllä valmis tarttumaan haasteeseen. Mutta en lupaa pikavoittoja.