Juhana Vartiainen esitti Ylellä hätkähdyttävän väitteen Postin palkoista – nyt hän kertoo, mistä on kyse

Julkaistu:

PAU:n puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan on hyvin epävarmaa, että työntekijät pystyisivät säilyttämään ansiotasonsa ennallaan suoritepohjaisesti. Taulukkopalkat ovat laskemassa jopa 35 prosenttia.
Postin hallintoneuvoston jäsen Juhana Vartiainen (kok) hätkähdytti torstaina Ylen A-talkissa kanssakeskustelijoitaan kertomalla, että Postin suunnitelma siirtää 700 postilaista Teollisuusliiton sopimuksen piiriin ei olisikaan leikkaamassa radikaalisti Postin työntekijöiden palkkoja.

– Ansiot säilyvät keskimäärin ennallaan. Kai minun pitää uskoa, kun Postin johto esittää, että palkkasummaan samoille ihmisille on varattu saman verran rahaa, mutta siinä on suurempi suoritepalkan osuus, Vartiainen sanoi ohjelmassa.

Vartiaisen mukaan Teollisuusliiton tessin alle siirtyvien työntekijöiden taulukkopalkkoja leikataan, mutta ei niin roimasti kuin on väitetty. Vartiainen toisteli, että palkkasumman ei ole määrä supistua, koska Posti on budjetoinut palkkoihin niin paljon rahaa taulukkopalkkakustannusten yli.

Anna Kontula (vas) sanoi, että Vartiaisella on ”eri luvut kuin muulla Suomella”, ja viittasi siihen, että Posti on itse kertonut julkisuudessa säästöaikeistaan.

Posti tavoittelee toimillaan 150−200 miljoonan euron kustannussäästöjä vuosina 2019–2021. Posti perustelee säästöjä postimäärän rajulla vähenemisellä sekä tarpeella yhdenmukaistaa työehtoja samantasaisiksi kilpailijoiden kanssa.

Vartiainen kertoo IS:lle perustaneensa tietonsa siihen, mitä hän kuuli torstaina Postin johdolta Postin hallintoneuvoston kokouksessa.

– Koko Postin johdon pointti oli, että taulukkopalkan päälle tulee suoriteperusteisia palkan eriä. Tulosperusteiset palkkausjärjestelmät ovat yleistyneet teollisuudessa oikeastaan jo 80-luvulta lähtien, koska ne nostavat tuottavuutta.

Posti ei halunnut kommentoida IS:lle Vartiaisen lausuntoja asian keskeneräisyyteen vedoten.

Asiassa tuli uusi käänne tiistaina, kun omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) ilmoitti, että 700 postilaisen siirrossa Teollisuusliiton työehtosopimukseen otetaan aikalisä. Muutoksen oli määrä tapahtua marraskuun alussa.
Postin työntekijöiden palkkojen leikkaaminen on herättänyt laajaa paheksuntaa, koska samaan aikaan Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen tilipussi on turvonnut – viime vuonna Malinen ansaitsi palkkaa ja bonuksia yhteensä 987 764 euroa. Malisen tienestit perustuvat vuoden 2016 omistajaohjauslinjaukseen, jossa Posti rinnastettiin pörssiyhtiöihin.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen suhtautuu suurella varauksella puheisiin suoriteperusteisesta palkkauksesta.

– Vaikka olisi olemassa suoritepalkkajärjestelmä, jonka sisällöstä kukaan ei kerro mitään, niin joka tapauksessa nämä ihmiset voisivat päätyä olemaan vain taulukkopalkan varassa ja silloin pudotus on hirveän suuri. Hyväpalkkaiset ihmiset ovat sitä mieltä, että ihmisten pitäisi tulla toimeen alle kymmenellä eurolla tunnissa, en tiedä, milloin Juhana Vartiainen on sellaista kokeillut viimeksi.

– Olen varmaan ollut tuotakin alemmalla palkalla 70-luvulla ja 80-luvun alussa, ennen kuin olin suorittanut tutkinnon, mutta se on tässä irrelevanttia, Vartiainen vastaa.

Niemisen mukaan PAU:n työehtosopimuksessa lajittelutyötä tekevien minimitaulukkopalkka on 11,34 euroa tunnissa. Yli 16 vuoden kokemuksella palkka nousee pääkaupunkiseudulla 14,41 euroon tunnissa.

Teollisuusliiton työehtosopimuksessa vähimmäistuntipalkka on Niemisen mukaan 8,90 euroa ja 11 vuoden jälkeen 10,26 euroa. PAU:n tessin minimitaulukkopalkka on siis 27 prosenttia Teollisuusliiton tessin minimitaulukkopalkkaa korkeampi. 11 vuoden työkokemuksella ero tessien välillä on 35 prosenttia.


PAU on koonnut verkkosivuilleen myös yksittäisiä esimerkkejä. Postikeskuksen käsittelijän kuukausipalkka pienenisi PAU:n mukaan peräti 42 prosenttia 2948 eurosta 1717 euroon.

PAU:n mukaan työehtojen heikennys ei koskisi vain palkkaa, vaan muun muassa lomat, joustovapaat, taukokäytännöt ja edunvalvontaorganisaatio heikkenisivät oleellisesti.
Heidi Nieminen, pidätkö mahdollisena, että tehokkuusvaatimukset täyttävät työntekijät pystyvät säilyttämään Postin kaavailemassa suoriteperusteisessa mallissa ansionsa entisellä tasolla?

– Niin he ainakin väittävät, mutta se on hyvin epävarmaa ja tavoitteet määrittelisi aina Postin johto. Postinjakajilla tavoitteet nostettiin koko ajan ylemmäs ja ylemmäs niin, että niihin ei päässyt kukaan. Myymälätyöntekijöillä järjestelmä lakkautettiin, koska työntekijät ansaitsivat liian hyvin, Nieminen väittää.

Vartiainen puolusti A-talkissa Postin toimia näkemillään ”uskottavilla laskelmilla”, joiden mukaan Posti on painumassa rajusti tappiolle parin vuoden sisällä.

– Postin perinteinen bisnes on ihan syöksykierteessä, se olisi konkurssiyritys, jos se olisi yksityinen yritys, sen takia Postin on saatava lisää tuottavuutta ja saneerata toimintaansa, Vartiainen sanoi.

– En tiedä, maksavatko konkurssiyritykset omistajalleen tuloksestaan osinkoa 28 miljoonaa? Nieminen vastaa.

– Siellä on myös satoja miljoonia euroja haaskattu kaikenlaisiin kokeiluihin, kun on ostettu Skandinavian logistiikkaa ja Venäjän varastobisnestä. Johtoa on vielä palkittu, vaikka alaskirjauksia on jouduttu tekemään, Nieminen kritisoi.

Vartiainen sanoo IS:lle, että ”eiväthän nämä toimet johdu ilkeydestä, vaan siitä, että nykyistä toimintatapaa ei voida jatkaa”.

Nieminen myöntää, että Postilla ei tule olemaan helppoa lähivuosina.

– Jos se nähdään palveluna, jota yhteiskunta tarvitsee, niin palvelu voi yhteiskunnalle jotakin maksaa, mutta jos se nähdään bisneksenä, jonka täytyy tuottaa omistajalle koko ajan tulosta, voi olla, että jossakin kohtaa sitä ei ole.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt