Ulkoministeri Haavisto Venäjä-lausuntojensa aiheuttamasta hämmennyksestä: ”Voi olla tyylilajeissa eroja” – kokee itse olevansa sanoissaan hyvin varovainen - Politiikka - Ilta-Sanomat

Ulkoministeri Haavisto Venäjä-lausuntojensa aiheuttamasta hämmennyksestä: ”Voi olla tyylilajeissa eroja” – kokee itse olevansa sanoissaan hyvin varovainen

Ulkoministeri Pekka Haaviston Venäjä-kommenteista närkästyi muun muassa Viron ex-presidentti Toomas Henrik Ilves.

5.9.2019 20:06

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) vastaa Financial Timesille antamiensa Venäjää koskevien lausuntojen nostattamaan kohuun toteamalla, että kokee itse kommentoivansa aihetta yleensä varovaisin sanankääntein.

– Voi olla tyylilajeissa eroja. Olen itse kokenut aina olevani hyvin varovainen, mutta tietysti aina painottanut sitä dialogia, hän sanoo.

Haavisto totesi haastattelussa, että ”EU:n pitäisi kiihdyttää pyrkimyksiään Venäjän suhteiden parantamiseksi”.

Hän perusteli näkemystään Euroopan turvallisuuden parantamisella kansainvälisten konfliktien, transatlanttisten jännitteiden ja Brexitin kaltaisten ilmiöiden kohdatessa maailmaa.

– On hyvin vaikeaa kuvitella ratkaisua (globaaleihin kriiseihin) ilman Venäjää - tai ratkaisua, jossa Venäjä ei jollain tavalla ole aktiivisena kumppanina, Haavisto sanoi FT:lle.

Haastattelu sai nopeasti huomiota myös ulkomailla ja siihen tarttui muun muassa Viron ex-presidentti Toomas Henrik Ilves, joka ihmetteli Twitterissä, miksi EU:n pitäisi olla asiassa aktiivinen, kun Venäjä on itse syyllinen tai osallinen moniin kansainvälisiin konflikteihin ja transatlanttisiin jännitteisiin.

Haaviston mukaan hänen kommenttiensa aiheuttama vahva reaktio voi selittyä muun muassa hiljattain järjestetyllä Venäjän presidentin Vladimir Putinin Suomen vierailulla sekä sillä, että Suomen valtuuskunnan kaikki viisi äänestykseen osallistunutta parlamentaarikkoa tukivat kesäkuussa sitä, että Venäjä palaa Euroopan neuvoston täysivaltaiseksi jäseneksi.

– Tämä varmaan herättää kysymyksen, että onko Suomessa jotain uutta tekeillä. Ja minusta ei ole mitään uutta tekeillä, vaan painetaan sitä dialogia ja sen merkitystä, Haavisto sanoo.

Myös Presidentti Sauli Niinistö päätyi tänään torstaina vakuuttelemaan EU-maiden ulkoasian- ja puolustusvaliokuntien johtajille Helsingissä järjestetyssä kokouksessa, ettei Suomen Venäjä-linja ole muuttunut.

Niinistö myös totesi samassa yhteydessä, että on itse puhunut aiheesta varovaisemmin.

Hän myös painotti, että EU:n ja Venäjän välillä ei voi tapahtua suurempaa lähentymistä ennen kuin Venäjä ottaa ensimmäisen askeleen ja Ukrainan tilanteessa tapahtuu merkittävää edistymistä.

– Lausunto on vähän samanhenkinen kuin mitä nyt esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron on esittänyt, joskin siellä aina se takaportti pitää muistaa. Omalta kohdaltani olen painottanut dialogin merkitystä, joka on ehkä hivenen varovaisempi, Niinistö muotoili.

Haavisto painottaa IS:lle, että Suomen Venäjä-politiikka on pitkän linjan politiikkaa, joka noudattaa EU:n linjauksia.

– Suomen linja ei ole muuttunut tai muuttumassa. Mielestäni se keskustelu mitä aiheesta on käyty, on säilynyt samanlaisena, Haavisto vakuuttaa.

Hän myös painottaa, ettei Venäjän vastaisista pakotteista voida luopua, ennen kuin Venäjän toiminta ja käytös muuttuvat.

Tilanne, jossa Ukrainalla on takanaan vaalit ja uusi presidentti, herättää hänen mukaansa kuitenkin toivoa siitä, että tilanteessa voitaisiin jollakin tavalla päästä eteenpäin myös Minskin sopimuksen osalta.

Haavisto kertoo keskustelevansa tapauksesta myös presidentin itsensä kanssa.

– Tulen puhumaan. Meillä on säännölliset tapaamiset presidentin kanssa ja Venäjä-aiheet ovat niissä aina esillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?