Paateron luuta lakaisi: Kanerva, Vistbacka, Puumala ja Urpilainen ulos Veikkauksen hallituksesta – ”Olen kokenut kaikkea, mutta en tällaista”

rac

Julkaistu:

Poliitikkojäsenet ovat saaneet kokouspalkkioita Veikkauksesta 20 000–30 000 euroa vuodessa. Paateron päätös tuli osalle poliitikkojäsenistä ilman ennakkovaroitusta.
Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) kertoi torstaina, että mainoskohussa ryvettyneen Veikkauksen hallitukseen on nimitetty kolme uutta jäsentä.

Uusiksi jäseniksi nuijittiin keskiviikkona pidetyssä yhtiökokouksessa Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar, Finnairin kestävän kehityksen johtaja Anne Larilahti sekä M-Brain Oy:n toimitusjohtaja Christian Cedercreutz.

Paatero jätti tiedotustilaisuudessa kertomatta, että poliitikkojäsenillä ei ole enää jatkossa sijaa Veikkauksen hallituksessa.


Veikkauksen hallituksessa on ollut neljä poliitikkoa: Ilkka Kanerva (kok), Jutta Urpilainen (sd), Tuomo Puumala (kesk) ja Raimo Vistbacka (sin).


Osalle poliitikkojäsenistä Paateron linjanveto tuli puun takaa – esimerksi Vistbacka kuuli asiasta IS:n toimittajalta.

– Olen kokenut kaikkea runsaan 30 vuoden aikana politiikassa, mutta ihan tällaista en ole kokenut. Olen arvannut, että kohdallani on näin, mutta on yllättävää, että tieto tulee näin nopeasti ja ilman etukäteisvaroitusta, Vistbacka sanoo.

Omistajaohjausministeri ei siis antanut etukäteen viitteitä siitä, että hän tulisi luutimaan poliitikkojäsenet pois hallituksesta?

– Ei, ei, ei.

Veikkauksen vanha hallitus kokoontui edellisen kerran toissapäivänä. Kokouksessa hyväksyttiin seitsemän kohdan ohjelma, joka esiteltiin torstaina Veikkauksen hallituksen puheenjohtajan Olli-Pekka Kallasvuon johdolla.

– Silloin (tiistaina) sovittiin, että seuraava kokous olisi 12.9. kello 8 puhelinkokouksena.

Se olikin sitten kiitos ja näkemiin?

– Näköjään. Tällaista on politiikka, Vistbacka kommentoi.

Paateron ratkaisu tuli IS:n tietojen mukaan yllätyksenä myös Kanervalle.

Veikkaus joutui loppukesästä mainoskohun keskelle.

Kohun taustalla oli kaksi Veikkauksen markkinointikampanjaa: toisessa Keno-pelit rinnastettiin kahvinjuontiin ja toisessa terapeuttihahmo patisti asiakkaitaan ”totouttamaan” unelmiaan raviradoilla tai Veikkauksen verkkosivuilla. Samalla nousi esille Veikkauksen tulospalkkiojärjestelmä, joka ei palkinnut vastuullisuudesta – nyt palkkiojärjestelmään ollaan lisäämässä erillinen vastuullisuuskriteeri.

IS:n tietojen mukaan poliitikkojen jatkaminen Veikkauksen hallituksessa oli pohdinnassa jo ennen kohua.

Urpilainen oli tekemässä lähtöä Veikkauksesta joka tapauksessa komissaarinpestin takia. Eduskunnasta pudonnut Puumala taas löysi uuden työpaikan tiede- ja kulttuuriministerin valtiosihteerinä.

Jäljelle jäi pohdinta siitä, nimitetäänkö Kanervan ja Vistbackan tilalle poliitikkoja vai henkilöitä, joilla on toisentyyppistä ”osaamiskyvykkyyttä”.

Paatero päätyi jälkimmäiseen ratkaisuun: Veikkauksen esittelytekstin mukaan Pantzar on erikoistunut pelihaittoihin, Larilahti vastuullisuusjohtamiseen ja Cedercreutz digitaaliseen liiketoimintaan.

Veikkauksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Nokian ex-toimitusjohtaja Kallasvuo ja hallituksen jäseninä Pantzarin, Larilahden ja Cedercreutzin ohella Outi Henriksson, Minna Pajumaa ja Hanna Sievinen.

Veikkauksen hallituksen jäsenyys on tuonut hyviä sivutuloja poliitikoille: eniten palkkioita, 32 400 euroa, maksettiin poliitikoista viime vuonna Puumalalle, joka sai Veikkauksesta kiinteää palkkiota 24 000 euroa ja kokouspalkkoita 8 400 euroa.

Vistbacka sai viime vuonna Veikkauksesta 30 400, Urpilainen 30 000 ja Kanerva 21 000 euroa. Veikkauksen hallitus kokoontui viime vuoden aikana kahdeksan kertaa. Veikkaus maksaa palkkiota 600 euroa kokousta kohti.

Poliitikkojäsenien poistamisesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Veikkauksen 28-henkiseen hallintoneuvostoon kuuluu edelleenkin 13 poliitikkoa. Hallintoneuvoston puheenjohtajalle, joka on tällä hetkellä Timo Heinonen (kok), maksetaan palkkiota 800 euroa kokoukselta.

Varapuheenjohtajalle, joka on tällä hetkellä Mika Niikko (ps), maksetaan palkkiota 600 euroa kokoukselta. Hallintoneuvoston jäsenten kokouspalkkio on 500 euroa.

5.9. kello 16.48: Lisätty maininta siitä, että Veikkauksen hallintoneuvostossa toimii edelleenkin poliitikkoja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt