Haaviston Venäjä-lausunto herätti kysymyksiä – Niinistö käyttää itse varovaisempaa ilmausta - Politiikka - Ilta-Sanomat

Haaviston Venäjä-lausunto herätti kysymyksiä – Niinistö käyttää itse varovaisempaa ilmausta

– Omalta kohdaltani olen painottanut dialogin merkitystä, joka ehkä on hivenen varovaisempi, tasavallan presidentti Sauli Niinistö (kuva oik.) kommentoi.

Julkaistu: 5.9.2019 12:52

Ulkoministeri Pekka Haaviston Venäjää koskeva lausunto Financial Timesin haastattelussa nostattaa kysymyksiä Suomen linjasta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi eilen Financial Timesin haastattelussa, että ”EU:n pitäisi kiihdyttää pyrkimyksiään Venäjän suhteiden parantamiseksi”. Esimerkiksi Viron ex-presidentti Toomas Henrik Ilves tarttui siihen ja ihmetteli, miksi EU:n pitäisi olla asiassa aktiivinen, kun Venäjä itse on syyllinen tai osallinen monissa kansainvälisissä konflikteissa.

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi Haaviston haastattelulausuntoa tänään Kalastajatorpalla Helsingissä.

– Lausunto on vähän samanhenkinen kuin mitä nyt esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron on esittänyt, joskin siellä aina se takaportti pitää muistaa. Omalta kohdaltani olen painottanut dialogin merkitystä, joka on ehkä hivenen varovaisempi, Niinistö muotoili.

Presidentti ei halunnut heti tuoreeltaan ottaa ”etäisyyttä tai läheisyyttä” Haaviston lausuntoon, koska ei ollut ehtinyt keskustella asiasta ulkoministerin kanssa.

Niinistö kommentoi asiaa EU-maiden ulkoasian- ja puolustusvaliokuntien johtajien kokouksessa Kalastajatorpalla pitämänsä puheen jälkeen.

Myös valiokuntien johtajat kysyivät Niinistön puheen jälkeen tältä Haaviston Venäjä-lausunnosta. Liettuan puolustusvaliokunnan jäsenen Laurynas Kasčiūnasin kysymyksessä perättiin, onko jokin Suomen linjassa muuttunut.

– Ei Suomen kanta ole mitenkään muuttunut. Olen täällä kuvaillut jo monta kertaa Suomen kantaa. Suomen kanta on, että me tuemme vuoropuhelua ja on selvää, että Venäjän naapurimaana meidän täytyy käydä jonkinlaista vuoropuhelua koko ajan sen kanssa. Ihmisiä menee rajan yli koko ajan ja kaikenlaista vuoropuhelua täytyy käydä vain tämän rajankin takia, Niinistö aloitti vastauksensa.

Hän jatkoi sanomalla, että tukee vahvasti Venäjän kanssa käytävää dialogia.

– Haluan, että vuoropuhelu jatkuu, mutta ymmärrän kyllä, että ulkoministerimme sanoi sitten jotakin vähän enemmän. Mitään uusia liikkeitä ei voida tehdä ennen kuin Venäjä tulee vastaa. Tämä on mielestäni ihan selvää.

Niinistöltä kysyttiin tilaisuudessa Venäjästä muutenkin. Presidentti painotti puheenvuoroissaan, että EU:n ja Venäjän välillä ei voi tapahtua suurempaa lähentymistä ennen kuin Venäjä ottaa ensimmäisen askeleen ja Ukrainan tilanteessa tapahtuu merkittävää edistymistä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on pohtinut julkisuudessa, olisiko Venäjän mahdollista palata yhteisiin neuvottelupöytiin. Ukraina pysyy kuitenkin takaporttina. Myös Haavisto piti Ukrainaa esillä haastattelussa.

Haavisto perusteli FT:n haastattelussa näkemystään Euroopan turvallisuuden parantamisella kansainvälisten konfliktien, transatlanttisten jännitteiden ja Brexitin kaltaisten ilmiöiden kohdatessa maailmaa.

– On hyvin vaikeaa kuvitella ratkaisua (globaaleihin kriiseihin) ilman Venäjää - tai ratkaisua, jossa Venäjä ei jollain tavalla ole aktiivisena kumppanina, Haavisto sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?