Ministerit valmiita presidentti Niinistön ilmastohaasteeseen: ”Hienoa, että presidentti näyttää käytännön tasolla näin kannustavaa esimerkkiä” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Ministerit valmiita presidentti Niinistön ilmastohaasteeseen: ”Hienoa, että presidentti näyttää käytännön tasolla näin kannustavaa esimerkkiä”

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson: ”Olisi mielenkiintoista kehittää myös vankiloita energiatehokkaammiksi”.

Valtaosa Antti Rinteen hallituksen ministereistä suhtautuu myönteisesti presidentti Niinistön ilmastohaasteeseen.­

5.9.2019 7:10

Valtaosa Antti Rinteen (sd) hallituksen ministereistä suhtautuu myönteisesti Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ilmastohaasteeseen.

Niinistö kannusti eilen keskiviikkona Ilta-Sanomien haastattelussa ministeriöitä ottamaan mallia Tasavallan presidentin kanslian tavoitteesta pudottaa hiilijalanjälkeään kaksi kolmasosaa vuoden 2016 tasosta vuoteen 2024 mennessä.

– Mielestäni olisi aika jännä nähdä esimerkiksi ministeriöiden tekevän samanlaisen tavoitepaperin itselleen, Niinistö haastoi.

Ilta-Sanomat kysyi ministereiltä, ollaanko heidän ministeriöissään valmiita ottamaan presidentin haaste vastaan.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) mukaan oikeusministeriö on tähän valmis, ja asiaa ryhdytäänkin hänen mukaansa selvittelemään ja valmistelemaan.

Samalla voisi hänen mukaansa miettiä, miten koko hallinnonala tulee mukaan tavoitteisiin.

– Olisi esimerkiksi mielenkiintoista kehittää myös vankiloita niin, että ne olisivat tulevaisuudessa entistäkin energiatehokkaampia, Henriksson sanoo.

– On erittäin hienoa, että Niinistö ja presidentinkanslia näyttävät käytännön tasolla näin kannustavaa esimerkkiä.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r).­

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan ulkoministeriössä on panostettu energiatehokkuuteen ja ympäristöystävällisyyteen jo pitkään, ja valmisteilla on myös uusia linjauksia.

Merikasarmin remontissa saadaan hänen mukaansa vähennettyä energiankulutusta ja tehostetaan tilankäyttöä.

Tämän lisäksi monissa lähetystöissä on panostettu ilmastoystävällisiin ratkaisuihin, kuten aurinkopaneeleihin ja ekologisempiin autoihin.

Haavisto muistuttaa, että esimerkiksi Washingtonin-suurlähetystö on voittanut palkintoja energiatehokkuudesta ja ympäristöystävällisyydestä.

 

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppän (kesk) mukaan maa- ja metsätalousministeriön osalta kierrätysperiaatteet ovat samat kuin kotitalouksissa.

– Turhaa tulostusta on roimasti vähennetty digiajan myötä. Joukkoliikennettä hyödynnetään ja on ministeriöllä oma ”virkapyöräkin”, Leppä kertoo.

Ministeriön johdolla on päätetty myös valtioneuvoston periaatepäätöksestä koskien julkisia ruokahankintoja.

– Luonnollisesti sitoudumme tarjoamaan ministeriön järjestämissä tilaisuuksissa ja tapahtumista niiden mukaisesti kotimaista ruokaa.

Ministeriössä myös suunnitellaan toimia, joilla voitaisiin vähentää virka-aikana syntyvää ruokahävikkiä.

– Ruuasta vastaavana ministeriönä kannustamme koko valtioneuvostoa, kaikkia ministeriötä tekemään samaa, Leppä sanoo.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr).­

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr) innostuu presidentin haasteesta välittömästi.

– Kuulostaa hyvältä. Ilman muuta otetaan koppi. Tiedän, että meillä on tehtykin aika paljon jo, mutta täytyy nyt katsoa, että mitä vielä voidaan tehdä enemmän.

Mikkosen mukaan jatkossa on huolehdittava etenkin ruokahävikin välttämisestä ja ruokatarjoilujen ympäristöystävällisyydestä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk).­

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan sisäministeriön tavoitteena on se, että oma toiminta tukee hallituksen tavoitetta hiilineutraalista Suomesta 2035. Tämän osalta valmistelu on hänen mukaansa jo käynnissä.

– On selvää, että ilmastoasiat on otettava huomioon myös ministeriöiden toiminnassa, Ohisalo kertoo.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr).­

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) mukaan myös puolustussektorilla on ryhdytty ilmastotalkoisiin.

– Ilmastonmuutos koskee nykyään jokaista sektoria, ja myös puolustussektorin on hyvä tehdä oma osansa, Kaikkonen sanoo.

Ainakin puolustusvoimien päästöt, jotka aiheutuvat lähinnä liikenteen polttoaineiden ja lämmön kulutuksen kautta, ovat pienentyneet noin kolmanneksella vuodesta 2010 vuoteen 2018.

Liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi puolustusvoimat tutkii hänen mukaansa parhaillaan myös biopolttoaineiden soveltuvuutta kalustoon.

– Itse pidän erityisen tärkeänä tutkimusta biopolttoaineisiin siirtymisen osalta. Tämä on tosin vielä tutkimus- ja kehitysasteella, ja kansainvälistä kehitystä seurataan, Kaikkonen tarkentaa.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr).­

IS tavoitti työministeri Timo Harakan (sd), joka ei kuitenkaan tahtonut ottaa presidentin haasteeseen kantaa.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk) totesi kuitenkin työ- ja elinkeinoministeriön osalta, että jatkossa olisi hyvä kiinnittää huomiota etenkin siihen, että ministeriössä ja sen tilaisuuksissa syödään kotimaista, puhdasta ruokaa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk).­

Suomen hallituksen kunnianhimoiset ilmastotavoitteet puhuttanevat myös syyskuun lopulla New Yorkissa YK-viikkojen yhteydessä järjestettävässä ilmastohuippukokouksessa.

New Yorkiin on lähdössä myös ex-valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), joka oli mukana kokoamassa noin 40 maan valtionvarainministerin allekirjoittamaa kuuden kohdan Helsinki Principles -ohjelmaa.

Orpon mukaan ohjelman taustalla oli ajatus siitä, että ympäri maailman kaikkein vahvimmat työvälineet ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa ovat juuri valtiovarainministerien käsissä.

– Niitä käyttämällä maailmalla pystyttäisiin hinnoittelemaan hiilipäästöjä ja sitä kautta kannustamaan päästöjen vähentämiseen, Orpo visioi.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk).­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?