Viron ex-presidentti hermostui Pekka Haaviston Venäjä-lausunnosta: ”Venäjä on itse syyllinen” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Viron ex-presidentti hermostui Pekka Haaviston Venäjä-lausunnosta: ”Venäjä on itse syyllinen”

Toomas Hendrik Ilves sanoo, että Venäjä on itse syyllinen tai osallinen monien kansainvälisten konfliktien tapauksessa.

Julkaistu: 4.9.2019 20:36

Ulkoministeri Pekka Haavisto mukaan EU:n pitäisi kiihdyttää pyrkimyksiään Venäjän suhteiden parantamiseksi.

Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves ihmettelee ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) lausuntoja Venäjä-suhteiden parantamisesta.

Pekka Haavisto sanoi keskiviikkona Financial Timesin haastattelussa, että EU:n pitäisi ”kiihdyttää pyrkimyksiään Venäjän suhteiden parantamiseksi”.

Haavisto perusteli näkemystään Euroopan turvallisuuden parantamisella kansainvälisten konfliktien, transatlanttisten jännitteiden ja Brexitin kaltaisten ilmiöiden edessä.

– On hyvin vaikea kuvitella ratkaisua (globaaleihin kriiseihin) ilman Venäjää – tai ratkaisua, jossa Venäjä ei jollain tavalla ole aktiivisena kumppanina, Haavisto sanoi lehden jutussa.

Toomas Hendrik Ilves kysyy Twitterissä, miksi Venäjä tulisi nähdä tällaisena kumppanina.

– 1. Venäjä on itse syyllinen tai osallinen monien kansainvälisten konfliktien tapauksessa. 2. Transatlanttiset jännitteet tuskin kaipaavat Venäjän apua, ne ovat itse asiassa osaksi Venäjän aiheuttamia. 3. Kuten myös Brexit, Ilves toteaa.

Toomas Hendrik Ilves on aiemminkin arvostellut suomalaisten kantoja. Viime vuoden tammikuussa hän kyseenalaisti kirjoituksessaan Suomen ja Ruotsin niin sanotun Nato-option eli mahdollisuuden liittyä – niin halutessaan ja ilman viivästyksiä – Naton jäseneksi.

Hän muistutti tuolloin, että kaikkien uusien Nato-jäsenten on vuodesta 1999 lähtien täytynyt käydä läpi niin sanottu MAP-prosessi (Membership Action Plan).

Asiasta kertoi aiemmin Verkkouutiset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?