Pääministerin ”postisote” puhutti istuntokauden avauskeskustelussa – Rinne kävi vastahyökkäykseen: ”Päästävä eroon ei, ei, ei -asenteesta” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Pääministerin ”postisote” puhutti istuntokauden avauskeskustelussa – Rinne kävi vastahyökkäykseen: ”Päästävä eroon ei, ei, ei -asenteesta”

Pääministeri Antti Rinne (sd) nousi puhujanpönttöön, kun useampi kansanedustaja oli ottanut Rinteen Ylelle antamat lausunnot esille.

Pääministeri Antti Rinne (sd) nousi puhujanpönttöön, kun useampi kansanedustaja oli ottanut Rinteen Ylelle antamat lausunnot esille.

Julkaistu: 4.9. 16:47

Rinne korosti, etteivät postinjakajat hoitaisi käytännön hoitotyötä, vaan toisivat ”ylimääräistä turvallisuudentunnetta”.

Oppositio tarttui syyskauden avauskeskustelussa pääministeri Antti Rinteen (sd) ajatukseen kytkeä postinjakajat osaksi sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamista.

Rinne visioi Ylelle tiistaina, että kylillä kulkevat Postin työntekijät voisivat ”kurkata ikkunasta, onko kaikki hyvin”. Rinne mainitsi, että maakunnissa liikkuu 22 000 postilaista.

– Pääministeri esitti, että postinjakajat voisivat kurkkia vanhusten ikkunasta ja kysyä, onko kaikki hyvin. Kysyisin sosiaali- ja terveysministeriltä, olisiko tämä mahdollista, Timo Heinonen (kok) nosti teeman pöydälle postilain muuttamista koskevassa lähetekeskustelussa.

Arja Juvonen (ps) tivasi Rinteeltä, aikooko hallitus tehdä ”postinjakajista myös vanhustenhoitajia”.

– Onko tämä ensiaskel siihen, että kenestä tahansa voi tulla vanhustenhoitaja, ulkoistatte vastuuta ja heikennätte näin potilasturvallisuutta, Juvonen syytti.

Rinteen avausta jo tiistaina kritisoinut Sanna Antikainen (ps) tiedusteli, miten Posti ja postilaki ollaan ”sotkemassa” sote-uudistukseen.

Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo hämmästeli Rinteen avausta.

– Voi voi. Ei näitä asioita tällä tavalla ratkota, Orpo kommentoi ennen lähetekeskustelua.

Oppositiota voi syyttää sikäli väärinymmärtämisestä, että Rinne sanoi Ylelle, etteivät postinjakajat tekisi hoitotyötä, vaan kyse olisi Rinteen mukaan ”julkisen palvelun laajentamisesta”.

– Heitin ihan tarkoituksella avauksen, että jotakin muutakin voisi miettiä kuin palkkojen alentamista tai porukan poispotkimista. Voisi olla järkevää miettiä osana sote-kokonaisuutta ennaltaehkäisevää... se, että joku kävisi turvalllisuutta lisäämässä ja ovelle kolkuttamassa, että onks kaikki kunnossa, tarvitsetko huomenna jotakin – ei missään tapauksessa hoitotyötä, ne ovat lääkäreiden ja hoitajien työtehtäviä, mutta ylimääräistä turvallisuudentunnetta. Nämä ovat ajatuksia, joita pitäisi miettiä uudella tavalla vähän luovemmin, todella toivon, että erityisesti kokoomus ja perussuomalaiset pääsevät irti ei, ei, ei -asenteesta, Rinne kommentoi asiaa puhujanpöntössä.

– Keneltäköhän me ollaan se opittu, Ben Zyskowicz (kok) heitti takaisin.

– Rinne voi olla tässä yhtä oikeassa kuin synnytystalkoissa, termistä voidaan keskustella, Jukka Gustafsson (sd) tuki puoluetoveriaan.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kommentoi Twitterissä pitävänsä Rinteen ajatusta kauniina, mutta lisäsi, ettei ”sote-kriisiä ratkaista postipalveluilla, vaan koulutetuilla ja osaavilla hoitotyöntekijöillä”.

Syyskauden avauskeskustelussa ruodittiin myös laajasti Postin johdon palkkaa ja palkkioita, eikä Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen miljoonatienesteille löytynyt puolustajia.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) kertoi, että Posti tarkastelee johdon palkkioita syyskuun aikana. Valtionyhtiöiden johtajien palkkoja ja palkkioita tarkastellaan Rinteen mukaan laajemmin lokakuussa.

Valtionyhtiöistä myös Veikkaus on ollut viime viikkoina otsikoissa.

Paatero tapasi keskiviikkona Veikkauksen johtoa, ja IS:n tietojen mukaan Paatero ja Veikkauksen hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo kommentoivat torstaina Veikkauksen strategiaan liittyviä asioita.