Niinistö IS:n erikoishaastattelussa hallituksen ilmasto-ohjelmasta: ”Voidaan sanoa, että se on vasta tavoite” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Niinistö IS:n erikoishaastattelussa hallituksen ilmasto-ohjelmasta: ”Voidaan sanoa, että se on vasta tavoite”

Presidentti Sauli Niinistö kuvailee New Yorkin YK-viikkojen alla Petteri Orpon neuvottelemaa valtionvarainministerien paperia konkreettisemmaksi kuin vielä alkutaipaleellaan olevan hallituksen ilmastolinjauksia.

Sauli Niinistö matkustaa tämän kuun lopussa New Yorkiin YK:n ilmastohuippukokoukseen. Hän uskoo, että Suomen kunnianhimoiset ilmastotavoitteet herättävät kokouksessa huomiota.

4.9.2019 6:12

Niinistön mukaan Suomen hallituksen kunnianhimoiset ilmastotavoitteet tulevat varmasti herättämään New Yorkissa YK-viikkojen yhteydessä järjestettävässä ilmastohuippukokouksessa huomiota ja niitä siellä myös esitellään.

Niinistön mukaan konkreettisempia askeleita on otettu kuitenkin jo ex-valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) ja hänen chileläisen kollegansa johdolla laaditussa noin 40 maan valtionvarainministerin allekirjoittamassa kuuden kohdan Helsinki Principles -ohjelmassa.

– Hallitus sanoi, että sen tavoitteet ovat ainakin lähellä maailman ykköstavoitteita. Hyvä. Tietenkin tavoitteet ovat tärkeitä, mutta uskon, että näissä valtionvarainministereiden Helsinki-periaatteissa on jo lausuttu vähän konkreettisemmin, miten edetään. Sekä että nousee esiin, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan valtionvarainministerien paperi velvoittaa valtionvarainministeriöitä toimimaan ja Suomella on vahva rooli asian eteenpäin viemisessä.

– Se tulee nousemaan tuolla varmasti aika voimakkaasti näkyviin. Ainakin olemme lanseeranneet sitä kovasti. Tuntuu, että YK:n päämajassakin on nähty, että se on asia jota kannattaa viedä eteenpäin.

Niinistön mukaan myös paperin neuvotellut Orpo on lähdössä New Yorkiin.

Pääministeri Antti Rinne (sd) sanoi IS:lle toissa viikolla Reykjavikissa presidentin voivan odottaa vuoden verran hallituksen konkreettisia ilmastotoimia. Niinistön sanoo, ettei hän mitenkään patistellut hallitusta asiassa suurlähettiläspäivillä pitämässään puheessa, jossa hän puhui esimerkin voimasta ja siitä, että konkreettisia tuloksia aletaan nopeasti kysellä. Niinistön mukaan hän totesi puheessaan vain ”yleisen asiaintilan”.

Ette odota hallitukselta New Yorkiin mitään suurempaa konkretiaa?

– Ohjelma on tietenkin saanut kehuja. Tavoite on tietenkin tavoite. Voidaan sanoa, että se on vasta tavoite.

Hallitukselta ei näitä konkreettisia ilmastotoimia ole odotettavissa vuoteen?

– Olettaisin, että niitä ankarasti valmistellaan.

Niinistö nostaa New Yorkin -matkaan liittyen esille myös ex-kansanedustaja Antero Vartian perustaman Compensate-säätiön, jolle maksamalla voi hyvittää hiilidioksidipäästöjä.

– Olemme yrittäneet kovasti tuupata eteenpäin Antero Vartian ideoiden läpisaamista. Ei ehkä varsinaisessa huippukokouksessa, mutta siellä on pilvin pimein erilaisia oheistapahtumia.

Niinistö ottaa esille ilmastokysymyksissä profiloituneen yhdysvaltalaisen miljardöörin ja poliittisen vaikuttajan Michael Bloombergin.

– Tarkoitan sitä ilmiötä, että jos jostakin odottamattomalta taholta nostetaan jokin asia pintaan, niin sen uskottavuus ikään kuin kasvaa. Jos Bloomberg painottaa ilmastoasioita voimakkaasti, se tarkoittaa, että talouselämän ihmiset alkavat huomata, että ai jaha, täytyy tuota funtsia.

Niinistölle itselleen suuri aha-elämys tapahtui, kun Britannian valtionvarainministeriön varsin kunnioitettu ekonomisti Nicholas Stern varoitti ilmastomuutoksesta varsin synkällä tavalla 15 vuotta sitten.

– Silloin itsekin pysähdyin, että ei hitto vieköön. Taitaa olla ihan tosi keissi tämä ilmastomuutos, koska Sternkin, kovan linjan ekonomisti niin sanoo.

Niinistö mukaan hallituksen ilmastolinjaukset ovat vasta tavoite.

Niinistön mukaan ilmastokeskustelussa tarvitaan juuri vastaavanlaisia puolestapuhujia, jotka nousevat odottamattomasta ympäristöstä.

”Täältä saa neuvoja”

Niinistö kannustaa ministeriöitä ottamaan mallia oman kansliansa ilmastotavoitteista. Presidentinkanslian tavoitteena on pudottaa hiilijalanjälkeään kaksi kolmasosaa vuoden 2016 tasosta vuoteen 2024 mennessä.

– Se on edennyt paljon nopeammin kuin olemme luulleet. Mahdollisesti kiristämme tavoitetta. Mielestäni olisi aika jännä nähdä esimerkiksi ministeriöiden tekevän samanlaisen tavoitepaperin itselleen. Täältä saa kyllä arvokkaita neuvoja, miten hiilijalanjälkeä voidaan aika tehokkaasti alentaa.

Niinistön mukaan kyse on juuri hänen peräämänsä ajattelutavan muutoksen levittämisestä, vaikka muutokset eivät vaikuttavuudeltaan kovin suuria olekaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?