Puhemies Vanhanen sydän­leikkaukseen ensi viikolla – töihin paluu vielä auki: ”En uskalla ennakoida sitä”

Julkaistu:

Eduskunnan puhemies Matti Vanhasen (kesk) sydänleikkaus siirtyi jo toistamiseen, uusi ajankohta on näillä näkymin 12. syyskuuta.
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) odottaa edelleen sydämen avoleikkaustaan.

Leikkaus oli määrä tehdä jo elokuun puolivälissä, mutta ajankohtaa päädyttiin siirtämään tulehdusriskin vuoksi.

Vanhaselta oli kesällä poistettu leikkauksella viisaudenhammas, ja leikkauksen jäljiltä oli vielä tulehdusvaara olemassa.

Näillä näkymin leikkauksen uusi ajankohta olisi 12. syyskuuta.

Vanhanen on kärsinyt sydämen rytmihäiriöistä jo pitkään, ja sydänleikkauksessa sydämeen vaihdetaan läppä.

Ensimmäisen kerran leikkaus oli määrä suorittaa jo alkukesästä.

Kun Vanhanen kesäkuussa valmistautui operaatioon, löydettiin häneltä sattumalta kuvauksissa munuaiskasvaimia.

Toisessa munuaisessa oli kaksi kasvainta, joiden syynä oli munuaissyöpä. Leikkauksessa häneltä poistettiinkin toinen munuainen.
Vanhanen kertoi heinäkuussa uskovansa syövän olevan nyt kokonaan hoidettu. Vointiaan Vanhanen kuvailee tällä hetkellä hyväksi.

– Tietysti ison leikkauksen jälkeen tiettyä kankeutta on kropassa, mutta ensimmäinen kontrolli on edessäpäin. Silloin tiedämme tarkemmin, miten edellinen leikkaus onnistui.

Tarkoitus olisi nyt palata töihin aikaisintaan kuukauden, parin kuluttua parin viikon päästä suoritettavasta sydänleikkauksesta.

– Toipumisaika on hyvin yksilöllinen. Tällä hetkellä kalenteria on suunniteltu niin, että lokakuun loppupuolelle on varovasti jotain luvattu, mutta kaikki peruutusoikeudella. En uskalla ennakoida sitä.

Sairausloma vaatii Vanhasen mukaan tavallista tarkempaa suunnittelua puhemiehistön syksyn osalta.

– Meillä on puhemiehen ja kahden varapuhemiehen malli. Silloin kun joku kolmikosta on matkoilla tai sairaslomalla, niin kaksi muuta paikkaavat. Muita sijaisuusjärjestelyjä ei ole olemassa. Tällä mennään nyt tälläkin kertaa.

– Etenkin budjetin lähetekeskustelusta tulee hyvin pitkä viikko. Vaatii kahdelta varapuhemieheltä sitkeyttä vetää pitkät pitkät istunnot läpi.

Vanhanen kommentoi Ilta-Sanomille sydänoperaatiota heinäkuussa ja myönsi tuolloin sen mietityttävän häntä itseään jopa syöpää enemmän.

– Se tuntuu jotenkin dramaattisemmalta. Mutta täydellinen luottamus minulla on lääkäreitä ja hoitajia kohtaan. Tämäntyyppisiä sydänleikkauksia tehdään koko ajan sairaaloissa.