Puhemies Vanhanen varoittaa eduskuntaa sotkeutumasta kansanedustajien puheista aloitettuun esitutkintaan: ”Siihen eivät poliitikot sotkeudu”

Julkaistu:

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen: Maahanmuutostakin pitää kyetä puhumaan loukkaamatta muita.
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) kommentoi tänään tiistaina kansanedustajien lausuntoja koskevia poliisin esitutkintoja kuvailemalla tilannetta eduskunnan kannalta ”historiallisen harvinaiseksi”.

Poliisi on aloittanut esitutkinnan neljästä kansanedustajasta. Päivi Räsästä (kd), Juha Mäenpäätä (ps), Sebastian Tynkkystä (ps) ja Hussein al-Taeeta (sd) epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Heistä vain Mäenpään esitutkinta liittyy kansanedustajan toimintaan valtiopäivillä. Mäenpää piti kesäkuussa eduskunnan täysistunnossa puheenvuoron, jossa hän vertasi turvapaikanhakijoita torjuttaviin ja haitallisiin vieraslajeihin.
Poikkeukselliseksi tapauksen tekee se, että kansanedustajaa ei saa Suomessa asettaa syytteeseen eduskunnan täysistunnon lausuntojen perusteella, ellei syytteen asettamista puolla vähintään viisi kuudesosaa eduskunnasta.

Myös kansanedustaja Mäenpään lausunnot tulevat siis aikanaan eduskunnan suuren salin käsiteltäväksi, mikäli syyttäjä niin päättää.

Vanhanen muistuttaa, että eduskunta joutuisi tuolloin äärimmäisen harvinaiseen ”tuomarin rooliin”. Hän ohjeistikin jo etukäteen kansanedustajia tapauksen kommentoinnissa.

– Poliisi suorittaa esitutkinnan, jonka jälkeen syyttäjä harkitsee asiaa. Jos näiden molempien vaiheiden kautta asia tulee eduskuntaan, niin eduskunta joutuu asetelmaan, jossa se joutuu punnitsemaan syyttäjän esitystä, edustajan immuniteettia ja päätöstä siitä, nostetaanko syyte vai ei.

– On tärkeää, että edustajat ja ryhmät pitävät maltin. Ennen päätöskäsittelyä ei pitäisi omaa kantaa ilmoittaa.

– Se mikä on viranomaisten asia, on viranomaisten asia, eivätkä siihen poliitikot sotkeudu, Vanhanen ohjeisti.

Vanhanen kommentoi tapausta tänään tiistaina pitämässään vaalikauden avajaisinfossa Eduskuntatalossa.

Perussuomalaiset ilmaisi viime viikolla halunsa tarkastella uudelleen lakipykälää kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Vanhanen toisti toivovansa tässäkin asiassa malttia.

Hänen mukaansa ei missään nimessä saa syntyä kuvaa, että yksittäisen tapauksen lopputulemaan vaikuttaminen olisi lain muuttamisen motiivina.

– Tässä on ainekset siihen kyllä olemassa, että syntyy sellainen mielikuva, että riippuen ihmisten yhteiskunnallisesta asemasta samasta teosta kohtelu on erilainen.

– Ei saa syntyä kuvaa, että Suomessa poliittinen johto jollain tapaa pyrkii vaikuttamaan viranomaisten tutkintaan ja heidän johtopäätöksiinsä. Me säädämme lait ja viranomaiset noudattavat niitä, Vanhanen sanoi.
Vanhanen kommentoi tiedotustilaisuudessa myös yleisemmin sananvapauden tilaa eduskunnassa. Hän korostaa, että kansanedustajien tulee kyetä ilmaisemaan mielipiteensä ja perustelemaan ne.

– Mutta se pitää tapahtua vakaasti ja arvokkaasti, ketään muuta loukkaamatta, leimaamatta.

Hän myös korostaa, että eduskunnan salissa pitää kyetä käymään keskustelua kaikista aiheista.

– Asioista pitää pystyä puhua. Voi voimakkaasti kritisoida tai puolustaa asioita. Mutta se pitää voida tehdä loukkaamatta muita. Ja se on täysin mahdollista, maahanmuutostakin, Vanhanen tarkentaa.

Juttua tarkennettu 14:55: Lisätty tieto Sebastian Tynkkyseen kohdistuneesta esitutkinnasta. Lisätty tarkennus siitä, että vain Juha Mäenpään esitutkintaan johtaneet kommentit lausuttiin eduskunnan täysistunnossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt