Setä Arkadia: Sdp:n puolue­sihteeri nimitettiin EU-ministerin erityis­avustajaksi – kulisseissa kulmakarvat kohoilevat

Julkaistu:

Setä Arkadia
Sdp:n puoluesihteeri istutettiin heinäkuussa EU-ministeri Tytti Tuppuraisen erityisavustajaksi. Nyt Antton Rönnholmia istutetaan jo tulevan komissaarin Jutta Urpilaisen (sd) kabinettipäälliköksi. Kovaa on vauhti, ihmettelee Setä Arkadia alias Timo Haapala.
Tällä viikolla julkistettiin Sdp:n entisen puoluesihteerin Erkki Liikasen muistelmat. Mies on ollut monessa mukana: teiniliittoaktiivina, puoluesihteerinä, Harri Holkerin (kok) hallituksen valtiovarainministerinä, Suomen EU-lähettiläänä, ensimmäisenä komissaarina ja sitten vielä Suomen Pankin pääjohtajana.

”Mutta perässä tullaan”, voisi Sdp:n nykyinen puoluesihteeri Antton Rönnholm huudahtaa.

Rönnholm antaa kasvot sille, miten Antti Rinteen (sd) hallitus panee puolueen uskollisia sotureita puoluetoimiston puoluetuki­palkkalistoilta suoraan valtion elätettäväksi, erityisavustaja-armeijan demokraattisiksi sotilaiksi.

Heinäkuussa Sdp:n puoluesihteeri nimittäin aloitti EU-ministeri Tytti Tuppuraisen (sd) erityisavustajana. Kesälomien takia asia meni vähällä huomiolla, mutta kulisseissa on kulmakarvoja kohoteltu.

Onko Rönnholm nyt puoluesihteeri vai erityisavustaja? Jos on erityisavustaja, kuka on puoluesihteeri? Tilanne on jakomielinen. Mutta tähän jos johonkin pätee vanha hokema Tuppuraisesta Tappuraisen takuumiehenä, tosin sillä erotuksella, että Tuppurainen ei ole mies, vaan rouvashenkilö, eikä Tappurainenkaan ole Tappurainen, vaan Rönnholm.

Mutta puolella paranoo, saattaisi puolestaan huudahtaa kirjailija Kalle Päätalon isä Hermanni Päätalo.

Setä A:lle kuiskitaan, että Tuppuraisen avustajapesti on vain välipesti, sillä Rönnholmia ollaan työntämässä EU-komissaariksi nousevan Sdp:n ex-puheenjohtajan Jutta Urpilaisen kabinettipäälliköksi. Hankkeen taustalla vaikuttavat kuulemma kiivaasti sekä pääministeri Rinne että Antti Rinteen valtiosihteeri Raimo Luoma (sd), joka saa sivumennen mainittuna palkkaa 12­780 euroa kuukaudessa.

Setä A:lle ei kerrota, onko Rönnholmilla enemmän vetoa vai työntöä Urpilaisen esikunnan ykköseksi. Kuusi vuotta Brysselissä toimineen, EU-tutkinnon tehneen Rönnholmin EU-taitoja ei kukaan kiistä, mutta puoluesihteerin ujuttaminen komissaariksi on kyllä temppu, jota ei ole ennen tehty.

Hupaisaa on myös se, ettei Urpilaisen komissaaripostista ole vielä tietoa, mutta kabinettipäällikkö tiedetään. Tietääkö Urpilainen? Se on toinen juttu.

Mutta kaikki on mahdollista Jyrki Kataisen (kok) komissaariuden jälkeen. Vielä Erkki Liikasen ja Olli Rehnin (kesk) komissaari­kausilla kabinetti­päälliköksi otettiin toisen puolueen edustaja. Liikasen kabinetti­päällikkönä oli mm. kepulainen Olli Rehn, ja Rehnin kabinetti­päällikkönä demarien Timo Pesonen.

Katainen oli ensimmäinen, joka rikkoi vanhan pelin hengen ja palkkasi kabinetti­päällikökseen oman puolueen edustajia, kuten kaiken­tietävän Juho Romakkaniemen (kok), joka on nykyään pitänyt Keskuskauppakamaria kokoomuksen piirikonttorina. Romakkaniemen jälkeen Kataisen kabinettia on hoitanut kokoomuksen EU-ammattireiska Risto Artjoki.

Eli kai kabinettipäälliköksi voi nykyään nostaa vaikka oman puolueen puoluesihteerin.

Kyse on myös siitä, että kaikki vaikuttaa kaikkeen, EU:n komissiosta Sitraan ja sitä kautta Veikkauksen pomopaikkoihin.

Kuten tiedetään, Jyrki Katainen siivoaa luunsa Urpilaisen alta ja siirtyy vuodenvaihteessa Sitran yliasiamieheksi. Tästä on Sitran hallituksessa jo alustavasti sovittu ja maan hallitusta informoitu, vaikka sitä yritetään vielä häveliäästi peitellä.

Kataisen nimitys sopii demareillekin hyvin, sillä se tukkii samalla kokoomuksen suut tulevista poliittisista nimityksistä, joita voidaan nähdä esimerkiksi ryvettyneen Veikkauksen johdossa syksyn mittaan.

Omistaja­ohjausministeri Sirpa Paatero (sd) panee ensin entisen Nokia-pomon Olli-Pekka Kallasvuon johtaman Veikkauksen hallituksen uusiksi, minkä jälkeen uusi hallituksen puheenjohtaja siivoaa Veikkauksen johdon. Lähtöpasseja povataan monopolifirman huippuansioita (yli 32 000 euroa/kk) nauttivalle toimitusjohtajalle Olli Sarekoskelle (kok).

Todennäköisesti yhtiö siirtyy samalla yhden toimitusjohtajan malliin. Uudeksi toimitus­johtajaksi on povattu nykyistä varatoimitus­johtajaa Veli-Pekka Nummikoskea (kok). Joka tapauksessa kokoomus on hyvin esillä Veikkauksessa.

Toimitusjohtaja ja varatoimitus­johtaja ovat entisiä kokoomuspolitrukkeja, hallintoneuvostoa johtaa kansanedustaja Timo Heinonen (kok) ja hallitusta kokoomuksen vaalirahoittajiin kuuluva Olli-Pekka Kallasvuo.

Ps. 1.

Kun kokoomus saa Sitran, Sdp saattaa istuttaa peliyhtiön johtoon myös oman edustajansa. Jahka mummoilta rahat vievät pelikoneet on siivottu kauppojen eteisistä, voi monopolitoimitusjohtaja nostaa taas jalat pöydälle ja tutkia valtionyhtiön jakamaa muhkeaa palkkakuittia, hurmata Saariselän majalla vip-vieraita Kaamosjatseissa ja teettää työt alaisillaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt