57 entistä kansan­edustajaa nosti sopeutumis­rahaa elokuussa – joukossa kaikki sinisten entiset ministerit

Julkaistu:

Ex-puolustusministeri Jussi Niinistö kertoo, että käynnissä on parhaillaan ”aktiivinen työnhaku”.
Yhteensä 57 entistä kansanedustajaa nosti sopeutumisrahaa elokuussa. Heistä keväällä tehtävänsä jättäneitä edustajia oli 32.

Lisäksi joukossa on yksi entinen europarlamentaarikko, Eija-Riitta Korhola (kok).

Entisiä sinisten kansanedustajia listalla on 14, heidän joukossaan kaikki sinisten entiset ministerit Timo Soini, Jussi Niinistö, Sampo Terho, Jari Lindström ja Pirkko Mattila.

Terhon nimi on listalla uutena nimenä. Terho kertoo nostavansa sopeutumisrahaa niin lyhyen hetken kuin suinkin mahdollista.

Niinistö viestitti IS:lle nostavansa tilapäiseksi tarkoitettua sopeutumisrahaa, kunnes saa töitä.

– Aktiivinen työnhaku on käynnissä. Politiikalta sain koko lailla kaiken mitä ajatella saatoin, niin ikään sitä ennen historiantutkimuksen saralla. Nyt voisin tehdä jotain muutakin. Olen uuden edessä, Niinistö kommentoi.

Soini on kertonut kirjoittavansa kirjaa populismista. Suunnitteilla on myös ministeriaikaa käsittelevä kirja.

Sopeutumisrahan saajien joukosta löytyy myös Susanna Koski (kok), joka kertoo tehneensä kesän aikana maataloustöitä. Työprojekteja on Kosken mukaan tiedossa.

– Kunhan puintityöt ovat ohi, palataan niihin.
Myös vihreiden ex-puheenjohtaja Touko Aalto nostaa sopeutumisrahaa. Aalto on palannut Jyväskylään opintojen pariin ja viimeistelee kesken jääneitä opintojaan politiikan tutkimuksessa.

Tuloja Aalto saa osa-aikaisena yrittäjänä. Hänellä on viiden kuukauden sopimus start up -yrityksessä.

Aalto sanoo, että sopeutumisraha tulee juuri siihen asti kuin on tarkoitettu. Eduskunnasta putoaminen vei häneltä toimeentulon ja verkostot.

– Kestää jonkin aikaa, ennen kuin saa yrittäjätoiminnan alkuun ja tuloja tehdystä työstä. Osa työstä tapahtuu Helsingissä, jossa myös kumppani asuu, joten menoja tulee kahdesta asunnosta ja vaalilaskujen hoitamisesta.

Aalto sanoo, että sopeutumisrahalla on syystäkin huono kaiku. Ihmiset sotkevat hänen mukaansa sopeutumisrahan aiempiin ruhtinaallisiin sopeutumiseläkkeisin.

– Sopeutumisraha on summaltaan ja kestoltaan pienempi kuin ansiosidonnainen.

Sopeutumisrahan tasossa on tosin merkittäviä eroja: yli 15 vuotta kansanedustajana toiminut saa sopeutumisrahaa 3700–3800 euroa kuukaudessa. Ministerivuodet tuovat oman lisänsä etuuden tasoon.Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt