Haavisto rohkaistui tuoreista Amazon-uutisista – väläyttää painostus­keinoa, jos Brasilia muuttaa linjaansa

Julkaistu:

Ulkoministeri Pekka Haavisto toivoo ilmastokysymysten tarkempaa huomioimista EU:n kauppasopimuksissa: Mercosur-sopimus on vaikeuksissa, jos Brasilia ei ota ilmastoasioita huomioon.
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan Brasilian tapahtumat ovat osoittaneet, että EU:n kauppasopimuksissa tulisi tulevaisuudessa olla vielä vahvempia kirjauksia ympäristöstä ja kestävän kehityksen kysymyksistä.

– Vaikka kysymykset ovat ikään kuin julistuksenomaisesti kauppasopimusten alkulähtökohdissa, niin kysymys siitä on auki, että joku rikkoo näitä, niin mitä sitten tapahtuu. Onko sanktioita, Haavisto kysyy.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr) on samoilla linjoilla.

– Kyllähän ne pitäisi huomioida kaikessa politiikassa. Ilmastopolitiikka ei ole sinällään mikään erillinen saareke, vaan se pitäisi huomioida kaikilla sektoreilla, hän sanoo.

Haavisto kertoo kuitenkin pitävänsä viimeisimpiä uutisia Brasiliasta rohkaisevina.

Armeija on saatu liikkeelle metsäpaloja sammuttamaan ja Brasilia on ilmoittanut tänään keskiviikkona hyväksyvänsä ulkomaalaisen avun Amazonin sademetsäpalojensa sammuttamiseen.

– Paine Brasiliaa kohtaan on lisääntymässä.

– Täytyy toivoa, että Brasilia jatkaa nyt tällä linjalla. Silloinhan mitkään sanktiot eivät ole tarpeen, Haavisto sanoo.

Jos asiassa tulee kuitenkin takapakkia, eikä Brasilia ota ilmastoasioita huomioon, uskoo Haavisto EU:n ja Etelä-Amerikan Mercosur-maiden kauppasopimuksen käsittelemisen kohtaavan EU-parlamentissa vaikeuksia.

Ranskan presidentin Emmanuel Macron väläytteli aiemmin jopa sopimuksen jäädyttämistä, mikäli Brasilian presidentti Jair Bolsonaro kieltäytyisi vastaanottamasta G7-maiden tarjoamaa apua palojen sammuttamiseen.

Haavisto toteaa, että Brasilian talous perustuu pitkälti elintarvikkeiden, kuten soijan, kahvin ja lihan vientiin. Elintarvikekysymykset ovat olleet tarkeitä myös Mercosur-kauppasopimuksessa.

Haaviston mukaan Suomi on jo pyytänyt Brasilian metsäpalojen käsittelyä asialistalle, kun EU:n ulkoministerit kokoontuvat huomenna torstaina Helsinkiin Suomen EU-puheenjohtajuuskauden epävirallisen ministerikokouksen.

– Sain viestiä myös EU:n ulkoasioiden korkealta edustajalta (Federica) Mogherinilta, että hän haluaa myös itse tästä kysymyksestä puhua. Hän on ollut yhteydessä G7-maiden kokouksen toimijoihin. Siellä etenkin Ranska on pitänyt tätä vahvasti esillä. Uskon, että tämä yhtenäistää EU:n kannanottoja ja valmistaa meitä syyskuun YK:n ilmastohuippukokoukseen.

Ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr) mukaan EU:n tarvitsee pidemmällä tähtäimellä päätelmät myös siitä, mitä metsäkadon ehkäisemiseksi voidaan tehdä, ja miten voidaan varmistaa, että unionin alueelle ei tuoda tuotteita, jotka aiheuttavat metsäkatoa joko suoraan tai välillisesti.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) taas on pitänyt esillä Suomen ja EU:n mahdollisuutta selvittää brasilialaisen naudanlihan tuonnin kieltämistä.

Myös keskustan eduskuntaryhmän johtaja Antti Kurvinen totesi eilen tiistaina keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa, että Brasiliaa vastaan on syytä harkita talouspakotteita, kauppasopimusneuvottelujen keskeyttämistä ja lihan tuontikieltoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt