Antti Rinne puolusti kovin sanoin Sanna Marinin avausta lyhennetystä työ­viikosta – löi lyttääjiä urakalla: ”Asialla oikeiston ei, ei, ei -kuoro”

Julkaistu:

Pääministeri Antti Rinne valotti ripityksen jälkeen myös taustoja siihen, miksi Sdp:n puoluetoimistolla tehdään kesäisin lyhennettyä työviikkoa.
Pääministeri Antti Rinne (sd) puolusti kovin sanoin liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin (sd) viikko sitten tekemää keskustelunavausta 6 tunnin työpäivästä tai neljän päivän työviikosta Varkauden kesäkokouksessa. Pääministeri teki asiasta vahvasti oikeisto–vasemmisto-vastakkainasettelun ja sätti oikeistoa urakalla.

– Pelkkä kaiken vastustaminen ei kerta kaikkiaan riitä. Sdp on valmis käymään keskustelua myös tästä asiasta. Vain rohkealla visioinnilla voidaan rakentaa parempaa, Rinne totesi palopuheensa päätteeksi.

Rinteen mukaan Marinin Sdp:n 120-vuotisjuhlissa esiin nostama ajatus oli jatkumoa puolueen linjalle, jossa on aina pyritty miettimään, miten ihmisille jää työltä enemmän aikaa toteuttaa itseään.

– Tuloksena oli raivokas vastustus. Utopiaa, huudettiin oikeistosta. Vaikka Sanna Marin esitti vain vision, seurauksena oli automaattinen vastustus. Asialla oikeiston ei, ei, ei –kuoro, Rinne sätti ja jatkoi:

– Vaikka työaika on tuottavuuden parantumisen ja rohkeiden uudistusten myötä lähes puolittunut viimeisen sadan vuoden aikana, ajatusta kutsuttiin utopiaksi. Historiaton reaktio. Asialla sama kuoro, Rinne viittasi oikeistoon.
Rinne alleviivasi oikeiston sättimistään nostamalla 102 vuoden takaa esiin muutaman sitaatin, jotka kuvasivat oikeiston pessimistisiä näkemyksiä kahdeksan tunnin työpäivästä käytyyn keskusteluun.

– Arvaatte varmaankin, minkä puolueen riveissä kyseinen edustaja vaikutti joulukuusta 1918 eteenpäin, Rinne jatkoi piikittelyä kokoomuksen suuntaan.

Rinteen mukaan oikeisto on aina hyökännyt Sdp:n työoloihin liittyviä näkemyksiä vastaan. Kahdeksan tunnin työpäivän lisäksi hän sanoi viikonloppujen olleen oikeistolle utopiaa.

– Samoin kävi Sanna Marinin ehdotuksen kohdalla. Välitön vastustus. Kukaan ei ole esittänyt, että työaika lyhenisi ensi viikolla. Kukaan ei ole myöskään esittänyt, että se lyhyenisi ensi vuonna. Ihmettelen kyllä sitä, että jokaiseen ajatukseen ja tulevaisuudenvisioon vastaus on automaattinen ei, Rinne messusi.
Pääministeri sai puheensa jälkeen vastata kysymyksiin Sdp:n puoluetoimistolla kesäisin käytössä olevasta 6 tunnin työpäivästä. Sdp:n puoluetoimiston päällikkö Ville Wallin vahvisti eilen Kauppalehdelle, että puoluetoimistolla noudatetaan kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin kesäaikaa, jolloin työaika on 30 tuntia viikossa. Muulloin työaika on 35 tuntia viikossa. Palkka säilyy silti myös kesällä samana.

– Jos katsoo tästä taaksepäin niin koko valtionhallinnossa taisi olla tällainen kesäaika, joka oli kuusi tuntia ja puolueidenkin tilanne taitaa olla peräisin sieltä. Tilanne ei taida olla tämä vain työväenpuolueessa, Rinne selvensi puolueella käytössä olevan kesäajan taustoja ja antoi ymmärtää sen olevan muillakin puolueilla käytössä.

Kesäaika tehdään ainakin jollakin tasolla yhteiskunnan varoilla, koska puolueet saavat toimintaansa puoluetukea. Rinteen mukaan työaikakeskustelussa oleellista ei ole tehtyjen tuntien määrä vaan niiden laatu ja vaikutus työntekijän jaksamiseen.

– Aikanaan kun työskentelin ammattiyhdistysliikkeessä oli tietotekniikan alalla ongelmana se, että ihmiset olivat niin älyttömän sitoutuneita työtehtäviinsä, että selkä- ja tukielinsairaudet lisääntyivät merkittävästi. Minusta tällaiset asiat pitää ottaa huomioon kun keskustellaan ajankäytöstä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt