Orpo hämmästelee Rinteen ja Lintilän puheita tavallisen suomalaisen verotuksesta: ”Hallituksessa ei tiedetä, mitä toinen puhuu” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Orpo hämmästelee Rinteen ja Lintilän puheita tavallisen suomalaisen verotuksesta: ”Hallituksessa ei tiedetä, mitä toinen puhuu”

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Julkaistu: 27.8.2019 16:17

Pääministeri on lupaillut turvata ostovoiman. Valtiovarainministerin mukaan hallitusohjelmassa on luvattu vain 200 miljoonan verokevennykset pieni- ja keskituloisille.

Puheenjohtaja, ex-valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ihmettelee pääministeri Antti Rinteen (sd) ja valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk) kommentteja ostovoiman turvaamisesta.

– Hallituksen sisällä ei tiedetä, mitä toinen puhuu. Minusta se, että pääministeri ja valtiovarainministeri ovat jatkuvasti eri mieltä, on huolestuttavaa, Orpo sanoi.

Pääministeri Rinteen mukaan hallitus turvaa ensi vuonna palkansaajien ostovoiman.

Lintilä ei tänään keskustan kesäkokouksessa antanut suoraa lupausta ostovoiman turvaamisesta. Lintilän mukaan hallitusohjelmassa on varattu 200 miljoonaa euroa verokevennyksiin pieni- ja keskituloisille, ostovoiman turvaamiseen rahaa ei ole varattu.

– He ovat törmänneet siihen ongelmaan, josta puhuimme jo kesällä. Kiky-sopimuksen häntä muuttaa työnantajien maksuja palkansaajille. Jos sitä ei kompensoida, palkansaajan verotus uhkaa kiristyä, Orpo sanoi.

Kiky-sopimus nostaa ensi vuonna palkansaajien maksuja noin 500 miljoonaa euroa. Sipilän hallitus kompensoi veroalennuksilla palkansaajille kiky-sopimuksesta aiheutuvat lisämaksut, mutta Rinteen hallitusohjelmassa tähän ei ole varauduttu.

– Lintilä on tehnyt budjettiesityksen hallitusohjelman mukaan, ja Rinne lupaa kompensaation. He puhuvat eri kieltä. Tämä osoittaa sen, että koordinaatio ei pelaa hallituksen sisällä.

– Tavoite, minkä Rinne sanoo, on oikea. Minusta kiky-sopimuksen maksut pitää kompensoida, kenenkään verotus ei saisi kiristyä, Orpo totesi.

Orpon mukaan hallituksen 200 miljoonan verokevennykset eivät kevennä kenenkään verotusta. Hallitus on myös nostamassa välillisiä veroja, kuten polttoaineveroa.

– Ne 200 miljoonaa on hallituksen linjausten mukaan tarkoitus käyttää pienituloisille, ilmeisesti jonkun verran keskituloisille välillisten verojen kiristysten kompensointiin. Todellista verojen kevennystä ei ole hallitusohjelman mukaan kenellekään. Silloin tämä tarkoittaa automaattisesti sitä, mitä Veronmaksajain keskusliitto laskee, että keskituloisella palkansaajalla se veronkiritys on Kikyn takia noin 250 euroa vuodessa, jos sitä ei kompensoida.

– Tässä tarvittaisiin muutama sata miljoonaa euroa enemmän, jotta verotuksen kiristyminen ehkäistään. Ihmisille jää huomattavasti vähemmän käteen, ja vielä kun polttoaineveroa ollaan nostamassa, tämä tarkoittaa kyllä keskituloiselle autoilevalle satojen eurojen laskua vuositasolla, Orpo sanoi.

Orpo kiittelee hallitusta siitä, että se on laittanut tuloverotuksen inflaatiotarkistukset budjetin pohjiinsa ja inflaatiotarkistukset menevät kaikille.

Tuoreimmat osastosta