Rinteen mukaan hallitus pitää huolta ihmisten ostovoimasta – valtio­varain­ministeri Lintilä toppuuttelee: ”Rahoja ei ole ainakaan varattuna” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Rinteen mukaan hallitus pitää huolta ihmisten ostovoimasta – valtio­varain­ministeri Lintilä toppuuttelee: ”Rahoja ei ole ainakaan varattuna”

Mika Lintilän mukaan talouskasvu saattaa olla ensi vuonna ”nolla piste jotakin”. Lintilä totesi, että Suomi on hitaan näivettymisen tiellä, kun valtiolta ja kunnilta on eläköitymässä iso määrä ihmisiä ja syntyvyys on matalalla tasolla. Ilman työperäistä maahanmuuttoa työntekijöitä ei riitä, Lintilän viesti kuului.

Mika Lintilän mukaan talouskasvu saattaa olla ensi vuonna ”nolla piste jotakin”. Lintilä totesi, että Suomi on hitaan näivettymisen tiellä, kun valtiolta ja kunnilta on eläköitymässä iso määrä ihmisiä ja syntyvyys on matalalla tasolla. Ilman työperäistä maahanmuuttoa työntekijöitä ei riitä, Lintilän viesti kuului.

Julkaistu: 27.8.2019 13:16, Päivitetty 27.8.2019 17:25

Hallituksen ensimmäistä budjettiriihtä varjostaa kiista koulutusrahoista. Lintilän mukaan hallitus ei ole pettämässä korkeakouluja.

Veronmaksajain Keskusliiton mukaan kilpailukykysopimukseen liittyvät maksumuutokset uhkaavat nakertaa keskituloisen palkansaajan kukkarosta ensi vuonna noin 250 euroa, jos hallitus ei tee budjettiriihessä uusia veropäätöksiä.

Pääministeri Antti Rinne (sd) on sanonut, että hallitus tulee huolehtimaan siitä, että ”suomalaisten ostovoima kehittyy yleisesti ottaen parempaan suuntaan”.

Valtiovarainministeri Mika Lintilälle (kesk) Rinteen lupaus ostovoiman säilyttämisestä tuli Ylen mukaan yllätyksenä.

IS pyysi Lintilää tarkentamaan tilannetta keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa tiistaina Helsingissä.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk), onko teillä pääministerin kanssa erilainen näkemys siitä, miten ihmisten ostovoima turvataan ensi vuonna?

– Ei ole. Nyt mennään normaalisti budjettiriiheen.

Mutta tällaista avointa lupausta ostovoimasta ette ole valmis antamaan.

– Ei , ei.

Miksi?

– En itse asiassa tiedä, mihin pääministeri on siinä viitannut. Meillä on varattu 200 miljoonaa pieni- ja keskituloisten tuloverokevennykseen, se on ainoa tuloverokevennys, mikä meillä on tällä hetkellä olemassa.

Et halua lähettää viestiä järjestöille siitä, että hallitus huolehtii ostovoimasta?

– Ei meillä ole ainakaan siihen rahaa varattuna.

Rinteen hallituksen ensimmäistä budjettiriihtä varjostaa myös kiista koulutusrahoista. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen (kesk) mukaan hallitusneuvotteluissa suunniteltiin, että 60 miljoonan koulutusrahat saadaan heti täysimääräisinä, mutta valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa korkeakouluille on merkitty 15 miljoonaa.

– Tietenkin pidän opetusministeriön esityksen puolta budjettiriihessä. On hyvä muistaa, että sisällä on indeksien palautus, joka tarkoittaa 67 miljoonaa lisää korkeakouluille eli joka tapauksessa on tulossa lisää, toki toivon, että korkeakoulut saisivat rahaa perusrahoitukseensa saman tien, Kosonen kommentoi IS:lle tiistaina ja lisäsi, että hallitus aikoo lisätä pysyvästi koulutusmenoja kaikkiaan 270 miljoonalla eurolla.

Valtiovarainministeri Lintilä, onko hallitus pettämässä korkeakoulut?

– Ei ole pettämässä, mennään hallitusohjelman mukaan. Huomenna alkavat kahdenväliset neuvottelut ministeriöiden kanssa, tämä asia on siellä esillä ja mikäli tarve on, sen jälkeen budjettiriihessä. Ihan normaali prosessi.

Jos nyt tulee vain murusia, niin eikö se ole tussahdus kaikkien koulutusmiljardipuheiden jälkeen?

– En pidä sitä murusina, jos aiemmin on leikattu ja nyt tulee lisää.

Takaako hallitus, että 60 miljoonaa toteutuu vuoteen 2023 mennessä?

– Mennään ihan prosessin mukaan.

Sanoit, että työttömyysturvan porrastus pitäisi tuoda keskusteluun. Pitäisikö työttömyysturvan taso olla matalampi tukikauden loppupuolella?

– Katsotaan, mitä sieltä työmarkkinajärjestöiltä tulee. Toivottavasti saavat esityksiä, joilla on selkeästi työllisyyttä lisäävä vaikutus.

Mutta toivoisit keskustelua työttömyysturvan porrastamisesta?

– Heillä on kaikki työkalut pöydässä. Se, mihin he päätyvät, on heidän oma esityksensä.

Mikä on oma mielipiteesi?

– Työllisyyskehityksen tasaantuminen kyllä luo painetta siihen, että vaikuttavia keinoja tulee hakea.

Työministeri Timo Harakan (sd) mukaan velvoittavuus ei ole katoamassa mihinkään: Harakka totesi Talouselämälle, että keppi on aina käden ulottuvilla. Rinne ei halua ottaa hallituksen sanavarastoon keppiä. Mitä sanaa itse käyttäisit hallituksen työvoimapolitiikasta?

– En lähde heidän semanttiseen keskusteluunsa, toivon, että työllisyyspolitiikka on tehokasta, että saadaan se 60 000 työpaikkaa, työllisyysaste 75:een ja julkinen talous tasapaino vuoteen 2023 mennessä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen vaati puheessaan, että poliisien määrää nostetaan 300:lla 7500:aan jo syksyn budjettiriihessä.

Määrän pitäminen 7 500:ssa edellyttäisi vuosittain 18 miljoonan euron lisäpanostusta. Ensi vuodelle on budjetoitu toimenpidettä varten 7,5 miljoonaa. Lintilä ei luvannut nostaa määrärahatasoa.

– Pohjaesitys on hyvä, ja valtiovarainministeriössä otetaan tietysti huomioon sektoriministereiden toiveet. Tärkeintä on, että ei mennä liikaa velkaantumaan tässä vaiheessa, Lintilä kommentoi.

Ensi vuoden budjettia tehdään Lintilän mukaan yhä epävarmemmassa tilanteessa; Saksan talous tökkii pahasti, Italian poliittinen tilanne on sekava, Britannia on eroamassa EU:sta ilman sopimusta ja kauppasota painaa päälle.

Hallitus saa valtiovarainministeriöltä budjettiriiheen uuden ennusteen. Lintilän mukaan ”ollaan hyvin lähellä, että joudutaan menemään nollalla alkavaan kasvuun”.

Lintilän mukaan hallituksella ei ole sellaista vaihtoehtoa, jossa 60 000 uuden työpaikan tavoite jää toteutumatta, mutta suunnitellut menolisäykset toteutetaan.

– Tämä on absolut, kirkas tämä tilanne. Ensi syksyn riihessä täytyy olla 30 000 todennettua uutta työpaikkaa, koska silloin pysymme 60 000 työpaikan janalla.

27.8. kello 15.08: Lisätty juttuun otteita Lintilän puheesta.

Kello 17.24: Korjattu Hanna Kososen titteli muotoon tiede- ja kulttuuriministeri.

Tuoreimmat osastosta